Πόσο διαρκεί ο έρωτας σε μια σχέση τελικά;- Οι ειδικοί απαντούν

Στην αρχή μιας νέας σχέσης, μπορεί να νιώθεις πεταλούδες στο στομάχι και ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος επί γης. Πόσο όμως διαρκεί στα αλήθεια ο έρωτας και πότε μετατρέπεται σε αγάπη;

Πότε συνειδητοποιούμε ότι είμαστε πραγματικά ερωτευμένοι και πόσος χρόνος χρειάζεται για να συμβεί το «μοιραίο»;

Έρωτας: Πόσος χρόνος χρειάζεται για να ερωτευτείς;

Πόσο διαρκεί ο έρωτας σε μια σχέση τελικά

Σύμφωνα με σχετική έρευνα, οι άνδρες χρειάζονται κατά μέσο όρο 88 ημέρες (περίπου τρεις μήνες) για να δηλώσουν ερωτευμένοι, ενώ οι γυναίκες χρειάζονται κατά μέσο όρο 134 ημέρες (τεσσερισήμισι μήνες). Η ίδια έρευνα επίσης σημειώνει ότι το 39% των ανδρών λέει «σ’ αγαπώ» μέσα σε ένα μήνα μετά τη σχέση με κάποιον. Το αντίστοιχο ποσοστό για τις γυναίκες φτάνει μόλις το 23%.

Άλλη μελέτη, η οποία ερευνούσε μικρές ομάδες προπτυχιακών φοιτητών βρήκε παρόμοια αποτελέσματα. Κατά μέσο όρο:

Οι άντρες σκέφτονται να ομολογήσουν τον έρωτά τους 97 ημέρες (λίγο περισσότερο από τρεις μήνες) σε μια νέα σχέση.
Οι γυναίκες σκέφτονται να ομολογήσουν τον έρωτά τους 149 ημέρες (περίπου πέντε μήνες) σε μια νέα σχέση.
Οι άντρες πιστεύουν ότι είναι αποδεκτό να νιώσουν αγάπη μετά από ένα μήνα σε μια σχέση.
Οι γυναίκες πιστεύουν ότι είναι αποδεκτό να νιώσουν αγάπη μετά από έξι μήνες σε μια σχέση.
Ωστόσο, οι ειδικοί επισημαίνουν πως ο καθένας έχει τους δικούς τους χρόνους. Μερικοί άνθρωποι περιμένουν πολύ περισσότερο για να πουν «σ’ αγαπώ», ενώ άλλοι ορκίζονται ότι έχουν βιώσει κεραυνοβόλο έρωτα. Όπως με τα περισσότερα πράγματα στη ζωή, έτσι και στον έρωτα, τα πάντα εξαρτώνται από το άτομο και τις περιστάσεις.

Παράδειγμα: Μια έρευνα του 2018 σε 1.000 Βρετανούς άντρες και γυναίκες, διαπίστωσε ότι ενώ περισσότεροι από τους μισούς από τους συμμετέχοντες, χρειάζονται πάνω από τρεις μήνες για να πουν «σ’ αγαπώ», το 32% των γυναικών και το 29% των ανδρών το λένε σε διάστημα από 1 έως 3 μήνες. Ταυτόχρονα το 10% των γυναικών και το 14% των ανδρών λένε «σ’ αγαπώ» σε μόλις μία έως τέσσερις εβδομάδες.

Υπάρχει ο έρωτας με την πρώτη ματιά;

Έρευνα του 2017 έδειξε ότι το 72% των ανδρών και το 61% των γυναικών πιστεύουν στον έρωτα με την πρώτη ματιά και μια μελέτη του 2004 βρήκε ότι περίπου το ένα τρίτο των Αμερικανών δηλώνουν ότι το έχουν βιώσει προσωπικά.

Υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που υποστηρίζουν την ιδέα: Κάποιες έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι μπορούν να αποφασίζουν μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα αν ενδιαφέρονται ρομαντικά για κάποιον, και νευρολογικά μιλώντας, χρειάζεται μόλις το 1/5 του δευτερολέπτου για να πυροδοτηθεί η νευροχημική αντίδραση που σχετίζεται με τα συναισθήματα αγάπης.

Αλλά άλλες έρευνες, απορρίπτουν τη θεωρία του «κεραυνοβόλου έρωτα». Μια μελέτη του 2017, ενορχήστρωσε μια σειρά από πρώτες συναντήσεις μεταξύ ανύπαντρων αγνώστων. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα συναισθήματα της στιγμιαίας έλξης, μπορούν πράγματι να συμβούν σε μια πρώτη συνάντηση. Μερικοί άνθρωποι περιέγραψαν αυτά τα συναισθήματα ως «έρωτα με την πρώτη ματιά». Ωστόσο, αυτοί οι άνθρωποι δεν ανέφεραν συναισθήματα οικειότητας, πάθους και δέσμευσης ως μέρος της εμπειρίας τους. Ο κύριος προγνωστικός παράγοντας μιας εμπειρίας «έρωτα με την πρώτη ματιά» ήταν να βρεις το άλλο άτομο σωματικά ελκυστικό.

Με άλλα λόγια, η ρομαντική αγάπη συνήθως δεν μπορεί να συμβεί με την πρώτη ματιά. Μπορεί να υπάρχει μια ισχυρή έλξη με την πρώτη ματιά, αλλά η ρομαντική αγάπη για κάποιον, απαιτεί την πληρότητα του χαρακτήρα του.

Τα στάδια του έρωτα

Υπάρχουν τρία στάδια στην ανάπτυξη της ρομαντικής αγάπης, σύμφωνα με τη συμπεριφορική ανθρωπολόγο Helen Fisher, Ph.D.:

Λαγνεία: Έντονη σωματική και σεξουαλική έλξη
Έλξη: Έντονη έλξη για κάποιο το άτομο, το σκέφτεσαι συνεχώς, θέλεις να είσαι κοντά του όλη την ώρα και νιώθεις ένα μείγμα ηλεκτρισμού και νευρικότητας όταν είστε μαζί.
Προσκόλληση: Αισθάνεσαι ασφαλής και κοντά στον/στη σύντροφό σας, με συναισθήματα βαθιάς στοργής, εμπιστοσύνης και ικανοποίησης.
Η αγάπη μπορεί να θεωρηθεί ότι συνδυάζονται και τα τρία στοιχεία.

Τα σημάδια που δηλώνουν ότι είσαι πραγματικά ερωτευμένη:

Νιώθεις συνδεδεμένη με αυτό το άτομο.
Υπάρχουν πολλά περισσότερα από τη φυσική έλξη – υπάρχει μια συναισθηματική προσκόλληση.
Δεν νιώθεις νευρικότητα αλλά μια ζεστή, σταθερή ικανοποίηση όταν είσαι μαζί με αυτό το άτομο.
Δίνεις προσοχή στις ανάγκες τους και προσπαθείς να τις καλύπτεις. Θέλεις απλά να είναι ευτυχισμένοι
Ενδιαφέρεσαι ειλικρινά για την ευημερία αυτού του ατόμου — ανεξάρτητα από το αν θα παραμείνετε μαζί
Θα καταβάλεις κάθε δυνατή προσπάθεια για να φροντίσεις αυτό το άτομο και θα αποφύγεις να το πληγώσεις
Νιώθεις ζωντανή, πλήρης και ο εαυτός σου όταν είσαι με αυτό το άτομο
Θέλεις να μάθεις περισσότερα για τον άλλον
Θέλεις να είσαι μια καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου
Μπορεί να σκέφτεσαι μια μελλοντική ή μακροπρόθεσμη δέσμευση με αυτό το άτομο
Δεν ανησυχείς για τους κινδύνους να εμβαθύνεις τη σχέση σου με αυτό το άτομο
Το να λες ότι σου «αρέσει» απλώς δεν είναι αρκετό
Έρωτας και φυσική έλξη – Μπορείς να κάνεις κάποιον να σε ερωτευτεί;
Προφανώς στον έρωτα δεν υπάρχει κάποια συνταγή επιτυχίας. Ο έρωτας είναι τυφλός και τις περισσότερες φορές αναπάντεχος και απρόσμενος. Ωστόσο, η συναισθηματική διαθεσιμότητα και το πόσο «ανοικτό» μπορεί να είναι ένα άτομο στον έρωτα, έχει ιδιαίτερη σημασία στην εξέλιξη κάθε ερωτικής σχέσης.

Οι ειδικοί συμβουλεύουν:

Μην το πιέζεις
Δεν μπορείς πραγματικά να αναγκάσεις κάποιον να σε ερωτευτεί και είναι σημαντικό να μην ασκήσεις πίεση στο άλλο άτομο, να φτάσει εκεί πριν είναι έτοιμο. Η προσπάθεια με κατεύθυνση τον έρωτα μπορεί να κάνει την όλη διαδικασία, «ψεύτικη» και μη βιώσιμη. Η πίεση επίσης μπορεί να φανεί σαν προδοσία, όταν ένα άτομο αισθάνεται ότι ο έρωτας του οφείλεται ως ανταμοιβή για τη συμπεριφορά του.

Μη φοβάσαι να γίνεις ευάλωτη
Ένα κομμάτι του να ερωτεύεσαι, είναι να μπορείς να μοιράζεσαι πραγματικά προσωπικά κομμάτια του εαυτού σου με κάποιο άτομο. Να μπορείς να είσαι ειλικρινής με το συναίσθημά σου, τους φόβους και τον πραγματικό σου εαυτό και να τα επικοινωνείς στον άλλο.

Στις «36 ερωτήσεις για να ερωτευτείτε», ένα πείραμα που βασίζεται σε έρευνα που πολλά ζευγάρια λένε ότι τους βοήθησε να δημιουργήσουν συναισθήματα οικειότητας, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ευαλωτότητα είναι το κλειδί για την οικοδόμηση σύνδεσης σχέσεων.

Αναπτύσσοντας τη συναισθηματική σχέση
Το να μοιράζεσαι μια συναισθηματική σύνδεση με κάποιον, σημαίνει ότι μπορείς να επικοινωνήσετε μαζί σε ένα βαθύτερο επίπεδο, πέρα ​​από τη διασκέδαση, τη σωματική έλξη ή τις πνευματικές ομοιότητες. Το να είστε συναισθηματικά συνδεδεμένοι, σημαίνει ότι μπορείτε να βασίζεστε ο ένας στον άλλον, να αισθάνεστε ορατοί ο ένας για τον άλλον και να μοιράζεστε συναισθήματα ρομαντικής προσκόλλησης. Αν και δεν μπορείς να κάνεις κάποιον να σε ερωτευτεί, μπορείς να βρεις τρόπους να εμβαθύνετε τη σχέση σας ως ζευγάρι.

Το συμπέρασμα
Το να ερωτεύεσαι είναι κάτι που οι άνθρωποι συχνά λένε ότι μπορούν να το νιώσουν αμέσως, ενώ άλλοι άλλοι το περιγράφουν σαν μια κατάκτηση. Ο χρόνος που χρειάζεται για να ερωτευτείς διαφέρει ανάλογα με το άτομο και τη σχέση στην οποία βρίσκεται. Δεν υπάρχει πραγματικός τρόπος να προχωρήσεις γρήγορα τη διαδικασία και να κάνεις κάποιον να ερωτευτεί. Ωστόσο υπάρχουν πολλοί τρόποι για να καλλιεργήσεις μια σχέση μέσα στην οποία μπορεί να εκδηλωθεί πιο εύκολα.

Το άρθρο Πόσο διαρκεί ο έρωτας σε μια σχέση τελικά;- Οι ειδικοί απαντούν εμφανίστηκε πρώτα στο Ειδήσεις Τώρα – Europost.gr από το Pol charalamp.

___________________________________

Το άρθρο αντλήθηκε και αναδημοσιεύθηκε αυτόματα στις: 15/02/2024 ώρα 3:01 πμ από την ιστοσελίδα

Το Radio Oasis δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε σημαίνει ότι συμφωνεί με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει αυτόματα από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου.