Μητσοτάκης: Μετά την κατακαραυγή όλων των Ελλήνων για το μοιραίο δυστύχημα στα Τέμπη, αλλάζει την τοποθέτησή του για το “ανθρώπινο λάθος” και αναφέρεται σε “διαχρονικά κενά” του κράτους

Την υπόσχεση ότι η Δικαιοσύνη θα ρίξει φως στην υπόθεση και η αλήθεια θα βρεθεί και θα τιμωρηθούν οι ένοχοι, επανέλαβε σε δήλωσή του για την τραγωδία στα Τέμπη ο πρωθυπουργός.

Που διόρθωσε την αρχική του δήλωση ότι για όλα φταίει ο ανθρώπινος παράγοντας, δήλωση που είχε γίνει την επομένη της τραγωδίας, σημειώνοντας ότι το ανθρώπινο λάθος (του σταθμάρχη και των άλλων υπαλλήλων και στελεχών του ΟΣΕ) συνάντησε τα διαχρονικά κενά του κράτους (το γεγονός δηλαδή ότι οι αλλεπάλληλοι υπουργοί και οι κυβερνήσεις, δεν είχαν φροντίσει εδώ και χρόνια, να εγκαταστήσουν το σύτημα τηλεδιοίκησης).

Εχει ενδιαφέρον ότι ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε (ξανά) πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης και τιμωρία των ενόχων, επενδύοντας στην έρευνα της Δικαιοσύνης, που όπως είπε ολοκληρώνεται σύντομα, αφού εμμέσως παραδέχθηκε ότι η έρευνα που έκανε η Βουλή και η Εξεταστική Επιτροπή, δεν απέδωσε τίποτα. Η Βουλή εξέτασε μάρτυρες είπε, αλλά δεν παύει να είναι θεσμός πολιτικός.

Μητσοτάκης για Τέμπη: Η Δικαιοσύνη θα ρίξει φως στην υπόθεση, όχι η Βουλή- Η αλήθεια δεν αργεί, θα τιμωρηθούν οι ένοχοι
Η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη
Έναν χρόνο από την τραγωδία των Τεμπών, οι πληγές από τον χαμό των θυμάτων της μένουν νωπές, με τον Γολγοθά των δικών τους ανθρώπων πάντα δύσκολο και ανηφορικό. Είναι αλήθεια ότι ο χρόνος πάγωσε, την ώρα εκείνη, που ο τόπος συγκρούστηκε μετωπικά με τον χειρότερο εαυτό του. Ξέφυγε από τις ράγες τoυ, λυγίζοντας από το βάρος μιας κρυφής πραγματικότητας. Και, σε μία στιγμή, είδε το παρελθόν να παράγει το αδιανόητο στο παρόν.

Σε μία τέτοια μέρα η θλίψη δεν μπορεί να βαφτεί με χρώμα κομματικό. Κι ο σεβασμός στην οδύνη απαιτεί ωριμότητα και σύνεση. Στην υπέρβαση αυτού του εθνικού τραύματος ο καιρός δεν θα είναι σύμμαχος. Μπορεί, όμως, να προσφέρει κάποια ανακούφιση όταν αναδειχθούν όλες οι αιτίες του κακού. Όταν σβηστεί κάθε αμφιβολία. Όταν διαψευστούν ακόμη και οι πιο παράλογες φήμες. Και, κυρίως, όταν τιμωρηθούν οι ένοχοι. Και αυτό θα γίνει.

Η Βουλή εξέτασε δεκάδες μάρτυρες με εκατοντάδες στοιχεία, ερευνώντας πώς τα ανθρώπινα λάθη συναντήθηκαν μοιραία με τα διαχρονικά κενά του κράτους. Αλλά και αυτή δεν παύει να είναι ένας θεσμός πολιτικός. Γι’ αυτό και μόνο η Δικαιοσύνη είναι εκείνη που θα ρίξει φως στην υπόθεση, όπως το θέλουμε όλοι. Ήδη κινείται γρήγορα και στον ανώτατο βαθμό, καλώντας τους πρώτους από όσους πρέπει να λογοδοτήσουν. Της έχω απόλυτη εμπιστοσύνη και είμαι βέβαιος ότι θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Η αλήθεια, λοιπόν, δεν αργεί. Όπως δεν αργούν και οι προσπάθειες της πολιτείας να θεραπεύσει τις δικές της σοβαρές ελλείψεις.

Υποδεχόμαστε, συνεπώς, τη θλιβερή επέτειο, σκύβοντας το κεφάλι στη μνήμη των 57 αθώων που χάσαμε και στη δοκιμασία των τραυματιών. Με τη σκέψη στις οικογένειες, που έχουν κάθε δικαίωμα να κάνουν τον πόνο τους διαμαρτυρία. Ωστόσο, πρώτη η κυβέρνηση και το πολιτικό σύστημα οφείλουμε να διακρίνουμε πίσω από την τραγωδία μία συλλογική αποτυχία. Να βρούμε τον κορμό και τα κλαδιά της και με τόλμη να την ξεριζώσουμε, όχι διχασμένοι, αλλά ενωμένοι.

Αποστολή μας είναι ο πόνος να μετουσιωθεί σε πράξεις. Ώστε οι οργανισμοί που υπηρετούν τον πολίτη να λειτουργούν με ασφάλεια, συνέπεια και επαγγελματισμό. Το Δημόσιο να μην μένει αιχμάλωτο της γραφειοκρατίας, που καθυστερεί κρίσιμα έργα. Και τα δικαστήρια να αποφασίζουν εγκαίρως, ιδίως για υποθέσεις που απασχολούν την κοινωνία.

Ως Πρωθυπουργός, ως πολίτης, αλλά και ως πατέρας, συμμετέχω στο πένθος της πατρίδας. Και επαναλαμβάνω τη δέσμευση ότι η χώρα θα συνεχίσει στον δρόμο της διαρκούς εγρήγορσης και της προόδου. Αλλάζοντας το κράτος και βελτιώνοντας την καθημερινότητα. Χωρίς συμβιβασμούς με λάθη του σήμερα και ανατρέποντας παθογένειες του χθες. Μέχρι το “ποτέ ξανά” από σύνθημα να γίνει, επιτέλους, πραγματικότητα.

Το άρθρο Μητσοτάκης: Μετά την κατακαραυγή όλων των Ελλήνων για το μοιραίο δυστύχημα στα Τέμπη, αλλάζει την τοποθέτησή του για το “ανθρώπινο λάθος” και αναφέρεται σε “διαχρονικά κενά” του κράτους εμφανίστηκε πρώτα στο Ειδήσεις Τώρα – Europost.gr από το Pol charalamp.

___________________________________

Το άρθρο αντλήθηκε και αναδημοσιεύθηκε αυτόματα στις: 28/02/2024 ώρα 3:01 μμ από την ιστοσελίδα

Το Radio Oasis δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε σημαίνει ότι συμφωνεί με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει αυτόματα από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου.