Αδίστακτος ο Ερντογάν: Μετά την Αγία Σοφία κάνει τζαμί και τη Μονή της Χώρας! 23 Φεβρουαρίου η πρώτη μουσουλμανική προσευχή

Yeni Şafak: Η Μονή της Χώρας θα ανοίξει τις πύλες της ως τζαμί για την προσευχή της Παρασκευής

Στις 23 Φεβρουαρίου η πρώτη μουσουλμανική προσευχή

Την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου πραγματοποιείται έπειτα από 79 χρόνια η πρώτη μουσουλμανική προσευχή στη Μονή της Χώρας η οποία μετατράπηκε από μουσείο σε τζαμί με προεδρικό Διάταγμα το οποίο υπέγραψε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν στις 10 Ιουλίου 2020.Όπως μεταδίδουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης, η μακροχρόνια αποκατάσταση της Μονής της Χώρας στη συνοικία Φατίχ της Κωνσταντινούπολης έφτασε στο τέλος της. Ειδικά σχεδιασμένα κόκκινα χαλιά στρώθηκαν για τη Μονή της Χώρας.
Η Μονή της Χώρας είχε χτιστεί τον 6ο αιώνα κατά τη Βυζαντινή περίοδο και μετατράπηκε σε τζαμί επί Σουλτάνου Μπεγιαζίτ Β’ το 1511 μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης.

Μετατράπηκε σε μουσείο με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου στις 2 Αυγούστου 1945, κατά τη διάρκεια της μονοκομματικής διακυβέρνησης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP). Η Μονή της Χώρας είναι γνωστή για τα μοναδικά ψηφιδωτά της.

Yeni Şafak: Η Μονή της Χώρας θα ανοίξει τις πύλες της ως τζαμί για την προσευχή της Παρασκευής

Σύμφωνα με την εφημερίδα Yeni Safak, στις 23 Φεβρουαρίου η Μονή της Χώρας (ΚariyeCami) θα ανοίξει τις πύλες της ως τζαμί για την προσευχή της Παρασκευής. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το 2020, μαζί με την Αγία Σοφία, είχε λάβει τη σχετική απόφαση της μετατροπής του μουσείου της Μονής της Χώρας σε τζαμί. Κι ενώ είχαν γίνει ετοιμασίες για τον Οκτώβριο του 2020, ξαφνικά η εν λόγω απόφαση πάγωσε για να πραγματοποιηθούν κάποια έργα αποκατάστασης.

Η τουρκική εφημερίδα Yeni Safak αναφέρει ότι η μακροχρόνια αποκατάσταση του τζαμιού Kariye (Μονή της Χώρας) έφθασε στο τέλος της. Ειδικά σχεδιασμένα χαλιά στρώθηκαν για το τζαμί Kariye, το οποίο μετατράπηκε σε μουσείο με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου πριν από 79 χρόνια […]. Το ιστορικό τζαμί, επιπλωμένο με ειδικά σχεδιασμένα κόκκινα χαλιά, προγραμματίζεται να ανοίξει για προσκύνηση την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου. Από την άλλη, έγινε γνωστό ότι τα ψηφιδωτά και οι τοιχογραφίες στο ιστορικό τζαμί διατηρήθηκαν κατά την αναστήλωση και θα είναι επισκέψιμα.

Η Μονή της Χώρας βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά του ιστορικού κέντρου της Κωνσταντινούπολης και σε μικρή απόσταση από τη βυζαντινή πύλη της Αδριανούπολης. Το όνομά της το οφείλει στον προσδιορισμό των ψηφιδωτών του Χριστού ως «Χώρας των Ζώντων» και της Παναγίας ως «Χώρας του Αχωρήτου» στο εσωτερικό της.

Το παλαιό μοναστηριακό συγκρότημα ιδρύθηκε τον 6ο αιώνα. Στον 12ο αιώνα χτίζεται ο Ναός, ενώ στις αρχές του 14ου αιώνα δέχεται ριζική ανακαίνιση.

Μερικά από τα καλύτερα δείγματα των ψηφιδωτών της βυζαντινής τέχνης διατηρούνται μέχρι τις μέρες μας στη Μονή της Χώρας. Πρόκειται για περίφημο μεσοβυζαντινό ναό της βασιλεύουσας ως προς την αρχιτεκτονική και ο προσεγμένος διάκοσμός του φιλοτεχνήθηκε επί Παλαιολὀγων. Μετά την Αλωση, λειτουργούσε ως ορθόδοξος ναός και μετατράπηκε σε τζαμί μετά από λίγες δεκαετίες.

Μετά το τέλος του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, το κτίσμα επισκευάστηκε και έκτοτε λειτουργούσε ως μουσείο. Οι τοίχοι και ο τρούλος του καθολικού διακοσμήθηκαν με μωσαϊκά και τοιχογραφίες έξοχης τεχνοτροπίας που αναπαριστούν σκηνές από τον βίο του Χριστού και της Θεοτόκου.

Το άρθρο Αδίστακτος ο Ερντογάν: Μετά την Αγία Σοφία κάνει τζαμί και τη Μονή της Χώρας! 23 Φεβρουαρίου η πρώτη μουσουλμανική προσευχή εμφανίστηκε πρώτα στο Ειδήσεις Τώρα – Europost.gr από το NewsRoom.

___________________________________

Το άρθρο αντλήθηκε και αναδημοσιεύθηκε αυτόματα στις: 07/02/2024 ώρα 12:01 μμ από την ιστοσελίδα

Το Radio Oasis δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε σημαίνει ότι συμφωνεί με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει αυτόματα από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου.