Δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή: «Δεν συμφωνήσαμε με τη Χαμάς», λέει το Τελ Αβίβ – Σφοδροί βομβαρδισμοί στη Γάζα από Ισραηλινές δυνάμεις!

Το Ισραήλ διαψεύδει ότι έφτασε ότι σε συμφωνία με την Χαμάς για την ανταλλαγή ομήρων, με αντάλλαγμα εκεχειρία.

«Εργαζόμαστε διαρκώς για την επιστροφή των ομήρων», είπε ο εκπρόσωπος των IDF υποναύαρχος Daniel Hagari.

«Αυτές οι διαδικασίες είναι πολύπλοκες, θα χρειαστούν ακόμη χρόνο. Δεν θα χάσουμε ούτε μία ευκαιρία για να επιστρέψουν οι όμηροι στην πατρίδα τους», λέει.

Νωρίτερα οι New York Times υποστήριξαν ότι οι δύο πλευρές έφτασαν σε συμφωνία για εκεχειρία, με την ισλαμιστική οργάνωση να απελευθερώνει, ως αντάλλαγμα, 100 ομήρους.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους New York Times, η Χαμάς και το Ισραήλ διαπραγματεύονται δύο προτάσεις απελευθέρωσης ομήρων, με το αμερικανικό δίκτυο να επικαλείται αξιωματούχους που έχουν ενημερωθεί για τις συνομιλίες. Το Κατάρ είναι ο κύριος διαμεσολαβητής στις συνομιλίες, ενώ συμμετέχουν επίσης ανώτεροι αξιωματούχοι των ΗΠΑ, ανέφερε το δημοσίευμα.

Σύμφωνα με μία από τις προτάσεις που συζητούνται, η Χαμάς θα απελευθερώσει 10 έως 20 άμαχους ομήρους – συμπεριλαμβανομένων Ισραηλινών γυναικών και παιδιών καθώς και ξένων, συμπεριλαμβανομένων Αμερικανών – με αντάλλαγμα μια σύντομη παύση των μαχών, δήλωσε ένας αξιωματούχος. Αυτό θα μπορούσε να ακολουθηθεί από την απελευθέρωση περίπου 100 αμάχων, εάν τηρηθούν οι όροι, είπαν.

Σε αντάλλαγμα, η Χαμάς ζητά μια σύντομη παύση, περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια, καύσιμα για τα νοσοκομεία και την απελευθέρωση γυναικών και παιδιών που βρίσκονται στις ισραηλινές φυλακές, σύμφωνα με την πηγή. Ένας αξιωματούχος δήλωσε ότι οι ισραηλινές αρχές έχουν εκφράσει αβεβαιότητα σχετικά με την απελευθέρωση των κρατουμένων τους.

Η Χαμάς και άλλες παλαιστινιακές ομάδες κρατούν περίπου 240 άτομα ως ομήρους στη Γάζα, σύμφωνα με ισραηλινούς αξιωματούχους. Λιγότεροι από τους μισούς από αυτούς είναι πολίτες, δήλωσε ένας αξιωματούχος. Η Χαμάς έχει αρνηθεί να απελευθερώσει οποιονδήποτε από τους ισραηλινούς άνδρες στρατιωτικής ηλικίας που κρατά στη Γάζα, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Την ίδια ώρα οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας έχουν φτάσει στα περίχωρα του νοσοκομείου Σίφα στην πόλη της Γάζας, όπου το Ισραήλ πιστεύει ότι βρίσκεται το κύριο αρχηγείο της Χαμάς, σύμφωνα με όσα υποστήριξε η Χαμάς. Οι IDF δεν εξέδωσαν κανένα σχόλιο.

Σύμφωνα με παλαιστινιακές αναφορές, σφοδρές μάχες γίνονταν γύρω από την περίμετρο του νοσοκομείου, καθώς και κοντά στο νοσοκομείο Αλ Ραντίσι, επίσης στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

Οι αναφορές ανέφεραν ότι ισραηλινές ειδικές δυνάμεις επιχειρούσαν στην περιοχή και ότι τεθωρακισμένες δυνάμεις πλησίαζαν.

Το Associated Press ανέφερε ότι χιλιάδες Παλαιστίνιοι έφυγαν από την περιοχή γύρω από τη Σίφα και εντάχθηκαν σε μια αυξανόμενη έξοδο προς τα νότια της λωρίδας.

Ο επικεφαλής του γραφείου μέσων ενημέρωσης της Χαμάς στη Γάζα, Salama Maarouf, δήλωσε στο Al Jazeera ότι τα πλήγματα πραγματοποιήθηκαν κοντά σε τρία νοσοκομεία συνολικά, αλλά δεν έδωσε στοιχεία για τις απώλειες.

Σύμφωνα με το AFP, μια ανακοίνωση της Χαμάς υποστήριξε ότι υπήρξαν «δεκατρείς μάρτυρες και δεκάδες τραυματίες σε ισραηλινό χτύπημα στο συγκρότημα Αλ Σίφα σήμερα» και ο διευθυντής του νοσοκομείου Μοχάμαντ Αμπού Σαλμίγια ισχυρίστηκε ότι «ισραηλινά τανκς έριξαν στο νοσοκομείο Αλ-Σίφα».

Το βράδυ της Παρασκευής οι Ισραηλινοί βομβάρδισαν κοντά στο νοσοκομείο με βόμβες φωσφόρου, μετατρέποντας τη νύχτα σε μέρα.

Ο στρατός του Ισραήλ «θα σκοτώσει» τους μαχητές της Χαμάς που «πυροβολούν μέσα από τα νοσοκομεία» στη Γάζα, δηλώνει την ίδια ώρα ο εκπρόσωπος των IDF.

Μετά τα πλήγματα σε πολλά νοσηλευτικά ιδρύματα, νωρίτερα, ένας εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ (IDF) δήλωσε ότι οι Ισραηλινοί στρατιώτες «θα σκοτώσουν» τους ενόπλους της Χαμάς «που πυροβολούν μέσα από τα νοσοκομεία» της Γάζας.

«Εάν βλέπουμε τους τρομοκράτες της Χαμάς να πυροβολούν μέσα από νοσοκομεία, θα κάνουμε αυτό που πρέπει (…) θα τους σκοτώσουμε», είπε ο Ρίτσαρντ Χεχτ, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Ο εκπρόσωπος παραδέχτηκε πάντως ότι αυτές οι επιχειρήσεις είναι «ευαίσθητου χαρακτήρα».

«Θα ήταν ευκολότερο αν η Χαμάς εγκατέλειπε τα νοσοκομεία και μας το έδειχνε ξεκάθαρα» πρόσθεσε, κατηγορώντας την παλαιστινιακή οργάνωση ότι «επιχειρεί μέσα στα νοσοκομεία».

Ο Χεχτ υποστήριξε ότι ο ισραηλινός στρατός «λαμβάνει όλες τις δυνατές προφυλάξεις για να διασφαλίσει ότι δεν θα επιτεθεί σε ανθρώπους στους οποίους χορηγείται ορός ή νοσηλεύονται με κατάγματα», πρόσθεσε.

Το άρθρο Δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή: «Δεν συμφωνήσαμε με τη Χαμάς», λέει το Τελ Αβίβ – Σφοδροί βομβαρδισμοί στη Γάζα από Ισραηλινές δυνάμεις! εμφανίστηκε πρώτα στο Ειδήσεις Τώρα – Europost.gr από το NewsRoom.

___________________________________

Το άρθρο αντλήθηκε και αναδημοσιεύθηκε αυτόματα στις: 11/11/2023 ώρα 12:04 πμ από την ιστοσελίδα

Το Radio Oasis δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε σημαίνει ότι συμφωνεί με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει αυτόματα από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου.