Κωνσταντινούπολη: Μετά τον σάλο για πρόβλημα στατικότητας της Αγίας Σοφιάς, τώρα καταρρέουν και οι μιναρέδες!

Εργασίες αποσυναρμολόγησης ξεκίνησαν σε έναν από τους 4 μιναρέδες στην Αγία Σοφία, καθώς είχαν διαπιστωθεί σοβαρές ρωγμές.

Ο καθηγητής Χασάν Φιράτ Ντικέρ, μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής Αποκατάστασης της Αγίας Σοφίας, δήλωσε στο τουρκικό πρακτορείο DHA πως πρόκειται για τον μιναρέ Bayezid II, στην πλευρά του μνημείου που βλέπει το παλάτι Τοπ Καπί.

Σκαλωσιές έχουν τοποθετηθεί περιμετρικά του μιναρέ και σύμφωνα με τις πληροφορίες σε αυτόν διαπιστώθηκαν τα περισσότερα δομικά προβλήματα.

Μάλιστα θα πραγματοποιηθεί μερική αποσυναρμολόγησή του για να διαπιστωθεί το ακριβές μέγεθος του προβλήματος και που οφείλεται αυτό, εάν για παράδειγμα προκλήθηκε από κάποιο σεισμό ή από διάβρωση υλικών. Όπως είπε ο Χασάν Φιράτ Ντικέρ θα αφαιρεθεί η κορυφή του κώνου και το μπαλκόνι.

Ωστόσο και στους υπόλοιπους τρεις μιναρέδες αναμένεται να πραγματοποιηθούν εργασίες. «Δεδομένου ότι τα υλικά και τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά κάθε μιναρέ είναι διαφορετικά, ο καθένας απαιτεί τις δικές του μοναδικές μεθόδους παρέμβασης», σημείωσε.

Το άρθρο Κωνσταντινούπολη: Μετά τον σάλο για πρόβλημα στατικότητας της Αγίας Σοφιάς, τώρα καταρρέουν και οι μιναρέδες! εμφανίστηκε πρώτα στο Ειδήσεις Τώρα – Europost.gr από το Pol charalamp.

___________________________________

Το άρθρο αντλήθηκε και αναδημοσιεύθηκε αυτόματα στις: 21/02/2024 ώρα 3:01 μμ από την ιστοσελίδα

Το Radio Oasis δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε σημαίνει ότι συμφωνεί με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει αυτόματα από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου.