Θ. Κοντογεώργης: Ολοκληρώνεται το σχέδιο αποκατάστασης της Θεσσαλίας

Θ. Κοντογεώργης: Ολοκληρώνεται το σχέδιο αποκατάστασης της Θεσσαλίας

Αναλυτικά στοιχεία για την επόμενη ημέρα στη Θεσσαλία παρέθεσε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Θανάσης Κοντογεώργης σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ertnews.

Αφού ξεκαθάρισε στην εισαγωγή της συνέντευξής του ότι «η δική μας προσπάθεια για τη στήριξη και την αποκατάσταση της περιοχής και μιας κανονικότητας σε σχέση με την καθημερινότητα των πολιτών, είναι μείζονος σημασίας», προχώρησε, εν συνεχεία, με παράθεση συγκεκριμένων στοιχείων:

πάνω από 23.000 αιτήσεις αποζημιώσεων έχουν καταχωρηθεί όπως και άλλες 5.000 προσωρινές, ενώ συνεχίζεται η αποτίμηση των ζημιών.

Παραλλήλως, από τα 1.036 σχολεία της περιοχής που επλήγη, θα ανοίξουν όλα τη Δευτέρα, εκτός από 30. Όπως διαβεβαίωσε δε, ο υπουργός Παιδείας θα βρίσκεται επί τόπου και θα υπάρξει ενημέρωση για τις σχολικές μονάδες που δεν θα μπορέσουν να ανοίξουν.

Ολοκληρώνεται, ακόμη, η καταγραφή των ζημιών στις υποδομές, ολοκληρώνεται το σχέδιο αποκατάστασης της περιοχής, επεσήμανε προσθέτοντας ότι για το λόγο αυτό ο πρωθυπουργός ήταν στο Στρασβούργο και άλλα κυβερνητικά στελέχη – μεταξύ αυτών και ο ίδιος – στις Βρυξέλλες.

Επίσης: πάνω από 30 εκατ. αποζημιώσεις έχουν καταβληθεί για τις οικοσκευές. Για τις σημαντικές, όπως αναγνώρισε, ζημιές στις επιχειρήσεις, αυτές θα καλυφθούν στο πλαίσιο των δημοσονομικών δυνατοτήτων.

Συν τοις άλλοις, αρχές Νοεμβρίου ο ΕΛΓΑ θα είναι σε θέση να καταβάλει τις πρώτες αποζημιώσεις, δεσμεύτηκε ο υφυπουργός. Εστίασε δε, σε δύο ζητήματα: πρώτον, στην καταστροφή της αγροτικής παραγωγής που είχε ήδη περισυλλεγεί (βαμβάκι και στάρι), δεύτερον, στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η νέα σπορά.

Επιπλέον, από την πρώτη μέρα υπήρξε μέριμνα για την προσωρινή διαμονή, οι αποζημιώσεις και εδώ προχωρούν, είπε με την ταυτόχρονη επισήμανση ότι τις επόμενες εβδομάδες ολοκληρώνεται η τελική καταγραφή.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, τέλος, επεσήμανε και εκείνος ότι η μεγαλύτερη ανησυχία ήταν με τα νεκρά ζώα, η περισυλλογή των οποίων ολοκληρώθηκε όμως, όπως ανέφερε, και γίνεται απολύμανση των περιοχών.

Στο θέμα της κλιματικής κρίσης, ο Θ. Κοντογεώργης επικαλέσθηκε την επιστολή που απέστειλε ο πρωθυπουργός στους ηγέτες των χωρών, που βρέχονται από τη Μεσόγειο. Η ελληνική πρόταση, συνέχισε, συνίσταται στο δίπτυχο, ευρωπαϊκό σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης και, δεύτερον, εξαίρεση από τους δημοσιονομικούς κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις.

«Τα φαινόμενα είναι μεγάλα, απαιτούν και μεγάλα ποσά», επεσήμανε. Ποσά που αφορούν την πολιτική προστασία, τις υπηρεσίες που κάνουν τις προγνώσεις κ.α. Εξ άλλου, προσέθεσε, «χωρίς να κομπορρημονούμε, αν κάποια κυβέρνηση έβαλε σε κάποιες πιο οργανωμένες και επιστημονικές βάσεις το φαινόμενο και την αντιμετώπισή του σε θεσμικό, πολιτικό και επιχειρησιακό επίπεδο, είναι αυτή η κυβέρνηση».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

___________________________________

Το άρθρο αντλήθηκε και αναδημοσιεύθηκε αυτόματα στις: 22/09/2023 ώρα 3:03 μμ από την ιστοσελίδα

Το Radio Oasis δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε σημαίνει ότι συμφωνεί με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει αυτόματα από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου.