Σάλος στις ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν έτοιμος να «κλείσει» το TikTok λόγω… Κίνας!

Ο Τζο Μπάιντεν πρόκειται να υπογράψει έναν νόμο που θα δώσει στην κινεζική εταιρεία ByteDance μια περίοδο περίπου έξι μηνών για να πουλήσει το TikTok. Αυτή η κίνηση έρχεται μετά από ανησυχίες που εξέφρασε ο προηγούμενος πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, σχετικά με την απαγόρευση της υπηρεσίας, η οποία χρησιμοποιείται από 170 εκατομμύρια Αμερικανούς, σύμφωνα με άρθρο του Reuters.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Βουλή των Αντιπροσώπων προγραμματίζει να ψηφίσει την Τρίτη ή την Τετάρτη ένα νομοσχέδιο που αποσκοπεί στο να απαγορεύσει το TikTok. Αυτό έγινε μετά από την ομόφωνη έγκριση του μέτρου από μια επιτροπή της Βουλής την περασμένη Πέμπτη. Η ψήφιση θα απαιτήσει την υποστήριξη του δύο τρίτων των μελών, σύμφωνα με τους κανόνες.

«Αν το περάσουν, θα το υπογράψω», είπε στους δημοσιογράφους ο Μπάιντεν.

Ο Ρεπουμπλικανός Τραμπ, ο οποίος επιδιώκει να επιστρέψει στον Λευκό Οίκο στις εκλογές του Νοεμβρίου, εξέφρασε αντιρρήσεις για την απαγόρευση του TikTok, λέγοντας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Αν απαλλαγείτε από το TikTok, το Facebook… θα διπλασιάσει τις δραστηριότητές του» και πρόσθεσε ότι δεν θέλειε το Facebook «να πάει καλύτερα».

Ο Τραμπ επέκρινε στο παρελθόν τις μητρικές Meta Platforms του Facebook (META.O), ενώ κάνει λόγο και για την ανάκληση της πρόσβασής του στο Facebook και το Instagram αφού αφαίρεσαν δύο από τις αναρτήσεις του κατά τη διάρκεια της εξέγερσης στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ στις 6 Ιανουαρίου 2021. Οι λογαριασμοί του αποκαταστάθηκαν τον Φεβρουάριο του 2023.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης είπε στην Επιτροπή Ενέργειας και Εμπορίου της Βουλής ότι ένα νομοσχέδιο εκποίησης, αντί για ένα νομοσχέδιο που απαγορεύει το TikTok, θα έθετε την κυβέρνηση σε ισχυρότερη νομική θέση, σύμφωνα με έγγραφο που είδε το Reuters.

«Ναι» στην απαγόρευση από Πενς

Ο Μάικ Πενς, ο οποίος υπηρέτησε ως αντιπρόεδρος υπό τον Τραμπ, ενέκρινε την προτεινόμενη νομοθεσία της Βουλής για το TikTok. «Η Κίνα δηλητηριάζει τα μυαλά των Αμερικανών παιδιών. Φτάνει πια», έγραψε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης X, παλαιότερα γνωστό ως Twitter.

Το νομοσχέδιο θα δώσει στην ByteDance 165 ημέρες για να εκχωρήσει το TikTok.

Το 2020, ο Τραμπ προσπάθησε να απαγορεύσει το TikTok και το WeChat που ανήκουν στην Κίνα, αλλά μπλοκαρίστηκε από τα δικαστήρια.

Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Ραντ Πολ, ο οποίος προηγουμένως εμπόδιζε τις προσπάθειες επιτάχυνσης της απαγόρευσης του TikTok, απάντησε στη δήλωση Τραμπ που είπε ότι ο πρώην πρόεδρος βοήθησε στην αντιμετώπιση ανησυχιών για τους χρήστες του TikTok στις ΗΠΑ μέσω ενός εταιρικού έργου 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Τραμπ είπε σε εκτελεστικό διάταγμα του Αυγούστου 2020 ότι η συλλογή δεδομένων TikTok «απειλεί να επιτρέψει στο Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα πρόσβαση σε προσωπικές και αποκλειστικές πληροφορίες των Αμερικανών – επιτρέποντας ενδεχομένως στην Κίνα να παρακολουθεί τις τοποθεσίες ομοσπονδιακών υπαλλήλων και εργολάβων, να δημιουργεί φακέλους προσωπικών πληροφοριών για εκβιασμό. και να διεξάγουν εταιρική κατασκοπεία».

Η TikTok, η οποία λέει ότι δεν έχει και δεν θα κοινοποιήσει δεδομένα χρηστών των ΗΠΑ με την κινεζική κυβέρνηση, υποστηρίζει ότι το νομοσχέδιο της Βουλής ισοδυναμεί με απαγόρευση.

Δεν είναι σαφές εάν η Κίνα θα εγκρίνει οποιαδήποτε πώληση ή εάν η TikTok θα μπορούσε να εκποιηθεί σε έξι μήνες.

«Αυτή η νομοθεσία έχει ένα προκαθορισμένο αποτέλεσμα: πλήρη απαγόρευση του TikTok στις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε η εταιρεία μετά την ψηφοφορία της Επιτροπής Ενέργειας και Εμπορίου της Βουλής. «Η κυβέρνηση προσπαθεί να αφαιρέσει από 170 εκατομμύρια Αμερικανούς το συνταγματικό τους δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση».

Η εφαρμογή είναι δημοφιλής και η έγκριση της νομοθεσίας τόσο από τη Βουλή όσο και από τη Γερουσία σε ένα έτος εκλογών μπορεί να είναι δύσκολη. Τον περασμένο μήνα, η εκστρατεία επανεκλογής του Μπάιντεν εντάχθηκε στο TikTok. Η εκστρατεία του Τραμπ δεν έχει ενταχθεί στο TikTok.

Το άρθρο Σάλος στις ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν έτοιμος να «κλείσει» το TikTok λόγω… Κίνας! εμφανίστηκε πρώτα στο Ειδήσεις Τώρα – Europost.gr από το NewsRoom.

___________________________________

Το άρθρο αντλήθηκε και αναδημοσιεύθηκε αυτόματα στις: 10/03/2024 ώρα 12:01 μμ από την ιστοσελίδα

Το Radio Oasis δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε σημαίνει ότι συμφωνεί με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει αυτόματα από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου.