Ειδήσεις

«Ο Πούτιν είναι πίσω από την κρίση στην Ιταλία» λέει ο ΥΠΕΞ Λουίτζι Ντι Μάιο

«Ο Πούτιν είναι πίσω από την κρίση στην Ιταλία» λέει ο ΥΠΕΞ Λουίτζι Ντι Μάιο
«Οι Ρώσοι αυτή τη στιγμή πανηγυρίζουν ότι έκαναν άλλη μια δυτική κυβέρνηση να πέσει», είπε ο Ντι Μάιο μετά τις εξελίξεις από την παραίτηση Ντράγκι.

«Η αναταραχή που κατακλύζει την κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι απειλεί να αρνηθεί στην Ουκρανία τη ζωτική στρατιωτική υποστήριξη στον αγώνα της εναντίον της Ρωσίας», προειδοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας.

Σε μια τηλεφωνική συνέντευξη με το Politico, την Παρασκευή (15/7), ο Λουίτζι Ντι Μάιο κατηγόρησε τους επικριτές του Ντράγκι ότι «βοηθούν το έργο του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν» και απηύθυνε έκκληση προς τα πολιτικά κόμματα «να στηρίξουν την κυβέρνηση στην ψήφο εμπιστοσύνης της επόμενης εβδομάδας».

«Οι Ρώσοι αυτή τη στιγμή πανηγυρίζουν ότι έκαναν άλλη μια δυτική κυβέρνηση να πέσει», είπε ο Ντι Μάιο. «Τώρα αμφιβάλλω ότι είμαστε σε θέση να στείλουμε όπλα (στην Ουκρανία). Είναι ένα από τα πολλά σοβαρά μα προβλήματα», συνέχισε.

«Δεν πρέπει να πέσει η κυβέρνηση»

«Άν πέσει η κυβέρνηση, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε παράλυση, αφήνοντας τη χώρα χωρίς την εξουσία να συνεχίσει να εξοπλίζει την Ουκρανία, να βοηθήσει οικογένειες με την κρίση του κόστους ζωής ή να υπογράψει νέες συμφωνίες φυσικού αερίου για τη δημιουργία αποθεμάτων, σε περίπτωση που η Ρωσία κλείσει τη στρόφιγγα», προειδοποίησε ο Ντι Μάιο.

«Αν διαλυθεί η κυβέρνηση την Τετάρτη, δεν θα έχουμε τη δύναμη να υπογράψουμε νέα ενεργειακά συμβόλαια και αυτό είναι σοβαρό, γιατί οδεύουμε προς τον χειμώνα», συνέχισε ο υπουργός.

Το Κίνημα 5 Αστέρων, το οποίο ήταν μέρος του συνασπισμού του Πρωθυπουργού Ντράγκι, δεν συμμετείχε στην ψήφο εμπιστοσύνης την Πέμπτη, οδηγώντας τον Ντράγκι να προτείνει την παραίτησή του. Ο αρχηγός του κράτους Σέρτζιο Ματαρέλα απέρριψε την παραίτηση και ο Ντράγκι θα επιστρέψει στο κοινοβούλιο την Τετάρτη, ενδεχομένως για να διεξάγει ψηφοφορία για την κυβέρνησή του ή να παραιτηθεί επίσημα.

Ο Ντι Μάιο δήλωσε ότι ο Ντράγκι ήταν ένας από τους πιο επιθετικούς δυτικούς ηγέτες που αντιστάθηκαν στον Πούτιν. Με την Ιταλία βασικό μέλος της δυτικής συμμαχίας να αντιτίθεται στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο Ντράγκι ήταν από τους πρώτους που πρότεινε ισχυρές κυρώσεις και το πάγωμα των συναλλαγματικών αποθεμάτων της Ρωσίας, καθώς και υποστήριξε την υποψηφιότητα της Ουκρανίας στην ΕΕ.

Ο Ντι Μάιο ηγήθηκε κάποτε του Κινήματος 5 Αστέρων, αλλά αποχώρησε από το κόμμα πριν από έναν μήνα, λόγω της αποστολής όπλων στην Ουκρανία. Κατηγόρησε τον σημερινό ηγέτη του κόμματος και πρώην πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε ότι βοήθησε τον Πούτιν επιδιώκοντας να ρίξει την κυβέρνηση ενός από τους πιο αποφασιστικούς αντιπάλους του Κρεμλίνου.

«Το απίστευτο είναι ότι ένας πρώην πρωθυπουργός επιτίθεται στον Ντράγκι, βοηθώντας την προπαγάνδα και την απολυταρχία του Πούτιν στη δημοκρατία», υπογράμμισε ο Ντι Μάιο. Αναφέρθηκε σε ένα tweet του πρώην προέδρου της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, που αφορούσε την κοινοβουλευτική οπισθοδρόμηση του Ντράγκι.

___________________________________

Το άρθρο αντλήθηκε και αναδημοσιεύθηκε αυτόματα στις: 17/07/2022 ώρα 8:35 μμ από την ιστοσελίδα

Το Radio Oasis δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε σημαίνει ότι συμφωνεί με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει αυτόματα από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου.

Related Articles

Back to top button