Πως να πλύνετε τα μαξιλάρια χωρίς φθορές

Όλοι μας πλένουμε τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα τα σεντόνια και τις μαξιλαροθήκες του κρεβατιού μας, όμως παραμελούμε τα μαξιλάρια ύπνου έχοντας την ψευδαίσθηση ότι εφόσον επενδύονται με την μαξιλαροθήκη δεν χρειάζονται καθάρισμα.

Μεγάλο λάθος! Τα μαξιλάρια ύπνου συγκρατούν τα νεκρά κύτταρα, τη σκόνη, τις οσμές και άλλους λεκέδες με αποτέλεσμα να αποτελούν την ιδανική εστία για την ανάπτυξη μικροβίων, ακάρεων και άλλων ανεπιθύμητων επισκεπτών.

 

Καλό είναι να πλένετε τα μαξιλάρια σας τουλάχιστον μία φορά στους έξι μήνες και να τα αερίζετε τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα!

Πριν κάνετε οτιδήποτε συμβουλευτείτε την ετικέτα του μαξιλαριού, στην οποία αναγράφονται οι οδηγίες πλύσης από τον κατασκευαστή. Ακολουθήστε τις συμβουλές της ετικέτας για να αποφύγετε τη διάβρωση του μαξιλαριού.

Σε περίπτωση που δεν διαθέτει ετικέτα τότε θα πρέπει να πλύνετε το μαξιλάρι σας ανάλογα με το είδος της γέμισης που φέρει.

Γέμιση Με Φτερά ή Πούπουλα

Τα πουπουλένια μαξιλάρια είναι η εύκολη λύση στο πλύσιμο, αφού συνήθως επιτρέπεται η χρήση του πλυντηρίου και του στεγνωτηρίου. Τοποθετήστε ένα ή δύο μαξιλάρια στον κάδο, σε κάθετη θέση, και φροντίστε ώστε να είναι κατανεμημένο το βάρος σε όλο τον κάδο. Εάν υπάρχει αρκετό κενό, συμπληρώστε με πετσέτες ή σεντόνια.

Καλό είναι να επιλέξετε ένα υγρό απορρυπαντικό, χωρίς ένζυμα, καθώς με αυτόν τον τρόπο θα είστε σίγουροι ότι θα απομακρυνθεί όλο το απορρυπαντικό κατά το ξέβγαλμα και δεν θα διαβρωθούν τα πούπουλα. Για να μην αλλοιωθεί το κάλυμμα των μαξιλαριών φορέστε τις μαξιλαροθήκες και τοποθετήστε τα έτσι στο πλυντήριο. Πλύνετε σε μέτρια θερμοκρασία και απαλό πρόγραμμα.

Αν επιτρέπεται η χρήση στεγνωτηρίου καλό είναι να τοποθετήσετε μαζί και μερικές μπάλες του τένις καθώς θα βοηθήσουν ώστε να κατανεμηθεί και πάλι ομοιόμορφα η γέμιση σε όλο το μαξιλάρι.

Αν δεν χρησιμοποιήσετε το στεγνωτήριο τότε πρέπει να απλώσετε το μαξιλάρι σας οριζόντια, σε σημείο που δεν θα έρχεται σε άμεση επαφή με τον ήλιο. Αφήστε το να στεγνώσει για πολλές ώρες και πηγαίνετε ανά τακτά διαστήματα για να το τινάζετε ή να το πιέζετε ώστε να κατανεμηθεί παντού η γέμιση.

Γέμιση Με Αφρό, Μετάξι ή Λάτεξ

Σε αυτήν την περίπτωση θα ταλαιπωρηθείτε λίγο περισσότερο όμως αξίζει τον κόπο! Συνήθως τα μαξιλάρια με γέμιση αφρού, μεταξιού ή λάτεξ δεν πλένονται στο πλυντήριο, αλλά στο χέρι ή με στεγνό καθάρισμα. Σε κάθε περίπτωση να τσεκάρετε την ετικέτα με τις οδηγίες πλύσης!

Εφόσον ενδείκνυται το πλύσιμο στο χέρι βυθίστε το μαξιλάρι σας σε μία λεκάνη με διάλυμα χλιαρού ή δροσερού νερού και πράσινου σαπουνιού. Προσέξτε να μην κάνετε απότομες κινήσεις, γιατί η γέμιση θα έχει απορροφήσει μεγάλο μέρος του νερού με αποτέλεσμα να αυξηθεί σημαντικά το βάρος του μαξιλαριού και μία άγαρμπη κίνηση να επιφέρει το ξήλωμα κάποιας ραφής.

Αφού το αφήσετε για λίγη ώρα στο νερό πιέστε το απαλά για να απομακρυνθεί μεγάλο μέρος του νερού, χωρίς όμως να το στύψετε. Απλώστε το οριζόντια, χωρίς άμεση έκθεση στον ήλιο.

Εάν αποφασίσετε να φροντίσετε το μαξιλάρι σας με στεγνό καθάρισμα, τότε αφού αφαιρέσετε το εξωτερικό κάλυμμα και το πλύνετε, χρησιμοποιήστε ένα ηλεκτρικό σκουπάκι για να απορροφήσετε τη σκόνη στην επιφάνεια.

Στη συνέχεια περάστε απαλά την επιφάνεια με ένα πανί, το οποίο θα έχετε βουτήξει σε ένα διάλυμα νερού και πράσινου σαπουνιού. Προσοχή, μην βρέξετε πολύ το πανί και απορροφηθεί νερό στο εσωτερικό του μαξιλαριού. Έπειτα σκουπίστε όλη την επιφάνεια με ένα στεγνό πανί και απλώστε το οριζόντια, χωρίς άμεση έκθεση στον ήλιο.

Φροντίστε ώστε τα μαξιλάρια σας να είναι απολύτως στεγνά όταν τα ξαναχρησιμοποιήσετε, καθώς και η παραμικρή ποσότητα υγρασίας μπορεί να αποτελέσει αιτία για την ανάπτυξη μούχλας και βακτηρίων.

Για να αισθάνεστε το μαξιλάρι σας καθαρό και φρέσκο πάντα μπορείτε να το επενδύσετε με ένα προστατευτικό κάλυμμα μαξιλαριού από το designdrops και στη συνέχεια να τοποθετήσετε την αγαπημένη σας μαξιλαροθήκη!

Το άρθρο Πως να πλύνετε τα μαξιλάρια χωρίς φθορές εμφανίστηκε πρώτα στο Ειδήσεις Τώρα – Europost.gr από το Pol charalamp.

___________________________________

Το άρθρο αντλήθηκε και αναδημοσιεύθηκε αυτόματα στις: 27/03/2024 ώρα 6:01 μμ από την ιστοσελίδα

Το Radio Oasis δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε σημαίνει ότι συμφωνεί με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει αυτόματα από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου.