Πορτογαλία: Πλησιάζει το 20%η Ακροδεξιά στα exit polls- Θα είναι το “κλειδί” για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης

Η Δημοκρατική Συμμαχία (AD) της Πορτογαλίας, κεντροδεξιό κόμμα, φαίνεται να προηγείται στις σημερινές βουλευτικές εκλογές, αλλά δεν φαίνεται να έχει αρκετή υποστήριξη για να κατακτήσει την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, σύμφωνα με τρία δημοσκοπικά exit polls.

Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι η AD κινείται σε ποσοστά μεταξύ 27,6% και 33%, ελάχιστα μπροστά από το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS), το οποίο συγκεντρώνει ποσοστά μεταξύ 24,2% και 29,5%.

Ο επικεφαλής της κεντροδεξιάς Δημοκρατικής Συμμαχίας (AD), ο επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS) και ο επικεφαλής στο ακροδεξιό κόμμα Chega (CH)

Οι δημοσκοπήσεις από τα τρία κύρια πορτογαλικά τηλεοπτικά δίκτυα SIC, RTP και TVI υποδεικνύουν ότι συνολικά, τα δεξιά κόμματα, συμπεριλαμβανομένου του ακροδεξιού Chega, ενδέχεται να καταφέρουν να αποκτήσουν απόλυτη πλειοψηφία.

Βίντεο – Οι πανηγυρισμοί στο ακροδεξιό κόμμα Chega

Το Chega κινείται σε ποσοστά μεταξύ 14%-21,6%, σε ένα πελώριο ποσοστιαίοα άλμα από το 7,2% που κατέγραψε στις τελευταίες εκλογές του Ιανουαρίου του 2022.

Ωστόσο, η AD έχει μέχρι στιγμής αποκλείσει οποιαδήποτε συνεργασία με το Chega.

Μετά από οκτώ χρόνια σοσιαλιστικών κυβερνήσεων, το κοινοβούλιο της ιβηρικής χώρας φαίνεται να μετατοπίζεται προς τα δεξιά με νέα ώθηση από λαϊκιστές, σύμφωνα με τα exit polls.

Τα ζητήματα που κυριάρχησαν κατά την προεκλογική εκστρατεία στη φτωχότερη χώρα της δυτικής Ευρώπης ήταν η στεγαστική κρίση που προκάλεσε η αύξηση των ενοικίων, οι χαμηλοί μισθοί, η υποβάθμιση της υγειονομικής περίθαλψης και η διαφθορά.

Οι πρόωρες εκλογές, τέσσερις μήνες μετά την αιφνιδιαστική παραίτηση του σοσιαλιστή πρωθυπουργού Αντόνιο Κόστα – έπειτα από έρευνα για φερόμενες παρανομίες στη διαχείριση από την κυβέρνησή του μεγάλων επενδυτικών σχεδίων – φέρνουν ξανά αντιμέτωπες τις δύο παρατάξεις που εναλλάσσονται στην εξουσία τις τελευταίες δεκαετίες.

Την Παρασκευή, ο συντηρητικός πρόεδρος της Πορτογαλίας Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα τόνισε στην εφημερίδα Expresso πως θα κάνει ό,τι μπορεί για να μην επιτρέψει στο Chega να αποκτήσει εξουσία, προκαλώντας επικριτικά σχόλια.

Οι κάλπες άνοιξαν στις 8 το πρωί (τοπική ώρα, 10:00 ώρα Ελλάδος) και έκλεισαν στις 7 το απόγευμα στην ηπειρωτική χώρα. Μία ώρα αργότερα έκλεισαν οι κάλπες στις Αζόρες, νησιωτικό σύμπλεγμα που βρίσκεται περίπου 1.500 χιλιόμετρα δυτικότερα.

Το άρθρο Πορτογαλία: Πλησιάζει το 20%η Ακροδεξιά στα exit polls- Θα είναι το “κλειδί” για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης εμφανίστηκε πρώτα στο Ειδήσεις Τώρα – Europost.gr από το NewsRoom.

___________________________________

Το άρθρο αντλήθηκε και αναδημοσιεύθηκε αυτόματα στις: 11/03/2024 ώρα 3:01 πμ από την ιστοσελίδα

Το Radio Oasis δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε σημαίνει ότι συμφωνεί με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει αυτόματα από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου.