Γιατί καταστράφηκε ο Θεσσαλικός κάμπος από τις φονικές πλημμύρες; Η Πολιτεία ήξερε από το 2018 – Τα σχέδια και τα έργα που έμειναν στο συρτάρι!

H πολιτεία είχε στη διάθεσή της ήδη από το 2018 έκθεση με μοντέλα που προέβλεπαν το κακό που θα μπορούσε να συμβεί στον Θεσσαλικό κάμπο με τρομερή ακρίβεια. Ωστόσο δεν ελήφθη κανένα απολύτως μέτρο!

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ το 2018 καταρτίστηκε το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας και προέβλεπε 26 μέτρα. Τέσσερα χρόνια αργότερα, το 2022 έγινε η πρώτη Έκθεση αξιολόγησης δηλαδή το τι έχει γίνει. Τα αποτελέσματα ήταν αποκαρδιωτικά καθώς κανένα από τα 26 μέτρα δεν είχε υλοποιηθεί.

Τα μέτρα είχαν σχεδιαστεί με βάση κάποια σενάρια. Στη Θεσσαλία τα σενάρια προέβλεπαν υπερχείλιση κεντρικής κοίτης ΠΗΝΕΙΟΥ και 12 παραποτάμων. Σε αυτή την περίπτωση θα καλύπτονταν με νερό οικισμοί και καλλιέργειες σε Παλαμά, Αστρίτσα, Μεταμόρφωση, Βλοχό, και πόλη Λάρισας.

Το σχέδιο «Δάρδανος» της Πολιτικής Προστασίας

Με βάση αυτά τα σενάρια είχαν καταρτιστεί κάποια μέτρα όπως:

Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης Πλημμυρών – Δεν ολοκληρώθηκε
Ταμιευτήρας νερού στη Λάρισα – Δεν ξεκίνησε
Εθνικό Μητρώο Πλημμυρικών Συμβάντων – Προκήρυξη διαγωνισμού συμβούλου μόλις το 2023 για την υλοποίηση του έργου
Δίκτυο συλλογής μετεωρολογικών δεδομένων – Δεν έχουν εγκατασταθεί σταθμοί

Το άρθρο Γιατί καταστράφηκε ο Θεσσαλικός κάμπος από τις φονικές πλημμύρες; Η Πολιτεία ήξερε από το 2018 – Τα σχέδια και τα έργα που έμειναν στο συρτάρι! εμφανίστηκε πρώτα στο Ειδήσεις Τώρα – Europost.gr από το NewsRoom.

___________________________________

Το άρθρο αντλήθηκε και αναδημοσιεύθηκε αυτόματα στις: 15/09/2023 ώρα 12:03 πμ από την ιστοσελίδα

Το Radio Oasis δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε σημαίνει ότι συμφωνεί με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει αυτόματα από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου.