Άνοιξη: 6 μεγάλοι καλλιτέχνες που ύμνησαν την ωραιότερη εποχή του χρόνου

Μία εποχή που έχει αποτελέσει πηγή έμπνευσης για πολλούς καλλιτέχνες ανά τα χρόνια. Λουλούδια, ήλιος και ανέμελες στιγμές αποτυπώνονται σε έργα τέχνης που χωρίς αμφιβολία μας θυμίζουν… Άνοιξη.

Για τους καλλιτέχνες, υπήρξε και συνεχίζει να είναι συνεχής πηγή έμπνευσης. Τα χρώματα και το φως της Άνοιξης, φαίνεται να διεγείρουν τα πινέλα τους. Από την εποχή της Αναγέννησης μέχρι και σήμερα, έχουν φιλοτεχνηθεί αμέτρητοι πίνακες που αποτυπώνουν τα κύρια χαρακτηριστικά καθώς και τα συναισθήματα που συνδέονται με την εποχή. Το αποτέλεσμα είναι πίνακες με υπέροχα χρώματα, γαλήνιες εικόνες της φύσης, που μάς φτιάχνουν τη διάθεση τις σκοτεινές και κρύες μέρες του χειμώνα.

Sandro Botticelli, «La Primavera» (1482)

Ένα από τα σημαντικότερα έργα της Αναγέννησης που σήμερα βρίσκεται στην Φλωρεντία. Στο κέντρο απεικονίζεται η θεά Αφροδίτη ενώ πολλοί κριτικοί αναγνωρίζουν την μορφή στα δεξιά της ως την ενσάρκωση της Άνοιξης. Στο έργο αποτυπώνεται μια γιορτή γονιμότητας και ωριμότητας που συνδέονται άμεσα με την άνοιξη

Hokusai «Bullfinch and Weeping Cherry» (1834)

Το 1834 ο Katsushiki Hokusai, ένας από τους πιο γνωστούς Ιάπωνες καλλιτέχνες, ξεκίνησε να ζωγραφίζει μια σειρά έργων, που στην συνέχεια ονόμασε «Small Flowers». Στο συγκεκριμένο έργο, οπτικοποιείται μια στιγμή απόλυτης ηρεμίας ενώ ένα πουλί στέκεται πάνω σε ένα κλαδί κερασιάς, η οποία ετοιμάζεται να ανθίσει μιας και είναι άνοιξη. Το χαϊκού που παρατηρείται στα δεξιά γράφει:«Ένα πουλί αναδύεται, βρεγμένο από την δροσιά, της πρωινής κερασιάς»

Pierre-Auguste Renoir «Spring Bouquet» (1866)

Ένα από τα πρώιμα έργα του γνωστόυ ζωγράφου που φιλοτέχνησε όταν ήταν μόλις 25 χρονών. Με εμφανείς τις επιρροές του ρεαλισμού, το «Spring Bouquet» είναι γεμάτο ζωντανά και λαμπερά χρώματα που αποτυπώνουν πλήρως την βασική ουσία της ανοιξιάτικης εποχής.

Claude Monet «Springtime» (1872)

Όταν ο Claude Monet εγκαταστάθηκε με την οικογένεια του το 1871 στα προάστια της Γαλλίας, δεν δίστασε να πάρει έμπνευση για τα έργα του, από την φύση που τον περιέβαλλε. Έχει ζωγραφίσει πολλαπλές ανοιξιάτικες εικόνες, με πρωταγωνίστρια την πρώτη του γυναίκα Camille, στους κήπους του σπιτιού τους, που τόσο τους είχε αδυναμία.

Vincent van Gogh «The Pink Peach Tree» (1888)

Εμπνευσμένος από την γοητεία της φύσης, ο Vincent Van Gogh, ξεκίνησε να ζωγραφίζει το 1888 μια σειρά τριών έργων που απεικόνιζαν ανθσιμένα δέντρα. Τα άνθη αυτά γίνονται για τον ζωγράφο σύμβολα μιας πνευματικής αναγέννησης. Αυτή η ανοιξιάτικη εικόνα είναι δυνατή μετά από έναν σκληρό χειμώνα όπως ακριβώς και το συγκεκριμένο έργο είναι δυνατόν να ολοκληρωθεί μόνο μετά από τις αγωνίες και απογοητεύσεις που βιώνει ο καλλιτέχνης.

Joaquin Sorolla «Louis Comfort Tiffany» (1911)

Ανάμεσα στα χρωματιστά λουλούδια που ενσαρκώνουν την ουσία της άνοιξης, είναι καθισμένος ο γνωστός σχεδιαστής του οίκου Tiffany & Co, Louis Comfort Tiffany. Ο ζωγράφος μετά την ανάθεση και ολοκλήρωση του συγκεκριμένου πορτρέτου, κατάφερε και απέκτησε φήμη και στις ΗΠΑ.

Το άρθρο Άνοιξη: 6 μεγάλοι καλλιτέχνες που ύμνησαν την ωραιότερη εποχή του χρόνου εμφανίστηκε πρώτα στο Ειδήσεις Τώρα – Europost.gr από το Pol charalamp.

___________________________________

Το άρθρο αντλήθηκε και αναδημοσιεύθηκε αυτόματα στις: 01/04/2024 ώρα 3:01 πμ από την ιστοσελίδα

Το Radio Oasis δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε σημαίνει ότι συμφωνεί με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει αυτόματα από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου.