Η οικονομική ανέχεια οδηγεί τους Έλληνες να μετακομίζουν σε πιο φθηνά σπίτια

Έντονη κινητικότητα – κυρίως για οικονομικούς λόγους – καταγράφεται στην αγορά ακινήτων στην Ελλάδα, σύμφωνα με έρευνα της RE/MAX, της δημοφιλούς πλατφόρμας real estate.

Συγκεκριμένα πάνω από το ένας στους τρεις Έλληνες που συμμετείχαν (36,6%) δήλωσαν πως αναμένουν να μετακομίσουν μέσα στα επόμενα δύο χρόνια και οι επιλογές αναζήτησης στρέφονται προς αστικές κατοικίες.

Από αυτούς που δηλώνουν πως πρόθεσή τους είναι να μετακομίσουν, το 25% επισημαίνει πως αυτή τους η απόφαση οφείλεται πρωτίστως σε οικονομικούς παράγοντες. Πρόκειται για ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στην Ευρώπη στη σχετική κατηγορία με τους πολίτες δηλώνουν πως αναζητούν περισσότερο οικονομικές περιοχές ή επιδιώκουν να μειώσουν τα έξοδα του δανείου ή της ενοικίασης.

Υπάρχει όμως και ένα 26% το οποίο αναζητά ένα μεγαλύτερο σπίτι καθώς έχουν αλλάξει οι ανάγκες του και ένα ακόμη 25% που αναζητά σπίτι με περισσότερες ανέσεις και ασφάλεια.

Ανοδική είναι η τάση της συγκατοίκησης στην Ελλάδα, λόγω του οικονομικού οφέλους, αλλά και της αντιμετώπισης του αισθήματος της απομόνωσης (22,7%). Σημαντικά ποσοστά καταγράφονται και για τη συγκυριότητα. Το 67% δηλώνει πως ενδιαφέρεται για αυτήν την ιδιοκτησιακή σχέση, καθώς με αυτόν επιμερίζονται τα έξοδα συντήρησης (30,1%) και εξασφαλίζεται η πρόσβαση σε ακίνητα, τα οποία υπό άλλες συνθήκες θα ήταν οικονομικά δυσπρόσιτα (24,9%). Η συνιδιοκτησία καταγράφεται και ως μια ιδιαίτερα ελκυστική σχέση (24,4%) για την απόκτηση δεύτερης ή εξοχικής κατοικίας.

Παραδόξως, αν και το 80% των Ελλήνων είναι ήδη ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας, αυτοί που ψάχνουν να μετακομίσουν λένε ότι είναι πιθανόν να ενοικιάσουν το επόμενο ακίνητό τους. Πάνω από το 31% αναζητά μακροχρόνιες μισθώσεις, ενώ μόνο το 11% εξετάζει μικρότερες περιόδους ενοικίασης.

Το 25% των υποψήφιων αγοραστών σκέφτεται ακίνητα με προτίμηση σε αστικές περιοχές ή περιοχές των προαστίων. Είναι ενδιαφέρον ότι η παραχώρηση της χρήσης ακινήτων σε φίλους και μέλη της οικογένειας αποτελεί το κίνητρο για σχεδόν 3 στους 10 Έλληνες ερωτηθέντες, που σκέφτονται να αγοράσουν ακίνητο

Το άρθρο Η οικονομική ανέχεια οδηγεί τους Έλληνες να μετακομίζουν σε πιο φθηνά σπίτια εμφανίστηκε πρώτα στο Ειδήσεις Τώρα – Europost.gr από το Pol charalamp.

___________________________________

Το άρθρο αντλήθηκε και αναδημοσιεύθηκε αυτόματα στις: 23/02/2024 ώρα 6:01 μμ από την ιστοσελίδα

Το Radio Oasis δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε σημαίνει ότι συμφωνεί με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει αυτόματα από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου.