Μήνυμα της Περιφερειακής Διευθύντριας Εκπαίδευσης Β. Ζιάκα για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940

Μήνυμα της Περιφερειακής Διευθύντριας Εκπαίδευσης Β. Ζιάκα για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940

Αγαπητές μαθήτριες και αγαπητοί μαθητές,
Αγαπητές και αγαπητοί εκπαιδευτικοί,

 

28η Οκτωβρίου.

Ημέρα μνήμης και τιμής σε εκείνους τους προγόνους μας που πολέμησαν και έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία μας. Υπερασπίστηκαν, για άλλη μια φορά στη μακραίωνη πορεία της πατρίδας μας, την εδαφική μας ακεραιότητα, τα ιδεώδη και τις αξίες μας.

Ημέρα μνήμης και τιμής στο «ΟΧΙ» που σηματοδότησε την απαρχή της εποποιίας του 1940, όταν οι υπολειπόμενοι σε αριθμητική δύναμη Έλληνες, απέκρουσαν με σθένος, ηρωισμό και αυτοθυσία ανείπωτη, κάτω από αντίξοες συνθήκες, στην παγωμένη Πίνδο την ιταλική επίθεση. Χάρη στην ομόνοια, την ομοψυχία και την γενναιότητά τους προέβαλαν σθεναρή αντίσταση και ανέκοψαν σχέδια ισχυρών κερδίζοντας την αναγνώριση μεγάλων δυνάμεων και κάνοντάς τους να παραδεχτούν πως «οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες».

Αυτό το «ΟΧΙ» γιορτάζουμε, λοιπόν, την άρνηση στην παραχώρηση έστω και μιας σπιθαμής των χωμάτων που ποτίστηκαν με το αίμα των ηρώων μας, την άρνηση στην καταστρατήγηση της λογικής και κάθε έννοιας δικαίου, την άρνηση στην κατάφωρη καταπάτηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Μια άρνηση με θετικό πρόσημο στην Ιστορία μας, καθώς το «ΟΧΙ» στον φασισμό και το ναζισμό αποτελεί κατάφαση στην Ελευθερία, την Δημοκρατία, την Ανθρωπιά, την Αξιοπρέπεια, αξίες διαχρονικές και πηγή υπερηφάνειας για όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες.

Ωστόσο η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου, δεν αποτελεί μόνο μέρα εορτασμού και ιστορικής μνήμης, αλλά και γόνιμο έναυσμα περισυλλογής και προβληματισμού, για το πως πορευόμαστε απέναντι στις νέες προκλήσεις που συνθέτουν το περιβάλλον μας.

Χρέος μας η μνήμη και η τιμή και όφελος ο παραδειγματισμός όλων μας, με την ελπίδα ότι η επόμενη γενιά, εσείς αγαπητά μας παιδιά, θα δημιουργήσει έναν καλύτερο κόσμο απ΄ότι η προηγούμενη.

Μέσα απ΄το αγαθό της Παιδείας, διδάσκοντάς σας την ιστορία, εμείς οι εκπαιδευτικοί, έχουμε υποχρέωση να σας μεταλαμπαδεύσουμε τις αξίες του ανθρωπισμού και της ειρήνης.

Χρόνια Πολλά σε όλους!

Βασιλική Ζιάκα

Περιφερειακή Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας

___________________________________

Το άρθρο αντλήθηκε και αναδημοσιεύθηκε αυτόματα στις: 27/10/2023 ώρα 6:03 μμ από την ιστοσελίδα

Το Radio Oasis δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε σημαίνει ότι συμφωνεί με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει αυτόματα από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου.