Πρώην νοσηλεύτρια «Μεταξά» για υποστελέχωση νοσοκομείων: «Άπειρες φορές κινδύνευσε η ζωή των ασθενών»

Δεν έχουν τέλος οι συγκλονιστικές αποκαλύψεις για τα νοσοκομεία της χώρας που προσπαθούν να παρέχουν βασικές υπηρεσίες στους ασθενείς που τα εμπιστεύονται για την υγεία τους την στιγμή που καταρρέουν από την σοβαρή υποστελέχωση και την έλλειψη ακόμα και βασικών ειδών.

Στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN μίλησε πρώην νοσηλεύτρια του νοσοκομείου Μεταξά η οποία μετά τις τραυματικές εμπειρίες της στα νοσοκομεία είδε και αποείδε και εγκατέλειψε τελείως τον κλάδο.

«Αναγκάστηκα να αφήσω το επάγγελμα που σπούδασα τέσσερα χρόνια λόγω της κατάστασης που επικρατεί μέσα στα νοσοκομεία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η εικόνα που είδε η ίδια μέσα στα δημόσια νοσοκομεία είναι αποκαρδιωτική.

«Ελλείψεις σε φάρμακα, ελλείψεις σε κλινοσκεπάσματα, δεν έχουμε να παρέχουμε στους ασθενείς ούτε μία κουβέρτα να σκεπαστούνε το βράδυ άμα κρυώνουνε, ελλείψεις σε βασικό εξοπλισμό για τις εξετάσεις που απαιτούνται σε ένα παθολογικό τμήμα νοσηλείας, και είναι απαράδεκτο να μην μπορεί ο ασθενής να κάνει τις βασικές εξετάσεις και να αναγκαστεί να διακομιστεί σε άλλα νοσοκομεία.

Δεν θα σχολιάσω για τα φάρμακα που αναγκάζονται να τα φέρνουν οι συγγενείς εκτός νοσοκομείου γιατί το νοσοκομείο δεν μπορεί να τα παρέχει», υπογράμμισε.

Δείτε βίντεο με τις δηλώσεις:

Η πρώην νοσηλεύτρια αναφέρθηκε και στο περιστατικό που έγινε γνωστό από το αντικαρκινικό νοσοκομείο του Πειραιά, όταν το προσωπικό ξύπνησε καρκινοπαθή από τη νάκρωση γιατί χάλασε ο εξαερισμός στον θάλαμο.

«Έχω βιώσει αρκετές παρόμοιες καταστάσεις δυστυχώς, για τους ασθενείς, σε άλλο νοσοκομείο, έχω βιώσει καταστάσεις να μην λειτουργούν τα μηχανήματα μέτρησης της πίεσης ή καταγραφής της καρδιακής λειτουργίας, το οποίο ειδικά για έναν καρδιοπαθή ασθενή είναι το βασικό που χρειάζεται για να παρακολουθείται καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας», εξήγησε.

Μάλιστα, η ίδια αναφέρθηκε και σε περιπτώσεις που η υποστελέχωση των νοσοκομείων μπορεί να απείλησε ακόμα και τη ζωή κάποιων ασθενών!

«Υπήρξαν άπειρες τέτοιες περιπτώσεις και η ευθύνη μετά πέφτει σε εμάς και στο ότι εμείς δεν κάναμε σωστά τη δουλειά μας. Εμείς κάνουμε τα αδύνατα – δυνατά», ανέφερε.

«Να αυξηθεί το κονδύλι»
Στην εκπομπή μίλησε και η πρόεδρος εργαζομένων του νοσοκομείου «Μεταξά», Εύα Πολύζου τονίζοντας πως πρέπει να υπάρξει άμεση ενίσχυση.

«Είναι ζωτικής σημασίας να αυξηθεί το κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό για την ενίσχυση του νοσοκομείου. Να γίνουν μαζικές προσλήψεις προσωπικού σε όλες τις ειδικότητες. Αν δε γίνουν όλα αυτά θα συνεχίσουμε να έχουμε μία σειρά από ζητήματα τα οποία δε θα μπορούν να επιλυθούν».

Στη συνέχεια, η κ. Πολύζου αναφέρθηκε στα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν καθημερινά οι εργαζόμενοι.

«Αυτή τη στιγμή οι συνθήκες υπό τις οποίες δουλεύουμε είναι εξοντωτικές. Είναι ελάχιστο το προσωπικό, δε γίνονται προσλήψεις, οι ανάγκες είναι μεγάλες, μιλάμε για μία εξαιρετικά ευαίσθητη ομάδα ασθενών, τους ογκολογικούς ασθενείς, για την οποία κάνουμε υπερπροσπάθεια οι εργαζόμενοι, για να μπορούμε να ανταποκριθούμε στο έργο μας και να παρέχουμε την καλύτερη δυνατή φροντίδα», τόνισε.

Τι συνέβη στο «Μεταξά»
Ένορκη διοικητική εξέταση διέταξε ο εκτελών χρέη διοικητή Σαράντος Ευσταθόπουλος για το περιστατικό με την διακοπή του χειρουργείου του καρκινοπαθούς.

Το πρωί της Πέμπτης οι γιατροί ετοιμάζονταν να υποβάλλουν μια 52χρονη καρκινοπαθή σε ένα πολύ σοβαρό 6ωρο ογκολογικό χειρουργείο. Οι αναισθησιολόγοι της είχαν δώσει ολική νάρκωση, όταν διαπιστώθηκε βλάβη στο σύστημα εξαερισμού. Οκτώ άνθρωποι με τη γυναίκα στο χειρουργικό τραπέζι, περίμεναν πάνω από μία ώρα να αποκατασταθεί η βλάβη, όταν τελικά πληροφορήθηκαν από το τεχνικό προσωπικό ότι το χαλασμένο σύστημα εξαερισμού θα πάρει … ώρες να ξαναδουλέψει.

Στο μεταξύ, εξαιτίας της μειωμένης ποσότητας οξυγόνου στον κλειστό χώρο των χειρουργείων, μία νοσηλεύτρια άρχισε να ζαλίζεται και λίγο έλειψε να χάσει τις αισθήσεις της. Τότε οι γιατροί αναγκάστηκαν να πάρουν τη δύσκολη απόφαση. Διέκοψαν την επέμβαση, ξύπνησαν την ασθενή και ανέβαλλαν το χειρουργείο για την επόμενη μέρα (σ.σ. σήμερα), αν και εφόσον … η βλάβη αποκατασταθεί. Εξαιτίας του περιστατικού προκλήθηκε μεγάλη αναστάτωση στο Νοσοκομείο, ενώ οι συγγενείς της 52χρονης ασθενούς όταν ενημερώθηκαν για το απίστευτο περιστατικό επέδειξαν αξιοσημείωτη ψυχραιμία και κατανόηση στους γιατρούς, που δεν έφταιγαν σε τίποτα.

Στην συνέχεια ο εκτελών χρέη Διοικητή -αναπληρωτής Διοικητής Σαράντος Ευσταθόπουλος– διέταξε τη διενέργεια Ένορκης Διοικητής Εξέτασης (ΕΔΕ).

Ακάθαρτα νερά και … ούρα στη ΜΕΘ και το Ακτινολογικό τμήμα
Ωστόσο, αυτό δεν είναι το μοναδικό περιστατικό, αφού ένας τόσο «ευαίσθητος» χώρος όπως είναι το αντικαρκινικό Νοσοκομείο αντιμετωπίζει αδιανόητα προβλήματα τεχνικής φύσεως και υποδομών, εξαιτίας της χρόνιας υποχρηματοδότησης και κακοδιαχείρισης.

Τα έργα αποκατάστασης έχουν δρομολογηθεί από καιρό, αλλά δεν έχουν υλοποιηθεί μέχρι σήμερα. Οι διαλυμένες υποδομές του Νοσοκομείου, μάλιστα, προκάλεσαν την προηγούμενη εβδομάδα ένα ακόμη ανεπίτρεπτο περιστατικό. Πλημμύρισε ακάθαρτα νερά και ούρα το Ακτινολογικό Τμήμα και το Τμήμα Υπερήχων, ενώ εξαιτίας της πεπαλαιωμένης και διαλυμένης υδραυλικής εγκατάστασης πλημμυρίζει συχνά και η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Οι γιατροί και το προσωπικό είναι αγανακτισμένοι. Δεν μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους σωστά, ενώ σοβαρά είναι τα προβλήματα και με τον κλιματισμό, όπως λένε. Το φετινό καλοκαίρι με τους μεγάλους και παρατεταμένους καύσωνες, μάλιστα, ασθενείς και γιατροί αναγκάζονταν να επιβιώνουν στους … 40 βαθμούς Κελσίου, ενώ η επίσημη δικαιολογία ήταν ότι δεν υπάρχει αρκετή … πίεση για να δουλέψει σωστά ο κεντρικός κλιματισμός.

Η ανακοίνωση του νοσοκομείου
Ενημέρωση έστω και αργά αναφορικά με την αναβολή σοβαρής χειρουργικής επέμβασης σε ασθενή, στην οποία είχε χορηγηθεί γενική αναισθησία και παρέμεινε επί μια ώρα στο χειρουργικό τραπέζι, εξέδωσε το Νοσοκομείο «Μεταξά».

Σύμφωνα με το νοσοκομείο, το χειρουργείο ματαιώθηκε λόγω έκτακτου τεχνικού προβλήματος, ενώ ενημερώνει ότι ακολουθήθηκε το πρωτόκολλο ανάνηψης και η ασθενής με ασφάλεια οδηγήθηκε στο δωμάτιό της και στην συνέχεια οδηγήθηκε εκ νέου στο χειρουργείο.

Αθλιότητες στο νοσοκομείο Μεταξά: Διέκοψαν την επέμβαση καρκινοπαθή λόγω βλάβης!

Το τεχνικό πρόβλημα που προέκυψε έχει μερικώς αποκατασταθεί από την τεχνική υπηρεσία του νοσοκομείου, ενώ έχει ζητηθεί και η συνδρομή εξειδικευμένης εταιρείας για την οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος, προσθέτει η ανακοίνωση.

Καταλήγοντας πως ο αναπληρωτής διοικητής, Σαράντος Ευσταθόπουλος, διέταξε άμεσα κατεπείγουσα Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ), την οποία ανέλαβε ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας, προκειμένου να διερευνηθούν τα αίτια της βλάβης που οδήγησαν σε αναγκαστική ματαίωση του χειρουργείου και εάν ήταν εφικτή η άμεση επιδιόρθωσή της ώστε να αποφευχθεί η ταλαιπωρία της ασθενούς.

Ξανά στο χειρουργείο η ασθενής
Στο χειρουργείο βρέθηκε και πάλι το μεσημέρι της Παρασκευής, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, η ασθενής που νοσηλεύεται στο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο «Μεταξά», και διακόπηκε το χειρουργείο της στη μέση, καθώς είχε χαλάσει ο εξαερισμός του χώρου.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας

«Την Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2023, ο Διευθυντής της Γυναικολογικής Κλινικής με τη σύμφωνη γνώμη του Διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας, οδηγήθηκαν σε ματαίωση προγραμματισμένου πολύωρου χειρουργείου, λόγω έκτακτου τεχνικού προβλήματος στον εξαερισμό της χειρουργικής αίθουσας, το οποίο δεν ήταν εφικτό να διορθωθεί εκείνη τη στιγμή, σύμφωνα με την αρχική ενημέρωση της Τεχνικής Υπηρεσίας, έχοντας ως πρώτιστο μέλημα την ασφάλεια της ασθενούς και την εξασφάλιση κατάλληλων συνθηκών διενέργειας της επέμβασης.

Η ασθενής είχε λάβει νάρκωση, ακολουθήθηκε το πρωτόκολλο ανάνηψης και με ασφάλεια οδηγήθηκε στο δωμάτιό της, ενώ αυτήν την ώρα διενεργείται κανονικά το χειρουργείο.

Το τεχνικό πρόβλημα που προέκυψε έχει μερικώς αποκατασταθεί από την τεχνική υπηρεσία του Νοσοκομείου, ενώ έχει ζητηθεί και η συνδρομή εξειδικευμένης εταιρίας για την οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ο Αναπληρωτής Διοικητής κ. Σαράντος Ευσταθόπουλος διέταξε άμεσα κατεπείγουσα Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ), την οποία ανέλαβε ο Διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας, προκειμένου να διερευνηθούν τα αίτια της βλάβης που οδήγησαν σε αναγκαστική ματαίωση του χειρουργείου και εάν ήταν εφικτή η άμεση επιδιόρθωσή της ώστε να αποφευχθεί η ταλαιπωρία της ασθενούς».

Το άρθρο Πρώην νοσηλεύτρια «Μεταξά» για υποστελέχωση νοσοκομείων: «Άπειρες φορές κινδύνευσε η ζωή των ασθενών» εμφανίστηκε πρώτα στο Ειδήσεις Τώρα – Europost.gr από το Pol charalamp.

___________________________________

Το άρθρο αντλήθηκε και αναδημοσιεύθηκε αυτόματα στις: 16/09/2023 ώρα 6:03 μμ από την ιστοσελίδα

Το Radio Oasis δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε σημαίνει ότι συμφωνεί με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει αυτόματα από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου.