Εμφανίστηκε ξαφνικά σε παραλία μυστηριώδες ναυάγιο – Γιατί δεν μπορούν να το πλησιάσουν;

Άναυδοι έμειναν οι κάτοικοι μιας παραλιακής κοινότητας, όταν είδαν ξαφνικά σε διπλανή παραλία να έχει επικαθήσει στην άμμο, ένα ναυάγιο, αιώνων. Ήταν ένα ξύλινο πλοίο, που δεν το είχαν δει ποτέ πριν.

Ο Gordon Blackmore, κάτοικος της περιοχής, κυνηγούσε θαλασσοπούλια στις αμμώδεις ακτές του Cape Ray, στο Νιουφάουντλαντ, όταν εντόπισε μια σκοτεινή σκιά κάτω από τα θολά νερά. Λίγες μέρες νωρίτερα είχε πάλι επισκεφθεί την παραλία, αλλά η σκιά στο νερό δεν υπήρχε. «Γύρισε σπίτι φωνάζοντας», για το ναυάγιο που εμφανίστηκε ξαφνικά, δήλωσε η μητέρα του στον Canadian Press. Εκείνη Άρπαξε το μπουφάν της και έσπευσε στην παραλία για να το δει με τα μάτια της. “Είναι εκπληκτικό, δεν υπάρχει άλλη λέξη γι’ αυτό”, είπε.

Το 9o ναυάγιο

Το Cape Ray, ένα μεγάλο χωριό 350 κατοίκων στη νοτιοδυτική ακτή του Newfoundland, έχει κοινή ιστορία με ένα νησί γνωστό ως “ο βράχος”: είναι ο τόπος τελικής ανάπαυσης τουλάχιστον οκτώ πλοίων που ναυάγησαν είτε λόγω κακοκαιρίας, είτε από κακή πλοήγηση είτε από ατυχία. Αυτό όμως που κάνει την τελευταία ανακάλυψη μοναδική είναι το ανεξήγητο του πώς το ναυάγιο εμφανίστηκε ξαφνικά.

Ο Neil Burgess, πρόεδρος της Εταιρείας Διατήρησης Ναυαγίων του Newfoundland και του Labrador, υποψιάζεται ότι το ναυάγιο βγήκε στην επιφάνεια από ένα συνδυασμό παράκτιας διάβρωσης που ενισχύθηκε από την δύναμη της μετατροπικής καταιγίδας Fiona, η οποία κατέστρεψε σπίτια στην περιοχή πέρυσι. Τα μεγάλα κύματα των ωκεανών την περασμένη εβδομάδα μπορεί τελικά να «ξεκόλλησαν» το ναυάγιο από τον βυθό και να το έσπρωξαν προς την ακτή, δήλωσε στον Canadian Press.”Είναι τέλειο. Πρόκειται για ένα σπουδαίο, σπουδαίο γεγονός”, είπε.

Ναυάγιο από το 1800

Οι φωτογραφίες από το ναυάγιο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης – ένας σωρός από βρεγμένα ξύλινα δοκάρια και σανίδες – έδωσαν κάποιες ενδείξεις για την προέλευση του πλοίου. Οι ξύλινοι πείροι και τα χάλκινα μανταλάκια χρησιμοποιούνταν συνήθως τη δεκαετία του 1800. Και το μέγεθος – τουλάχιστον 24 μέτρα – υποδηλώνει ότι το σκάφος ήταν μεγαλύτερο από μια μεγάλη σκούνα.

Η επαρχιακή κυβέρνηση έστειλε μια ομάδα να επισκεφθεί το ναυάγιο, με την ελπίδα να εντοπίσει και ενδεχομένως να διατηρήσει ό,τι έχει απομείνει από το πλοίο. Αλλά οι ίδιες παλίρροιες και ο καιρός που καθορίζουν εδώ και καιρό την τύχη ενός πλοίου θα υπαγορεύσουν και το πόσο σύντομα θα μπορέσουν οι ειδικοί να επισκεφθούν την περιοχή και να δουν το ναυάγιο από κοντά.

Οι ντόπιοι εξέφρασαν την ανησυχία ότι τα ισχυρά κύματα θα μπορούσαν να τραβήξουν το ναυάγιο πίσω στα βάθη. Και ενώ οι αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει τους κατοίκους να μην πειράξουν την περιοχή, άλλοι επισημαίνουν ότι η φύση θα μπορούσε επίσης να το καταστρέψει ταχύτερα από τους κατοίκους που ενδεχομένως κλέβουν αναμνηστικά.

“Όλοι φαίνεται να ξεχνούν ότι κάποια χρόνια έχουμε θαλάσσιο πάγο εδώ”, έγραψε ο Wayne Osmond, κάτοικος του Cape Ray. “Αν συμβεί αυτό, μέσα σε λίγες ώρες μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά στο ναυάγιο συνθλίβοντάς το και καταστρέφοντας το σκαρί περισσότερο από ό,τι ένας αιώνας ή και περισσότερο που ήταν βυθισμένο σε βαθύτερα νερά”.

Το ναυάγιο στο Facebook

Η σελίδα της κοινότητας στο Facebook έχει μετατραπεί σε φόρουμ εικασιών και έρευνας για την πιθανή προέλευση του ναυαγίου, με τους κατοίκους της περιοχής να ψάχνουν σε παλιά αρχεία και οικογενειακές γνώσεις για μοιραία ταξίδια. Αλλά χρησιμεύει επίσης ως μια έντονη υπενθύμιση, πολύ οικεία στους κατοίκους της Νέας Γης, του πόσο εύθραυστη είναι η σχέση που έχουν οι κοινότητες με τον ωκεανό.

«Είναι ένα κομμάτι της ιστορίας μας που μόλις έχει ξυπνήσει. Κάποιοι απόγονοι θα εξακολουθούν να θέλουν να γνωρίζουν τα ονόματα και τα μέρη όπου οι πρόγονοί τους χάθηκαν στα παγωμένα νερά στα ανοικτά των ακτών μας. Θα ήταν καλό για όλους μας αν μπορούσαμε να προσφέρουμε κάποια ιστορία που γνωρίζουμε και έναν τόπο μνήμης. Τουλάχιστον ένα σημάδι», έγραψε η Ελίζαμπεθ Γκόβερ, κάτοικος της περιοχής. «Αυτή είναι η ιστορία μας. Ας την ανακαλύψουμε».

Το άρθρο Εμφανίστηκε ξαφνικά σε παραλία μυστηριώδες ναυάγιο – Γιατί δεν μπορούν να το πλησιάσουν; εμφανίστηκε πρώτα στο Ειδήσεις Τώρα – Europost.gr από το NewsRoom.

___________________________________

Το άρθρο αντλήθηκε και αναδημοσιεύθηκε αυτόματα στις: 01/02/2024 ώρα 12:00 μμ από την ιστοσελίδα

Το Radio Oasis δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε σημαίνει ότι συμφωνεί με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει αυτόματα από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου.