Νέες ‘περίεργες’ δηλώσεις από τον Κυριάκο Μητσοτάκη: Διαφωνώ με τον Ερντογάν για τη Χαμάς, αλλά θα τον καλωσορίσω στην Ελλάδα

Υπέρ της πρότασης της Κομισιόν για “ιδιοκτησία” του δημοσιονομικού δρόμου κάθε κράτους – μέλους, αλλά και για δημοσιονομική ευελιξία με αντάλλαγμα τη συνεπή υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων εν όψει της αναμόρφωσης του Ευρωπαϊκού Συμφώνου Σταθερότητας τάχθηκε εκ νέου ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συζήτηση, που είχε απόψε με τον επικεφαλής του CDU, Φρίντριχ Μερτς, σε εκδήλωση του Ιδρύματος “Κόνραντ Αντενάουερ” με τίτλο: “Ελλάδα και Ευρώπη: ένα νέο κεφάλαιο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Φρίντριχ Μερτς.

“Πρέπει να αποφύγουμε τα λάθη του παρελθόντος, όπου είχαμε πολύ μεγάλη λιτότητα και δρακόντεια δημοσιονομικά μέτρα με αποτέλεσμα ένα νέο κύκλο ύφεσης και αδυναμία επίτευξης των δημοσιονομικών μας στόχων”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης. “Είναι αδιαπραγμάτευτη η δημοσιονομική μας πειθαρχία, μέσω μιας φιλοαναπτυξιακής πολιτικής, είναι δέσμευση μου προς τους Έλληνες πολίτες να μην ξαναπεράσουμε ό,τι έγινε το 2010 με την οικονομική κρίση”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

“Στο μεταναστευτικό πλέον στην Ελλάδα μπορούμε να διαχειριστούμε τις ροές και να προωθούμε ταυτόχρονα τις διαδικασίες απονομής ασύλου. Εάν η Γερμανία είναι ένας μεγάλος “μαγνήτης” για τους μετανάστες τότε η διαχείριση της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης θα γίνει πολύ δυσκολότερη. Χρειαζόμαστε περισσότερη βοήθεια, περισσότερα χρήματα, καλύτερη συνεργασία με τις τρίτες χώρες και αποτελεσματικότερη πολιτική επιστροφών. Είμαι περισσότερο αισιόδοξος πλέον, καθώς στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπάρχει πλέον μεγαλύτερη κατανόηση για το ζήτημα του Μεταναστευτικού”, τόνισε χαρακτηριστικά ο Έλληνας πρωθυπουργός.

“Με την Τουρκία έχουμε συμφωνήσει σε έναν Οδικό Χάρτη για την εξομάλυνση των διμερών μας σχέσεων, ώστε να προβάλλουμε τη “θετική” ατζέντα και μην επιτρέψουμε στις δυσκολίες που έχουμε να καταλήξουν σε μία στρατιωτική αναμέτρηση. Πείσαμε την Τουρκία πως η προηγούμενη αναθεωρητική της στάση έναντι της Ελλάδος ήταν εξόχως αντιπαραγωγική, τους τελευταίους μήνες οι σχέσεις μας χαρακτηρίζονται από détente, έχω συναντήσει ήδη τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δύο φορές τους τελευταίους μήνες, προφανώς και διαφωνώ απόλυτα με τα σχόλια του για τη Χαμάς, αλλά αυτό δεν αποτελεί λόγο για να μην τον καλωσορίσω στην Ελλάδα σε κάτι λιγότερο από έναν μήνα, όπου θα συζητήσουμε για τις διμερείς μας σχέσεις. Έχουμε όλοι μας συμφέρον να μη γενικευθεί η σύρραξη ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς” σημείωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Αναλυτικότερα, όπως τόνισε ο Ελληνας πρωθυπουργός “θέλουμε να ανακτήσουμε την αξιοπιστία της χώρας μας και να ανακτήσουμε την οικονομική μας ανάπτυξη”, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αρχικά, τονίζοντας ότι “η οικονομία μας αναπτύσσεται ταχύτατα, πάνω από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το χρέος μας μειώνεται και προσελκύουμε επενδύσεις με ταχύ ρυθμό. Αυτό ίσως σηματοδοτεί το τέλος ενός επώδυνου κύκλου δεκαετίας”.

Έχουμε μειώσει την ανεργία προσελκύουμε επενδύσεις και καταφέραμε να πάρουμε πίσω την επενδυτική βαθμίδα. Αυτό σηματοδοτεί το τέλος μιας επώδυνης δεκαετίας. Τώρα το θέμα είναι να συγκλίνει η Ελλάδα με την Ευρώπη. Μην ξεχνάμε ότι χάσαμε το 25% του ΑΕΠ τα τελευταία χρόνια. Η Ελλάδα που θυμάστε κατά τη διάρκεια της κρίσης δεν υπάρχει πλέον.

“Στόχος μας είναι να φέρουμε την Ελλάδα κοντά στην Ευρώπη. Η Ελλάδα που θυμάστε, της δημοσιονομικής κρίσης, δεν είναι η σημερινή. Η κοινωνία κατάφερε να παραμείνει ενωμένη αυτά τα κρίσιμα χρόνια”, συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μία δέσμευση είναι ότι δεν θα ξαναβιώσουμε αυτό που ζήσαμε το 2010. Θέλουμε να προάγουμε την ανάπτυξη, υπάρχουν επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα, ξέρω ότι οι Γερμανοί επιχειρηματίες αναζητούν χώρες για να επενδύσουν”, υπογράμμισε ο Ελληνας πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ελλάδα εστίασε “στη φοροδιαφυγή και τη φοροαποφυγή” και συνέχισε λέγοντας ότι αν καταφέρουμε να εστιάσουμε στη φοροδιαφυγή, θα μπορούμε να μειώσουμε τον ΦΠΑ και να αυξήσουμε τα έσοδα.

Ο Friedrich Merz αφού συνεχάρη τον Έλληνα πρωθυπουργό για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και τη νίκη της ΝΔ στις εκλογές είπε πως η Ελλάδα είναι πλέον ενδιαφέρουσα για τους επενδυτές και η Ελλάδα, είναι πλέον ένας ισχυρός πυλώνας της ΕΕ σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη εποχή που αντιμετωπίζουμε μεγάλες προκλήσεις. Χρειαζόμαστε ισχυρούς εταίρους και η Ελλάδα είναι πλέον ισχυρός εταίρος.

Σε ό,τι αφορά τις τωρινές παγκόσμιες προκλήσεις, τους πολέμους σε Ισραήλ και Ουκρανία, αλλά και την πιθανότητα να εκλεγεί ξανά ο Ντόναλντ Τραμπ πρόεδρος των ΗΠΑ, “χρειαζόμαστε δυνατούς εταίρους και η Ελλάδα είναι τέτοιος”.

Ο Friedrich Merz ερωτώμενος για το Grexit που είχε προτείνει το κόμμα του, ανέφερε ότι το 2010 με την οπτική που είχα ότι θα ήταν καλύτερο η Ελλάδα να φύγει από το ευρώ. Τώρα λέω με τα σημερινά δεδομένα ότι αυτό θα ήταν μια κακή απόφαση. Η Μέρκελ τελικά είχε δίκιο με την στάση που κράτησε.

Ο Friedrich Merz ρώτησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για το χρέος και τον έλεγχό του και ο Έλληνας πρωθυπουργός απάντησε ότι “χρειαζόμαστε δημοσιονομική πειθαρχία και να μην κάνουμε τα λάθη του παρελθόντος”.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποιεί επίσκεψη εργασίας σήμερα στο Βερολίνο.

Ο Πρωθυπουργός είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον αρχηγό της γερμανικής αξιωματικής αντιπολίτευσης και Πρόεδρο του CDU Friedrich Merz, στο Ίδρυμα Konrad Adenauer στην εκδήλωση με τίτλο “Ελλάδα και Ευρώπη- Ένα νέο κεφάλαιο με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη”.

Το άρθρο Νέες ‘περίεργες’ δηλώσεις από τον Κυριάκο Μητσοτάκη: Διαφωνώ με τον Ερντογάν για τη Χαμάς, αλλά θα τον καλωσορίσω στην Ελλάδα εμφανίστηκε πρώτα στο Ειδήσεις Τώρα – Europost.gr από το NewsRoom.

___________________________________

Το άρθρο αντλήθηκε και αναδημοσιεύθηκε αυτόματα στις: 14/11/2023 ώρα 12:04 πμ από την ιστοσελίδα

Το Radio Oasis δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε σημαίνει ότι συμφωνεί με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει αυτόματα από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου.