Αναλυτική ενημέρωση από τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας για τα προβλήματα των πλημμυροπαθών ζήτησε ο Τάσος Τσιαπλές

Αναλυτική ενημέρωση από τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας για τα προβλήματα των πλημμυροπαθών ζήτησε ο Τάσος Τσιαπλές

Θέμα σχετικά με τα προβλήματα των πλημμυροπαθών κατέθεσε στην ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας της περιφερειακής αρχής στο Περιφερειακό Συμβούλιο της 23ης Φεβρουαρίου ο Τάσος Τσιαπλές, επικεφαλής της Λαικής Συσπείρωσης.

 

Στο θέμα τονίζονται τα ακόλουθα:

Κύριε περιφερειάρχη

Σε λίγο συμπληρώνονται 6 μήνες απο τις φονικές πλημμύρες που έπληξαν την Θεσσαλία και προηγούμενα η πυρκαγιά στη Μαγνησία. Ωστόσο τα περισσότερα απο τα μεγάλα προβλήματα που δημιούργησαν, παραμένουν άλυτα με ευθύνη κυβέρνησης, περιφέρειας και δήμων και ταλαιπωρούν τους χιλιάδες πλημμυροπαθείς και πυρόπληκτους, ενώ εσείς είχατε δηλώσει ικανοποιημένος για την πορεία ανασυγκρότησης.

• Τις αποζημιώσεις-ψίχουλα μέσω κρατικής Αρωγής, δεν τις έχουν πάρει πολλοί ακόμα (σπίτια, γεωργοί, επαγγελματίες), ενώ έχουν εξαιρεθεί αυθαίρετα πολλές εκατοντάδες, όπως οι ιδιοκτήτες υπογείων, όπου είχαν μια οικοσκευή αξίας πολλών χιλιάδων ευρώ ο καθένας, δίχως να πάρουν ούτε ένα ευρώ.

• Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύσατε για τις αποζημιώσεις των πλημμυροπαθών αγροτών, υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση για τις αυτοψίες, τους ελέγχους και τη συμπλήρωση φακέλων, προκειμένου να αποζημιωθούν από την κρατική Αρωγή, εξ’ αιτίας της μεγάλης υποστελέχωσης των υπηρεσιών της περιφέρειας, που εξακολουθεί να παραμένει, προβλημάτων του συστήματος και αδυναμίας πολλών αγροτών να φτιάξουν και να υποβάλλουν φακέλους με ένα σωρό δικαιολογητικά που τους ζητιούνται.

• Δεν εξασφαλίσθηκε με ευθύνη της κυβέρνησης και της περιφέρειας ο πλήρης εφοδιασμός των πληγέντων κτηνοτρόφων με ζωοτροφές και άλλα αναγκαία μέσα για να επιβιώσουν τα κοπάδια και αντίστοιχα στους μελισσοκόμους;

• Δεν υπάρχει κάλυψη του χαμένου εισοδήματος σε γεωργούς, κτηνοτρόφους, μελισοκόμους που δεν μπορούν σύντομα να αποκαταστήσουν τις καλλιέργειες ή το ζωικό κεφάλαιο και τις εγκαταστάσεις τους;

• Κυβέρνηση και περιφέρεια δεν έκαναν τίποτα για την απομάκρυνση των νερών απο τα 160.000 περίπου πλημμυρισμένα στρέμματα καλλιεργιών γύρω απο τον ταμιευτήρα της Κάρλας και δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για τα απαραίτητα έργα, για να υπάρξει απορροή των λιμναζόντων νερών και να αποστραγγιστούν τα χωράφια.

• Ελάχιστα πράγματα έγιναν απο περιφέρεια και κυβέρνηση, σε σχέση με τις αποκαταστάσεις των καταστραμένων αναχωμάτων, του καθαρισμού ποταμών και ρεμάτων, των δρόμων, γεφυρών και άλλων υποδομών, και μάλιστα προσωρινά, με κίνδυνο να έχουμε επανάλειψη πλημμυρών σε περίπτωση έντονων βροχοπτώσεων.

• Δεν έγινε με κρατική ευθύνη, απομάκρυνση των μεγάλων ποσοστήτων φερτών υλικών που είχαν συσσωρευτεί και οι απαραίτητες ενέργειες για την αποκατάσταση των χωραφιών που υπέστησαν διάβρωση, για επιχωμάτωση ή αποχωμάτωση.

• Δεν έχει αποκατασταθεί το αγροτικό οδικό δίκτυο σε πολλές γεωργικές εκτάσεις, όπως και το αρδευτικό δίκτυο ΤΟΕΒΕ, κλπ.

• Δεν έχει λυθεί ουσιαστικά το πρόβλημα της στέγασης όσων τα σπίτια δεν είναι κατοικίσιμα, είτε λόγω καταστροφής, είτε γιατί δεν έχουν οικοσκευή.

• Δεν έχουν γίνει έλεγχοι στατικής επάρκειας οικισμών που βρέθηκαν επι μεγάλο χρονικό διάστημα μέσα στο νερό.

• Δεν έγιναν ολοκληρωμένες παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση υγειονομικών θεμάτων (ψεκασμοί, απολυμάνσεις, καθαρισμοί).

• Δεν υπάρχει απο κυβέρνηση και περιφέρεια ολοκληρωμένη πολιτική αντιπλημμυρικής προστασίας, αντισεισμικής θωράκισης, προστασίας και καταπολέμησης των δασικών πυρκαγιών με τον αντίστοιχο σχεδιασμό και υλοποίηση των απαραίτητων έργων. Ούτε εξασφάλιση τέτοιων κονδυλίων απο τον κρατικό προυπολογισμό, το ΕΣΠΑ και τον προυπολογισμό της περιφέρειας.

• Δεν υπάρχει ουσιαστική αύξηση των δαπανών για την πολιτική προστασία, στελέχωση των σχετικών υπηρεσιών με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό, κάλυψη των αναγκών σε υποδομές, οχήματα και μέσα, με καθορισμένους ρόλους για όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες και κρατικά όργανα.

Για όλα αυτά τα προβλήματα που βασανίζουν και κινητοποιούν χιλιάδες πληγέντες στη Θεσσαλία, ζητώ να μας απαντήσετε αναλυτικά και συγκεκριμένα τι έχετε κάνει και τι σκοπεύετε να κάνεται ως περιφερειακή αρχή, ώστε να λυθούν;

___________________________________

Το άρθρο αντλήθηκε και αναδημοσιεύθηκε αυτόματα στις: 21/02/2024 ώρα 12:01 μμ από την ιστοσελίδα

Το Radio Oasis δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε σημαίνει ότι συμφωνεί με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει αυτόματα από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου.