Επιστολή του ΤΕΕ Κ/Δ Θεσσαλίας προς Υπ. Υποδομών & Μεταφορών με προτάσεις για την αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων

Επιστολή του ΤΕΕ Κ/Δ Θεσσαλίας προς Υπ. Υποδομών & Μεταφορών με προτάσεις για την αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων

Σήμερα, Δευτέρα (30/10), ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΔΘ κ. Νίκος Παπαγεωργίου απέστειλε επιστολή προς τον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών κ. Χρήστο Σταϊκούρα, μεταφέροντάς του τις προτάσεις της Διοικούσας Επιτροπής του τμήματος για την αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων, με σκοπό την αποφυγή καταστροφών όπως οι πρόσφατες από τις κακοκαιρίες Daniel και Elias.

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής:

Θέμα: Προτάσεις ΤΕΕ / ΤΚΔΘ για την αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων.

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

Με την παρούσα επιστολή επιθυμώ να φέρω στην προσοχή σας, ό,τι το Περιφερειακό Τμήμα Κεντρικής & Δυτικής Θεσσαλίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος προχωρά σε συνολική καταγραφή των επιπτώσεων της κακοκαιρίας “Daniel” στην περιοχή της Θεσσαλίας, προκειμένου να προβεί στην εισήγηση δέσμης μέτρων για αντιμετώπιση παρόμοιων φαινομένων στο μέλλον.

Στο πλαίσιο αυτό και σε εφαρμογή σχετικής απόφασης της Διοικούσας Επιτροπής του Τμήματος προτείνουμε τα εξής:

Ίδρυση Μητρώου Μηχανικών Ελεγκτών Α΄βαθμιου και Β’βάθμιου ελέγχου κτιρίων μετά από φυσικές καταστροφές, από το ΤΕΕ, στα πρότυπα του μητρώου ελεγκτών δόμησης, προσβασιμότητας, αυτοψιών ΑΠΕ κλπ.

Έναρξη του Μητρώου Κατασκευαστών Ιδιωτικών Έργων (ΜΗ.Ε.Κ.Ι.Ε) με υποχρέωση:

Η κατασκευή των έργων να γίνεται με σύμβαση ανάθεσης μόνο από εταιρεία του ΜΗΚΙΕ

Χρήση μόνο πιστοποιημένων τεχνιτών εγγεγραμμένων στο ΜΗΚΙΕ

Άμεση νομοθέτηση για την κατάργηση της αυτεπιστασίας.

Αναφορικά με το Επιχειρησιακό Ταμείο Πρόληψης και Αντιμετώπισης Κινδύνων (Ε.Τ.Π.Α.Κ.): Να προβλεφθεί έσοδο του Ταμείου, εισφορά 0,5% του Προϋπολογισμού των δημοσίων και ιδιωτικών έργων.

Με σκοπό την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων ανάλογων φαινομένων, σας καλούμε να υιοθετήσετε τις ανωτέρω προτάσεις μας.

Τελώντας σε αναμονή της θετικής ανταπόκρισή σας, βρισκόμαστε στη διάθεσή σας και του επιτελείου σας για τυχόν περαιτέρω διευκρινίσεις.

 

___________________________________

Το άρθρο αντλήθηκε και αναδημοσιεύθηκε αυτόματα στις: 30/10/2023 ώρα 3:03 μμ από την ιστοσελίδα

Το Radio Oasis δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε σημαίνει ότι συμφωνεί με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει αυτόματα από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου.