Με τον Γενικό Γραμματέα Δασών συναντήθηκε ο Δ. Κουρέτας

Με τον Γενικό Γραμματέα Δασών συναντήθηκε ο Δ. Κουρέτας

Με το Γενικό Γραμματέα Δασών, Στάθη Σταθόπουλο συναντήθηκε Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δ. Κουρέτας, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Θεσσαλία και τη συμμετοχή του στην αναδάσωση στην περιοχή Τσαριτσάνης.

Ο κ Κουρέτας στη συζήτησή του με το Γενικό Γραμματέα τόνισε ότι ως Περιφέρεια επιδιώκουμε τη συνεργασία όλων των φορέων στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της Περιφέρειας στην Πολιτική Προστασία. «Οι υπηρεσίες, που έχουν σχέση με τα δάση, βρίσκονται, ασφαλώς, σε υψηλή προτεραιότητα και μπορώ να πω ότι και η συνεργασία μας βρίσκεται σε πολύ καλό επίπεδο επίσης» είπε ο Περιφερειάρχης και συνέχισε: «Η Κα Ζωή Φτίκα της Επιθεώρησης Εφαρμογής Δασικής Πολιτικής Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας, ανταποκρίνεται ΑΜΕΣΑ σε κάθε κλήση ή πρόσκλησή μας, ωστόσο θεωρούμε την παρουσία σας εδώ σήμερα ως μια απόδειξη του ενδιαφέροντος σας για τα δάση της Θεσσαλίας». Ο κ. Κουρέτας

Ο κ. Κουρέτας τόνισε επίσης ότι η Θεσσαλία δεν είναι ίσως η περιοχή με τις περισσότερες ή μεγαλύτερες πυρκαγιές, για μας όμως και η απώλεια ενός δένδρου, χωρίς λόγο, είναι σημαντική. «Αντιλαμβάνομαι ότι δε θα μπορέσουμε να αποφύγουμε την πυρκαγιά θέλουμε όμως να έχουμε τη δυνατότητα να αντιδράσουμε κατά το δυνατόν ΑΜΕΣΑ ώστε να περιορίσουμε τις συνέπειες. Γι’ αυτό ανησυχούμε και προσπαθούμε να είμαστε όσο το δυνατόν καλύτερα προετοιμασμένοι για την αντιμετώπιση μιας πιθανής πυρκαγιάς, ωστόσο γνωρίζουμε όλοι ότι η πρόληψη ή αποφυγή μιας πυρκαγιάς είναι καλύτερη.

Ο Περιφερειάρχης ζήτησε τη στήριξη του Γ.Γ. Δασών στον τομέα της πρόληψης θα και την υποστήριξη των υπηρεσιών, για την:

-Οργανωμένη και αποτελεσματική καλλιέργεια του δάσους

-Ενίσχυση και συντήρηση του δασικής οδοποιίας

-Ανάπτυξη ενός δικτύου Αντιπυρικών Ζωνών

-Την διευκόλυνση της καθαριότητας και διευθέτησης των χειμάρρων, ρεμάτων και ποταμών. Η κατάσταση είναι σοβαρή μετά τα πλημμύρες DANIEL & ELIAS.

-Αποκατάσταση των δασικών δρομολογίων που είτε οδηγούν σε περιοχές εποχικών ποιμνιοστασίων, είτε διευκολύνουν τις επιχειρήσεις υλοτομίας.

-Για την απομάκρυνση των κορμών των δένδρων από τα ποτάμια και τα ρέματα διότι αποτελούν εν δυνάμει εμπόδια στη ροή του νερού και τη δημιουργία «φραγμάτων» που στο τέλος εκτρέπουν το νερό στις καλλιέργειες των κατοίκων.

-Λειτουργία Πυροφυλακίων

-Την παρότρυνση για ενεργό συμμετοχή των Δασαρχών και των δασικών υπαλλήλων (με το συμβουλευτικό τους ρόλο) στην αντιμετώπιση μιας πιθανής πυρκαγιάς

Η περιφέρεια έχει εκδηλώσει την πρόθεση και την απόφασή της, να ξεπεράσει την τυπολατρία και τους ανταγωνισμούς και κάλεσε όλους τους φορείς της Κεντρικής Κυβέρνησης, της Αυτοδιοίκησης του ιδιωτικού τομέα και του Εθελοντισμού να συνταχθούν στην ίδια πλευρά και οργανωμένα να αντιμετωπίσουμε τόσο τις προκλήσεις της Κλιματικής Κρίσης ή Αλλαγής όσο και τους κινδύνους ενός φαινομένου φυσικής καταστροφής και εν προκειμένω της πυρκαγιάς.

Από το Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Θεσσαλίας

___________________________________

Το άρθρο αντλήθηκε και αναδημοσιεύθηκε αυτόματα στις: 22/04/2024 ώρα 9:04 μμ από την ιστοσελίδα

Το Radio Oasis δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε σημαίνει ότι συμφωνεί με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει αυτόματα από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου.