Ειδήσεις

Ιστορική συμφωνία Ρωσίας – Ιράν για την ενέργεια

Ιστορική συμφωνία Ρωσίας - Ιράν για την ενέργεια
Η Gazprom και η Εθνική Ιρανική Εταιρεία Πετρελαίου υπέγραψαν μνημόνιο κατανόησης αξίας περίπου 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Μια ιστορική συμφωνία για την ενέργεια υπέγραψαν η ρωσική Gazprom και το Ιράν σήμερα Τρίτη (19/7).

Ο ενεργειακός γίγαντας της Ρωσίας και η Εθνική Ιρανική Εταιρεία Πετρελαίου υπέγραψαν μνημόνιο κατανόησης αξίας περίπου 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων του υπουργείου Πετρελαίου του Ιράν.

Αξιωματούχοι λένε ότι 20 δισεκατομμύρια δολάρια θα μοιραστούν μεταξύ των κοιτασμάτων φυσικού αερίου Kish και North Pars, βοηθώντας στην παραγωγή επιπλέον 100 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων την ημέρα.

Στο κείμενο αναφέρεται ότι η Gazprom θα συμμετάσχει επίσης στην ολοκλήρωση έργων υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και στην κατασκευή αγωγών εξαγωγής φυσικού αερίου.

Το Ιράν έχει τα δεύτερα μεγαλύτερα αποθέματα φυσικού αερίου στον κόσμο μετά τη Ρωσία, αλλά οι κυρώσεις των ΗΠΑ εμπόδισαν την πρόσβαση στην τεχνολογία εξόρυξης και επιβράδυναν την ανάπτυξη των εξαγωγών φυσικού αερίου.

Η συμφωνία υπογράφηκε την ίδια ημέρα που ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έφτασε στην Τεχεράνη για τριμερείς συνομιλίες με τους Τούρκους και Ιρανούς ομολόγους του.

Υπενθυμίζεται ό τι ο Πούτιν πραγματοποιεί τριμερή συνάντηση για την Ειρηνευτική Διαδικασία της Αστάνα με τον τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον ιρανό πρόεδρο Εμπραχίμ Ραΐσι.

Δείτε βίντεο από την άφιξη του Πούτιν στην Τεχεράνη

{https://www.facebook.com/iEidiseis.gr/videos/557282155879176/}

Την ίδια στιγμή, ο Τούρκος Πρόεδρος  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που βρίσκεται στην Τεχεράνη για να συμμετάσχει στην τριμερή με Ρωσία και Ιράν στη διαδικασία της Αστάνα, είχε σειρά επαφών με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία του Ιράν ενώ πραγματοποιήθηκε και η 7η Σύνοδος Συνεργασίας Ανώτατου επιπέδου των δυο χωρών.

Κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ιρανό πρόεδρο Ιμπραήμ Ρεΐσι, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι πιστεύει ότι οι διαβουλεύσεις που πραγματοποίησαν σε στενό πλαίσιο και οι συναντήσεις αντιπροσωπειών θα δώσουν νέα ώθηση στις σχέσεις των δύο χωρών.

Ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι βρήκε πολύ πολύτιμο το όραμα του Ρεΐσι για την ανάπτυξη των σχέσεων του Ιράν με τους γείτονές του και είπε ότι τόσο οι αρμόδιοι υπουργοί όσο και ο ίδιος είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν λεπτομερείς συζητήσεις στον πολιτικό, στρατιωτικό, οικονομικό, εμπορικό και πολιτιστικό τομέα.

Υπενθυμίζοντας ότι οι δύο χώρες είχαν στο παρελθόν ως στόχο να φτάσουν σε εμπορικό όγκο 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ο Ερντογάν σημείωσε ότι «δυστυχώς, αντιμετωπίσαμε μια σοβαρή πτώση λόγω της επιδημίας του Covid-19. Μέχρι τώρα, έχουμε φτάσει τα 7,5 δισ. δολάρια. Πιστεύω ότι με την αποφασιστική πορεία των δύο χωρών, θα φτάσουμε και πάλι τα 30 δισ. δολάρια. Είναι δυνατόν να επιταχύνουμε αυτή τη διαδικασία με τα βήματα που θα κάνουμε στην αμυντική βιομηχανία. Αυτό μπορεί επίσης να επιταχυνθεί με τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν τόσο στο πετρέλαιο όσο και στο φυσικό αέριο. Η Τουρκία, όπως γνωρίζετε, έχει ένα σοβαρό άλμα, ιδίως στην αμυντική βιομηχανία».

___________________________________

Το άρθρο αντλήθηκε και αναδημοσιεύθηκε αυτόματα στις: 19/07/2022 ώρα 6:00 μμ από την ιστοσελίδα

Το Radio Oasis δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε σημαίνει ότι συμφωνεί με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει αυτόματα από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου.

Related Articles

Back to top button