Σάλος με τις αυξήσεις των τιμών στα φάρμακα-Ανεβαίνει έως και 80% η συμμετοχή των ασφαλισμένων

Αυξήσεις σε περισσότερα από 1.700 γενόσημα φάρμακα περιέχει το καινούργιο δελτίο τιμών φαρμάκων που εκδόθηκε.

Οι αλλαγές στις τιμές των φαρμάκων, που ανακοίνωσε το υπουργείο υγείας και τέθηκαν σε ισχύ από τη Δευτέρα, έχουν ως συνέπεια τη μεγάλη επιβάρυνση των ασφαλισμένων, οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν υψηλότερη συμμετοχή.

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής (ΦΣΑ) σε ανακοίνωση που εξέδωσε υπογραμμίζει πως οι φαρμακοποιοί «γίνονται δέκτες οργισμένων αντιδράσεων από πολλούς ασφαλισμένους», οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν πιο ακριβά τα φάρμακα.

Εκτιμάται πως οι νέες τιμές θα επιβαρύνουν τους ασφαλισμένους με περίπου 30 με 40 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το εν λόγω ποσόν θα εξοικονομήσουν οι φαρμακευτικές εταιρείες, καταβάλλοντας αντίστοιχα στον ΕΟΠΥΥ λιγότερο claw back. Πρόκειται για την αυτόματη επιστροφή της φαρμακευτικής δαπάνης από τις φαρμακευτικές εταιρείες στο δημόσιο.

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής θέλει να ξεκαθαρίσει πως οι φαρμακοποιοί δεν φέρουν καμία ευθύνη για τον καθορισμό των τιμών, διευκρινίζοντας πως οι λιανικές και ασφαλιστικές τιμές των φαρμάκων καθορίζονται αποκλειστικά από το Υπουργείο Υγείας. Στην ανακοίνωσή του ο ΦΣΑ εκφράζει την κατηγορηματική αντίθεσή του σε «αυτή την κυβερνητική επιλογή» και υπογραμμίζει ότι συμμερίζεται «την δίκαιη αγανάκτηση» των πολιτών.

Τι είναι οι ασφαλιστικές τιμές των φαρμάκων
Οι ασφαλιστικές τιμές αναφέρονται στο μέρος της τιμής ενός φαρμάκου που καλύπτεται από τον ΕΟΠΥΥ. Με βάση αυτές υπολογίζεται και η συμμετοχή στη δαπάνη από τους ασφαλισμένους. Για παράδειγμα εάν ένα φάρμακο έχει λιανική τιμή 10 ευρώ και η ασφαλιστική τιμή είναι 7 ευρώ, τότε ο ασφαλισμένος καλείται να πληρώσει 15% επί της ασφαλιστικής τιμής (περίπου 1 ευρώ) συν τη διαφορά ασφαλιστικής και λιανικής τιμής. Στο συγκεκριμένο παράδειγμα το ποσό που θα πληρώσει είναι 4 ευρώ [(10 – 7) + 1 = 4].

Με την παρέμβαση του υπουργείου μειώνονται οι ασφαλιστικές τιμές σε πολλά φάρμακα γεγονός που οδηγεί σε αύξηση του κόστους αγοράς του φαρμάκου για τους ασφαλισμένους. Σύμφωνα με τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αθηνών οι αυξήσεις στις συμμετοχές εκτιμώνται έως και στο 80%, ωστόσο άλλες πηγές υπολογίζουν πως σε κάποιες περιπτώσεις θα μπορούσαν να ξεπεράσουν ακόμη και το 150%.

Το άρθρο Σάλος με τις αυξήσεις των τιμών στα φάρμακα-Ανεβαίνει έως και 80% η συμμετοχή των ασφαλισμένων εμφανίστηκε πρώτα στο Ειδήσεις Τώρα – Europost.gr από το Pol charalamp.

___________________________________

Το άρθρο αντλήθηκε και αναδημοσιεύθηκε αυτόματα στις: 15/02/2024 ώρα 3:01 μμ από την ιστοσελίδα

Το Radio Oasis δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε σημαίνει ότι συμφωνεί με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει αυτόματα από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου.