Πέθανε ο γλύπτης Γιάννης Μαρκαντωνάκης

Πέθανε ο γλύπτης Γιάννης Μαρκαντωνάκης

Στο πένθος έχει βυθιστεί η τοπική κοινωνία των Χανίων και ο καλλιτεχνικός κόσμος από το θάνατο του σπουδαίου γλύπτη Γιάννη Μαρκαντωνάκη που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 72 χρονών.

Ο γλύπτης Γιάννης Μαρκαντωνάκης γεννήθηκε το 1952 στα Χανιά. Σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας.

Το 1996 ανέλαβε καλλιτεχνικός διευθυντής του Εικαστικού Εργαστηρίου του Δήμου Χανίων, το οποίο μετείχε στο Δίκτυο Εικαστικών Εργαστηρίων του υπουργείου Πολιτισμού.

Έχει βραβευτεί σε δύο πανελλήνιους διαγωνισμούς γλυπτικής: Το 1986 με το 1ο βραβείο για το Μνημείο Αντίστασης της Παναγίας Κεραμειών και το 1996 με το 1ο βραβείο για τον ανδριάντα του Σπύρου Καγιαλέ Καγιαλεδάκη, στο Ακρωτήρι Χανίων.

Διαβάστε επίσης: Πέθανε ο Σταμάτης Γιατράκος: “Έφυγε” ο μουσικός επιμελητής δεκάδων τηλεοπτικών σειρών

Τον Αύγουστο του 2012 εγκαινιάστηκε στον Χώρο Τέχνης Χανίων, έκθεση 44 εικαστικών-μαθητών του, για να τιμηθούν τα τριάντα χρόνια του ως δασκάλου στην πόλη των Χανίων.

Γιάννης Μαρκαντωνάκης – Συλλυπητήριο μήνυμα του Αντιπεριφερειάρχη Χανίων Νικολάου Καλογερή

Η εκδημία του σπουδαίου Χανιώτη Εικαστικού Γιάννη Μαρκαντωνάκη μας γεμίζει θλίψη. ‘Έφυγε από κοντά μας ένας άνθρωπος που σμίλεψε με το έργο του και τα κείμενά του, το πολιτιστικό γίγνεσθαι του τόπου μας. Το πρόωρο φευγιό του καθιστά φτωχότερο το Πολιτιστικό Κεφάλαιο της χώρας.

Οι εμβληματικές δημιουργίες του, που κοσμούν το χανιώτικο τοπίο και όχι μόνο, θα μας τον θυμίζουν πάντα. Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του και στους οικείους του.

Γιάννης Μαρκαντωνάκης – Το Μουσείο Τυπογραφίας για τον θάνατο του

Το «Μουσείο Τυπογραφίας Γιάννη και Ελένης Γαρεδάκη» αποχαιρετά τον αγαπημένο φίλο και συνεργάτη Γιάννη Μαρκαντωνάκη.

Ταυτισμένος με την πρωτοπορία στον χώρο των Τεχνών και βάζοντας την υπογραφή του σε εμβληματικές δημιουργίες για την πόλη των Χανίων, ο Γιάννης Μαρκαντωνάκης αφήνει ένα δυσαναπλήρωτο κενό, όχι μόνον για την πόλη μας αλλά για τον χώρο του Πολιτισμού γενικότερα.

Η σφραγίδα του ανεξίτηλη και στο Μουσείο Τυπογραφίας, με έργα και ιδέες του να εμπλουτίζουν τη μουσειακή συλλογή.

Στη σύντροφό της ζωής του, Ζωή Κολλάρου, στον μοναχογιό του Πέτρο και σε όλους τους συγγενείς και οικείους του, τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εξόδιος ακολουθία θα ψαλεί αύριο στον Ιερό Ναό Αγίου Λουκά, στις 11 το πρωί. Η σορός θα βρίσκεται στο ναό στις 10:30 το πρωί.

Το άρθρο Πέθανε ο γλύπτης Γιάννης Μαρκαντωνάκης εμφανίστηκε πρώτα στο Ειδήσεις Τώρα – Europost.gr από το PressRoom Europost.

___________________________________

Το άρθρο αντλήθηκε και αναδημοσιεύθηκε αυτόματα στις: 14/04/2024 ώρα 6:00 μμ από την ιστοσελίδα

Το Radio Oasis δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε σημαίνει ότι συμφωνεί με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει αυτόματα από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου.