Ανακαλύφθηκε νέο είδος δεινοσαύρου σε μέγεθος μπόρντερ κόλεϊ – Έζησε πριν από 96 εκατομμύρια χρόνια

Ένα νέο είδος δεινοσαύρων, το οποίο έζησε πριν από περίπου 96 εκατομμύρια χρόνια, ανακαλύφθηκε στο Τέξας.

Αυτό το νέο είδος ονομάζεται Ampelognathus coheni και είναι ένας μικρός φυτοφάγος δεινόσαυρος. Πρόκειται για ένα σπάνιο εύρημα για το Βόρειο Τέξας όπου έχουν αποκαλυφθεί λίγα φυτοφάγα είδη.

Ο δεινόσαυρος ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 2020 όταν εντοπίστηκε ένα μικρό (μήκους 2 ιντσών) απολιθωμένου οστού γνάθου κοντά στη λίμνη Grapevine στα περίχωρα του Ντάλας-Φορτ Γουόρθ. Σύμφωνα με άρθρο του Journal of Vertebrate Paleontology, τώρα επιβεβαιώνεται πως πρόκειται για ένα εντελώς νέο είδος. Οι παλαιοντολόγοι από το Μουσείο Φύσης και Επιστήμης Perot εκτιμούν ότι αυτός ο νέος φυτοφάγος δεινόσαυρος θα είχε περίπου το μέγεθος ενός σκύλου μπόρντερ κόλεϊ, με βάρος μεταξύ 20 και 60 κιλών.

«Πρόκειται για ένα μικρό ζώο», είπε ο Ron Tykoski, αντιπρόεδρος επιστήμης στο Perot, στο Dallas Morning News. «Μπορούσες σχεδόν να κρατήσεις το κεφάλι του στο χέρι σου». Το όνομα του είδους μεταφράζεται χονδρικά σε «σιαγόνα αμπέλου του Κοέν», καθώς πήρε το όνομά του από την περιοχή στην οποία βρέθηκε, και τον Μάρεϊ Κοέν, τον εθελοντή που ανακάλυψε το οστό της γνάθου.

Αρχικά, οι παλαιοντολόγοι που ερευνούσαν την περιοχή νόμιζαν ότι το οστό ανήκε σε έναν μικρό κροκόδειλο, αλλά σύντομα ανακάλυψαν ότι στην πραγματικότητα ήταν τα υπολείμματα ενός εντελώς νέου είδους δεινοσαύρου.

«Μόλις επιστρέψαμε στο εργαστήριο, το βάλαμε στο μικροσκόπιο και το καθαρίσαμε χρησιμοποιώντας μικρές καρφίτσες και βελόνες, συνειδητοποιήσαμε ότι δεν ανήκε σε μικρό κροκόδειλο, αλλά σε ένα νέο μικρό είδος δεινοσαύρου», είπε ο Tykoski.

Επίσης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι δεν ήταν απλώς ένα μικρότερο δείγμα ενός καθιερωμένου είδους, καθώς η ανατομία της γνάθου δεν ταίριαζε με κανέναν από τους άλλους δεινόσαυρους που είχαν βρεθεί στην περιοχή.

«Το πρόσφατα περιγραφόμενο οδοντικό εύρημα είναι παρόμοιο γενικά με εκείνα των Nanosaurus agilis, Hypsilophodon foxii, Changchunsaurus parvus και Haya griva», γράφουν οι συγγραφείς στη σχετική εργασία για αυτή τη σπουδαία ανακάλυψη. Ωστόσο, σύμφωνα με τους ερευνητές, υπάρχουν πολλά χαρακτηριστικά της οδοντοστοιχίας και της ανατομίας της γνάθου, όπως ο αριθμός των θέσεων των δοντιών και οι αναλογίες και ο προσανατολισμός των προ οδοντικών όψεων που το διακρίνουν από τα άλλα είδη.

Το απολιθωμένο σαγόνι έχει πλέον προστεθεί στις συλλογές του Μουσείου Perot. Αυτό το νέο είδος σηματοδοτεί τον τέταρτο δεινόσαυρο που ανακαλύφθηκε σε αυτή την περιοχή του Τέξας, με τον προηγούμενο να αποκαλύφθηκε το 2010. Οι παλαιοντολόγοι ελπίζουν ότι αυτή η ανακάλυψη του πρώτου μικρού, φυτοφάγου δεινοσαύρου στο Βόρειο Τέξας μπορεί να ρίξει φως στην οικολογία της περιοχής κατά τη διάρκεια εκείνης της γεωλογικής περιόδου.

«Προβλέψαμε ότι θα έπρεπε να ζουν φυτοφάγοι δεινόσαυροι και ζώα στην περιοχή. Απλώς δεν μπορούμε να τα βρούμε», είπε ο Tykoski στο Dallas Morning News. «Θα υπάρξουν περισσότερες ανακαλύψεις τα επόμενα χρόνια. Μόλις αρχίσαμε να ξύνουμε την επιφάνεια και να αυτή μαθαίνουμε για αυτό το νέο είδος που έζησε εδώ πριν από 96 εκατομμύρια χρόνια».

Το άρθρο Ανακαλύφθηκε νέο είδος δεινοσαύρου σε μέγεθος μπόρντερ κόλεϊ – Έζησε πριν από 96 εκατομμύρια χρόνια εμφανίστηκε πρώτα στο Ειδήσεις Τώρα – Europost.gr από το Pol charalamp.

___________________________________

Το άρθρο αντλήθηκε και αναδημοσιεύθηκε αυτόματα στις: 09/11/2023 ώρα 6:00 μμ από την ιστοσελίδα

Το Radio Oasis δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε σημαίνει ότι συμφωνεί με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει αυτόματα από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου.