Λινού: Δέκα αδιάγνωστα κρούσματα για κάθε ασυμπτωματικό

Λινού: Δέκα αδιάγνωστα κρούσματα για κάθε ασυμπτωματικό

Καμπανάκι για τα κρούσματα από κορονοϊό στην Ελλάδα: «Θα μπορούσαν να υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες κρούσματα στη χώρα», υποστηρίζει η καθηγήτρια επιδημιολογίας Αθηνά Λινού. Η ίδια τάσσεται υπέρ του ανοίγματος των σχολείων αλλά με ασφαλή υγειονομικά πρωτόκολλα.

Με τα κρούσματα από τον κορονοϊό να είναι πλέον πάνω από 200 σε καθημερινή βάση, οι επιστήμονες τονίζουν ότι οι ασυμπτωματικοί ασθενείς αποτελούν ένα τεράστιο πονοκέφαλο: Μεταδίδουν τον ιό χωρίς να το ξέρουν και εκεί εντοπίζεται ένα μεγάλο πρόβλημα.

Η προειδοποίηση έρχεται από την καθηγήτρια επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Αθηνά Λινού σε συνέντευξή της στον ΑΝΤ1. «Νομίζω ότι είμαστε σε ανοδική τάση. Η εφαρμογή των μέτρων μπορεί να δείξει ότι αποδίδουν, αλλά θα το διαπιστώσουμε σε δέκα ημέρες. Ο αριθμός των κρουσμάτων που βλέπουμε είναι συνήθως ο ελάχιστος. Μπορεί να υπάρχουν πολλά άλλα, και σίγουρα θα υπάρχουν, όμως είναι χωρίς συμπτώματα. Και αυτό γιατί δεν κάνουμε επίσημη δειγματοληπτική εξέταση ενός τυχαίου δείγματος του πληθυσμού για να ξέρουμε στα 10 εκατ. Έλληνες πόσοι άλλοι είναι ασυμπτωματικοί και νοσούν. Με αυτό τον τρόπο δεν μπορούμε να δούμε την αύξηση. Την μεταβολή μπορούμε να τη δούμε με τα κρούσματα που νοσούν, με αυτά που χρειάζονται νοσηλεία και αυτά που απαιτούν εισαγωγή σε εντατική ή διασωλήνωση. Μόνο έτσι μπορούμε να καταλάβουμε τι γίνεται», τόνισε η Αθηνά Λινού.

Οι ασυμπτωματικοί μπορεί να είναι χιλιάδες;

Αναφορικά με τους ασυμπτωματικούς που έχει εκφραστεί η άποψη ότι μπορεί να είναι χιλιάδες είπε: «Η πιο ήπια εκδοχή αναφέρει ότι για κάθε συμπτωματικό κρούσμα υπάρχουν δέκα αδιάγνωστα στον πληθυσμό. Οπότε ναι, θα μπορούσαν να είναι κάποιες δεκάδες χιλιάδες κρουσμάτων στη χώρα τα οποία μεταδίδουν χωρίς να υποφέρουν και χωρίς να απαιτούν θεραπεία αλλά δεν ξέρουμε ακριβώς πόσα είναι».

Τα σχολεία ανοίγουν με την κ.Λινού να υποστηρίζει ότι θα πρέπει να τηρηθούν μια σειρά από μέτρα. «Πρέπει να διασφαλιστεί η ασφάλεια των παιδιών, των γονιών αλλά και των εργαζομένων. Όλα τα μέτρα πρέπει να είναι συλλογικά. Οχι μόνο μάσκα, αλλά να υπάρχει τήρηση αποστάσεων, συχνό πλύσιμο των χεριών και αξιοποίηση των υπαίθριων χώρων. Επίσης τα μεγάλα τμήματα να σπάσουν γιατί μόνο η μάσκα δεν λύνει το πρόβλημα. Κάθε δήμος να βρει, αν υπάρχουν κάποιες αίθουσες που δεν χρησιμοποιούνται, όπως πνευματικά κέντρα ή βιβλιοθήκες και να πάνε εκεί οι μαθητές».

Η Αθηνά Λινού επισήμανε ότι αν τα παιδιά μείνουν στο σπίτι ο κίνδυνος είναι υψηλότερος, καθώς εκτίθενται σε μεγαλύτερο αριθμό ατόμων.

ΠΗΓΗ: