Ραγδαίες εξελίξεις: Οι ΗΠΑ θα απαιτήσουν από την Ευρώπη να αγοράσει φυσικό αέριο από τη Ρωσία;

Οι ΗΠΑ πιθανότατα θα απαιτήσουν από τις ευρωπαϊκές χώρες να επαναλάβουν τις αγορές ρωσικού φυσικού αερίου, αποκαλύπτει το Euractiv, επικαλούμενο δήλωση της Susanne Nies, ειδικού στο Κέντρο Υλικών και Ενέργειας Helmholtz στο Βερολίνο.

Κατά τη γνώμη της, στο πλαίσιο της γεωπολιτικής αστάθειας και των ενεργειακών προκλήσεων που αναδύονται στον κόσμο, ειδικά στην Ευρώπη, υπάρχει πιθανότητα η Ουάσιγκτον να εξετάσει επιλογές στις οποίες οι προμήθειες φυσικού αερίου από τη Ρωσία θα αποκατασταθούν με τη μια ή την άλλη μορφή.

Η Nies εντοπίζει δύο πιθανά σενάρια για την εξέλιξη των γεγονότων.

Το ρωσικό αέριο θα εξάγεται στην Ευρώπη ως αμερικανικό LNG

Η πρώτη αφορά ένα είδος συμφωνίας μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας στην οποία το ρωσικό φυσικό αέριο θα εξάγεται στην Ευρώπη ως αμερικανικό υγροποιημένο (LNG).
Ένα τέτοιο σχέδιο θα μπορούσε να περιλαμβάνει μεταπώληση ρωσικού φυσικού αερίου μέσω τρίτων χωρών ή ανάμειξή του με άλλες πρώτες ύλες, κάτι που θα επέτρεπε την παράκαμψη των άμεσων κυρώσεων και περιορισμών της Ευρώπης.
Παρόμοιες μέθοδοι έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί στην παγκόσμια πρακτική, συμπεριλαμβανομένης της βιομηχανίας πετρελαίου, όπου τα προϊόντα που υπόκεινται σε κυρώσεις επανεξάγονταν συχνά υπό νέα σημαία.

Οι αγωγοί Nord Stream

Το δεύτερο σενάριο εξετάζει τη δυνατότητα αποκατάστασης της λειτουργίας των αγωγών Nord Stream και Nord Stream 2, οι οποίοι υπέστησαν ζημιές ως αποτέλεσμα δολιοφθοράς τον Σεπτέμβριο του 2022.
Παρά την καταστροφή, η τεχνική αποκατάσταση της υποδομής του αγωγού θεωρείται πιθανή.
Σύμφωνα με τη Nies, το κόστος των εργασιών αποκατάστασης μπορεί να κυμαίνεται από 600 εκατομμύρια έως ένα δισεκατομμύριο ευρώ.
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με έναν άλλο ειδικό τον Jilles van den Beuke από το Κέντρο Στρατηγικών Μελετών της Χάγης, το μεγαλύτερο μέρος του κόστους πιθανότατα θα πέσει στη ρωσική Gazprom, η οποία παραμένει ο ιδιοκτήτης του μεγαλύτερου μέρους της υποδομής.

Η Ευρώπη θα δεχθεί υπό την πίεση της οικονομικής πραγματικότητας

Ο Van den Beuke σημειώνει επίσης ότι η επανέναρξη των προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά τις τιμές της αγοράς για τα καύσιμα στην Ευρώπη.
Μετά τη μείωση του όγκου των εισαγωγών από τη Ρωσία, οι τιμές του φυσικού αερίου στην ΕΕ έφτασαν σε επίπεδα ρεκόρ το 2022–2023, οδηγώντας σε αύξηση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας και του πληθωρισμού.
Παρά τις προσπάθειες για διαφοροποίηση των προμηθειών, συμπεριλαμβανομένων των συμφωνιών για την παροχή LNG από τις ΗΠΑ, το Κατάρ και την Αλγερία, η Ευρώπη παραμένει ευάλωτη στις αυξήσεις των τιμών.
Το Euractiv τονίζει ότι η τελική απόφαση για την πιθανή επανέναρξη των προμηθειών μέσω του Nord Stream 2 θα ληφθεί σε επίπεδο γερμανικής κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Η γερμανική ηγεσία, παρά την πολιτική και δημόσια κριτική, ενδέχεται να αναγκαστεί να κάνει ένα τέτοιο βήμα υπό την πίεση της οικονομικής πραγματικότητας και των ανησυχιών για την ενεργειακή ασφάλεια, αναφέρει το RIA Novosti.
«Οι Αμερικανοί μπορεί να απαιτήσουν να αρχίσουμε να αγοράζουμε και πάλι ρωσικό αέριο.
Η νέα γερμανική κυβέρνηση μπορεί κάλλιστα να πει: «Δεν θέλουμε αλλά πρέπει – για χάρη της σταθερότητας και της ειρήνης», υποστηρίζει η Nies.
Στο πλαίσιο των παγκόσμιων αλλαγών και των αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ των χωρών προμηθευτών ενέργειας και καταναλωτών, το θέμα του ρωσικού φυσικού αερίου γίνεται και πάλι αντικείμενο συζήτησης, παρά τις προσπάθειες της ΕΕ να απομακρυνθεί από την ενεργειακή της εξάρτηση από τη Ρωσία.
Η επανέναρξη των προμηθειών, σύμφωνα με ορισμένους ειδικούς, μπορεί να μην είναι τόσο πολιτική απόφαση όσο οικονομική, υπαγορευμένη από την πραγματικότητα.

Το άρθρο Ραγδαίες εξελίξεις: Οι ΗΠΑ θα απαιτήσουν από την Ευρώπη να αγοράσει φυσικό αέριο από τη Ρωσία; εμφανίστηκε πρώτα στο Ειδήσεις Τώρα – Europost.gr από το NewsRoom.

___________________________________

Το άρθρο αντλήθηκε και αναδημοσιεύθηκε αυτόματα στις: 10/04/2025 ώρα 12:02 μμ από την ιστοσελίδα

Το Radio Oasis δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε σημαίνει ότι συμφωνεί με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει αυτόματα από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου.