Δρακόσπιτα Εύβοιας: Ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια της αρχαιολογίας που κανείς δεν μπορεί να εξηγήσει

Ένα από τα άλυτα αρχαιολογικά μυστήρια της Ελλάδας που προκαλούν τον ενθουσιασμό και την περιέργεια σε πολλούς. (Βίντεο)

Δρακόσπιτα της Εύβοιας: Ένα από τα άλυτα αρχαιολογικά μυστήρια της Ελλάδας που προκαλούν τον ενθουσιασμό και την περιέργεια σε πολλούς.

Θα τα βρείτε στη Νότια Εύβοια. Πιο συγκεκριμένα ανάμεσα στην Κάρυστο και τα Στύρα

Δρακόσπιτα της Εύβοιας: Εντυπωσιακά κτίσματα

Είναι 25 μοναδικά κτίσματα που βρίσκονται διάσπαρτα στην έκταση της περιοχής.

Δεν έχει βγει η επιστημονική κοινότητα σε συμπέρασμα για την σαφή χρονολόγηση τους. Έχουν χρονολογηθεί από 12ο π.Χ. αιώνα έως και 6ο π.Χ. αιώνα.

Πήραν το όνομα τους από το τεράστιο μέγεθος. Είναι φτιαγμένα από μεγάλους λίθους, ενώ δεν έχουν θεμέλια, ούτε παράθυρα, γεγονός που δυσκολεύει τον προσδιορισμό της χρήσης τους.

Κοινό χαρακτηριστικό τους είναι η θέση του, αφού είναι χτισμένα σε εποπτική και απόκρημνη θέση, αλλά και οι κατασκευαστικές λεπτομέρειες και κυρίως ο τρόπος στέγασης τους, κατά το εκφορικό σύστημα: μεγάλες βαριές πλάκες σχιστόλιθου συγκλίνουν σε στρώσεις από δύο αντικρινούς τοίχους.

Το Δρακόσπιτο της Όχης

Το σπουδαιότερο και πιο εντυπωσιακό από τα αινιγματικά Δρακόσπιτα της Εύβοιας είναι κατασκευασμένο στη κορυφή του όρους Όχη. Έχει φτιαχτεί με μεγάλους ογκόλιθους που έχουν αποκοπεί από τον γύρω χώρο.

Το πάχος των τοίχων του είναι περίπου 1,50 μέτρα. Οι εσωτερικές διαστάσεις του κτίσματος είναι σχεδόν 5 x 10 μέτρα.

Αυτή η πλάκα που ζυγίζει περίπου 10 τόνους και πολλοί αρχαιολόγοι ακόμα προσπαθούν να βρουν απαντήσεις.

Το 1959 οι ανασκαφικές έρευνες του καθηγητή Νικ. Μουτσόπουλου στο Δρακόσπιτο της Όχης έφεραν στο φως αγγεία, όστρακα ( σε ένα από αυτά μάλιστα υπάρχει χαραγμένο και κάποιο είδος άγνωστης γραφής) και άλλα αντικείμενα που σήμερα φυλάσσονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Καρύστου.

Πηγή: enimerotikovisitgreece

Advertisement

Το άρθρο Δρακόσπιτα Εύβοιας: Ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια της αρχαιολογίας που κανείς δεν μπορεί να εξηγήσει εμφανίστηκε πρώτα στο Ειδήσεις Τώρα – Europost.gr από το Pol charalamp.

___________________________________

Το άρθρο αντλήθηκε και αναδημοσιεύθηκε αυτόματα στις: 21/08/2023 ώρα 3:03 μμ από την ιστοσελίδα

Το Radio Oasis δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε σημαίνει ότι συμφωνεί με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει αυτόματα από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου.