Το καλοκαίρι μπήκε και το μπαλκόνι μας θα αποκτήσει σιγά σιγά την τιμητική του. Ωστόσο, οι περισσότεροι από εμάς ταλαιπωρούμαστε στην προσπάθειά μας να αφαιρέσουμε τους λεκέδες στο μάρμαρο από τις γλάστρες με τα φυτά. Ποιο είναι το κόλπο για να τις εξαφανίσουμε στο πι και φι;
Ο καθαρισμός και η λεύκανση μαρμάρων μαρμάρων είναι μια σύνθετη διαδικασία. Σχεδόν τα περισσότερα καθαριστικά που θα βρείτε στην αγορά δεν πρέπει να εφαρμόζονται στα μάρμαρα, γιατί είναι πολύ ισχυρά φθηνοκαθαριστικά που καταστρέφουν την επιφάνεια των μαρμάρων, μωσαϊκών και γρανιτών.
Λεκέδες στα μάρμαρα: Πως να τους εξαφανίσετε στο πι και φι
Παρακάτω λοιπόν θα σας δώσουμε τρόπους καθαρισμού των μαρμάρων του σπιτιού σας:
1.Μαγειρική σόδα: Είναι αλήθεια ότι η μαγειρική σόδα είναι ένα υλικό το οποίο υπάρχει σε όλα τα σπίτια. Προκειμένου να βγάλετε λεκέδες από τα μάρμαρα, πασπαλίστε μαγειρική σόδα επάνω στις μαρμάρινες επιφάνειες που έχουν λεκιαστεί. Στην συνέχεια με ελαφρώς υγρό βαμβακερό πανί τρίβετε το μάρμαρο. Κατόπιν σφουγγαρίζετε με χλιαρό νερό και οι λεκέδες αποτελούν παρελθόν.
2. Πράσινο σαπούνι: Το πράσινο σαπούνι λόγω του υψηλού PH που περιέχει μπορεί να αποτελεί ένα φυσικό καθαριστικό για τα μάρμαρα. Μπορείς να κόψεις, ή να τρίψεις κομμάτια από την πλάκα σαπουνιού μέσα σε ένα δοχείο με ζεστό νερό. Δεν χρειάζεται να βάλετε μεγάλη ποσότητα μέσα στο μείγμα σας.
Λεκέδες στα μάρμαρα: Πως να τους εξαφανίσετε στο πι και φι
Απλά ανακατέψτε το σαπούνι με το νερό και με το μείγμα αυτό σφουγγαρίστε τις επιφάνειες που έχουν λερωθεί. Πριν στεγνώσει ξανασφουγγαρίστε αλλά αυτή τη φορά με σκέτο χλιαρό νερό και πείτε αντίο στους λεκέδες. Καλό είναι να περάσετε τις επιφάνειες με ένα στεγνό πανί αφού έχει στεγνώσει το μάρμαρο, ώστε να μην αφήσει θαμπάδες.
3. Οξυζενέ: Το οξυζενέ είναι ένα οικιακό απολυμαντικό το οποίο καταπολεμά και τους πιο δύσκολους λεκέδες. Εάν έχει στεγνώσει ο λεκές τότε το οξυζενέ αποτελεί τον καλύτερο τρόπο καθαρίσματος. Ρίξτε λοιπόν επάνω στον στεγνό λεκέ λίγο οξυζενέ. Βάλτε από πάνω μία μεμβράνη και κολλήστε την με μία χαρτοταινία. Θα πρέπει να μείνει το λιγότερο 12 ώρες καλά κλεισμένο, ώστε να δράσει το οξυζενέ. Στην συνέχεια βγάλτε την ταινία και την μεμβράνη και με ένα ελαφρώς βρεγμένο πανί σκουπίστε την επιφάνεια. Ο λεκές θα αποτελεί παρελθόν.
4. Στάχτη από τζάκι. Όπως μας πληροφόρησε η φίλη του σάιτ Μαρία, είναι και αυτός ένας τρόπος καθαρισμού των μαρμάρων μας, κυρίως όμως από σκουριές. Βάλτε την στάχτη που θα πάρετε από το τζάκι σας στο μάρμαρο και τρίψτε απαλά την σκουριασμένη επιφάνεια του μαρμάρου. Στην συνέχεια πλύντε το και η σκουριά θα αποτελέσει παρελθόν.
Tip 1: Να έχετε πάντα στο μυαλό σας ότι δεν καθαρίζουμε ποτέ μάρμαρα με χλωρίνη ή καυστικά καθαριστικά, γιατί χάνουν τη γυαλάδα τους ή θαμπώνουν.
Tip 2: Ενώ το ξύδι χρησιμοποιείται σε πολλές περιπτώσεις σαν φυσικό καθαριστικό, στο μάρμαρο μην το χρησιμοποιείτε ποτέ. Μπορεί να το διαβρώσει.
Το άρθρο Λεκέδες στα μάρμαρα: Πως να τους εξαφανίσετε στο πι και φι εμφανίστηκε πρώτα στο Ειδήσεις Τώρα – Europost.gr από το Pol charalamp.
___________________________________
Το άρθρο αντλήθηκε και αναδημοσιεύθηκε αυτόματα στις: 13/05/2024 ώρα 3:02 μμ από την ιστοσελίδα
Το Radio Oasis δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε σημαίνει ότι συμφωνεί με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει αυτόματα από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου.