Σάλος στην Τουρκία: Ο Ερντογάν πενταπλασίασε το «κρυφό επίδομα» μέσα σε έναν χρόνο!

Το λεγόμενο «κρυφό επίδομα» του Ερντογάν αυξήθηκε 5 φορές μέσα σε ένα χρόνο.

Πρόκειται για τις δαπάνες των μυστικών υπηρεσιών της Προεδρίας, γνωστές και ως μυστικές πιστώσεις, όπως αναφέρουν τουρκικά ΜΜΕ. Αυτές, λοιπόν, οι δαπάνες πενταπλασιάστηκαν σε ετήσια βάση τον Φεβρουάριο και έφτασαν το 1.897.000.000 εκατομμύρια λίρες. Πέρυσι, η αντίστοιχη δαπάνη ήταν 373,3 εκατ. λίρες.

Σύμφωνα με το Sözcü , οι συγκεκαλυμμένες δαπάνες έφτασαν τα 2.182.000.000 λίρες την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2024. Οι κρυφές δαπάνες, οι οποίες ήταν 561,9 εκατ. λίρες την ίδια περίοδο πέρυσι, αυξήθηκαν κατά 238% σε ετήσια βάση.

Σε αυτό το δίμηνο, το δημοσιονομικό έλλειμμα έφτασε τα 304,5 δισ. λίρες.

Τι είναι το «κρυφό επίδομα»;

Σύμφωνα με το νόμο, το «κρυφό επίδομα» ορίζεται ως εξής: «Είναι η πίστωση που τοποθετείται στον προεδρικό προϋπολογισμό για να χρησιμοποιηθεί για κρατικές και κυβερνητικές απαιτήσεις που σχετίζονται με κλειστές υπηρεσίες πληροφοριών και κλειστές υπηρεσίες άμυνας, εθνική ασφάλεια και υψηλά συμφέροντα του κράτους, πολιτικούς, κοινωνικούς και πολιτιστικούς σκοπούς και έκτακτες υπηρεσίες».

Σύμφωνα με το σχετικό άρθρο, κρυφές πιστώσεις μπορούν να εγγραφούν και στους «προϋπολογισμούς άλλων δημόσιων διοικήσεων που εκτελούν υπηρεσίες πληροφοριών που απαιτούνται από τα καθήκοντα που ανατίθενται από νόμους ή προεδρικά διατάγματα».

Το «κρυφό επίδομα» δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για προσωπικά έξοδα του Προέδρου και της οικογένειάς του, καθώς και για διοικητικές, προπαγανδιστικές και εκλογικές ανάγκες πολιτικών κομμάτων. Ο Πρόεδρος καθορίζει τον τόπο χρήσης των κρυφών επιδομάτων στον Προεδρικό και άλλους σχετικούς προϋπολογισμούς της διοίκησης.

Το άρθρο Σάλος στην Τουρκία: Ο Ερντογάν πενταπλασίασε το «κρυφό επίδομα» μέσα σε έναν χρόνο! εμφανίστηκε πρώτα στο Ειδήσεις Τώρα – Europost.gr από το NewsRoom.

___________________________________

Το άρθρο αντλήθηκε και αναδημοσιεύθηκε αυτόματα στις: 16/03/2024 ώρα 9:01 πμ από την ιστοσελίδα

Το Radio Oasis δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε σημαίνει ότι συμφωνεί με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει αυτόματα από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου.