Βαγγέλης Ρωχάμης: Όταν μπήκε στα δικαστήρια μεταμφιεσμένος γυναίκα για να φυγαδεύσει τον Νάσιουτζικ

Πέρασε 31 χρόνια ως παράνομος, 22 εκ των οποίων στη φυλακή. Έκανε περισσότερες από 10 αποδράσεις που γελοιοποίησαν τόσο τους δεσμοφύλακές του όσο και τις ελληνικές αρχές της εποχής.

Ο Βαγγέλης Ρωχάμης που έφυγε σήμερα, Τρίτη 6 Φεβρουαρίου από τη ζωή στα 73 του χρόνια, υπήρξε διαβόητος κακοποιός για δεκαετίες, σε κάποιες στιγμές αυτών των δεκαετιών ο νο1 καταζητούμενος για την Ελληνική Αστυνομία.

Και όμως δεν έγινε ποτέ αντιπαθής στην κοινή γνώμη. Δεν είχε ασκήσει βία σε άνθρωπο, δεν είχε σκοτώσει, δεν είχε βιάσει. Γι’ αυτό άλλωστε δεν έμεινε στην ιστορία τόσο για τα… εγκλήματά του όσο για τις αποδράσεις του.

Έκανε περισσότερες από 10. Σύμφωνα με τον ίδιο απέδρασε από όλες τις φυλακές της χώρας εκτός από εκείνες των Πατρών. «Από όλες τις φυλακές έχω αποδράσει, εκτός από τις φυλακές Πατρών. Εκεί πέρασα δυόμιση χρόνια στην απομόνωση και ήταν αδύνατο να το σκάσω», εξομολογήθηκε.

Η θρυλική του απόδραση από τον Κορυδαλλό

Ο Έλληνας «Πεταλούδας» κατάφερε να φύγει από τον Κορυδαλλό σαν κύριος. Από την μπροστινή πόρτα και κάτω από τη μύτη των σωφρονιστικών υπαλλήλων.

Αν και βρισκόταν στις φυλακές Κέρκυρας, ο Βαγγέλης Ρωχάμης μεταφέρεται στον Κορυδαλλό για μια από τις δίκες του που εκκρεμούσαν. Η δίκη αναβλήθηκε μεν με εντολή των αρχών όμως ο «Πεταλούδας» παρέμεινε στον Κορυδαλλό.

Η απόφαση αυτή των Αρχών ήταν ολέθρια. Ο Βαγγέλης Ρωχάμης είχε ήδη το σχέδιο απόδρασης έτοιμο. Στις 7 Απριλίου δέχεται επισκεπτήριο από τον κουνιάδο του. Ο χρόνος του επισκεπτηρίου τελειώνει και οι επισκέπτες καλούνται να απομακρυνθούν από το χώρο. Ο «Πεταλούδας» αντί να επιστρέψει προς το κελί του, γίνεται ένα με τους συγγενείς και τους φίλους των κρατουμένων και αποχωρεί μαζί τους.

Χαλαρός, χωρίς να κινήσει υποψίες βγαίνει από την κεντρική είσοδο των φυλακών. Δεν τον αναγνώρισαν γιατί φορούσε κοστούμι και όχι φόρμα όπως συνήθιζε, έγραψαν οι εφημερίδες. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Ρωχάμης είχε αποφασίσει να αποδράσει για λόγους τιμής. Κάποιος είχε πειράξει την κόρη του και ήθελε να λογαριαστεί μαζί του.

Η πρόταση να φυγαδεύσει τον Νάσιουτζικ

Τον Απρίλη του 1986, ο Βαγγέλης Ρωχάμης βρίσκεται εκτός φυλακών. Στον προθάλαμο αυτών όμως βρίσκεται ο συγγραφέας Θανάσης Νάσιουτζικ, τον οποίο ο Ρωχάμης έχει γνωρίσει και συμπαθήσει στον Κορυδαλλό.

Ο Νάσιουτζικ κατηγορούνταν για τη δολοφονία του Θανάση Διαμαντόπουλου, μια υπόθεση που έμεινε γνωστή ως «έγκλημα στο Κολωνάκι». Ο Βαγγέλης Ρωχάμης, σύμφωνα με την κόρη του ΘανάσηςΝάσιουτζικ, Παυλίνα η οποία αποκάλυψε την ιστορία στη Μηχανή του Χρόνου, είχε παρεισφρήσει στο δικαστήριο μεταμφιεσμένος σε γριούλα. Πλησίασε τον Θανάση Νάσιουτζικ και του είπε: «Αν θες, σε παίρνω τώρα και φεύγουμε. Έχω τέσσερις πέντε απ’ έξω». O συγγραφέας αποφάσισε να παραμείνει στη θέση του και να μην ακολουθήσει το παράτολμο σχέδιο του μετρ των αποδράσεων.

Τον έψαχνε όλη η ΕΛ.ΑΣ και εκείνος διασκέδαζε στο νυχτερινό κέντρο που τραγουδούσε η κόρη του
Όπως είχε εκμυστερευθεί το 2019 στο Newsbeast η κόρη του Βαγγέλη Ρωχάμη, Μαρία, ο πατέρας της είχε πάει αρκετές φορές να την δει στα μαγαζιά που τραγουδούσε, μεταμφιεσμένος.

Είναι 1994 και ο Βαγγέλης Ρωχάμης είναι και πάλι άφαντος με τις αρχές να τον ψάχνουν. Η κόρη του δικαζόταν σε επαρχιακό εφετείο με την κατηγορία της υπόθαλψης του πατέρα της.

Λίγες ημέρες μετά τη δίκη της, στο επαρχιακό κέντρο που τραγουδούσε, μια περίεργη φιγούρα την παρατηρεί από τα πίσω τραπέζια. Την ώρα που οι αστυνομικοί του είχαν στήσει καρτέρι, η γυναικεία φιγούρα που χάζευε το πρόγραμμα του επαρχιακού κέντρου ήταν ο πατέρας της Μαρίας Ρωχάμη, Βαγγέλης.

Όταν μάλιστα συνελήφθη το 1996, ομολόγησε στον ανακριτή, ότι είχε πάει και στη δίκη της κόρης του κάτω από τη μύτη των αρχών.

Το άρθρο Βαγγέλης Ρωχάμης: Όταν μπήκε στα δικαστήρια μεταμφιεσμένος γυναίκα για να φυγαδεύσει τον Νάσιουτζικ εμφανίστηκε πρώτα στο Ειδήσεις Τώρα – Europost.gr από το NewsRoom.

___________________________________

Το άρθρο αντλήθηκε και αναδημοσιεύθηκε αυτόματα στις: 07/02/2024 ώρα 12:01 πμ από την ιστοσελίδα

Το Radio Oasis δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε σημαίνει ότι συμφωνεί με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει αυτόματα από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου.