Σε επίπεδα-ρεκόρ η διεθνής τιμή του ελαιολάδου με άλμα άνω του 100%

Οι διεθνείς τιμές του ελαιολάδου “εκτοξεύτηκαν” σε επίπεδα ρεκόρ, καθώς η ξηρασία σε μεγάλες χώρες παραγωγής περιορίζει τις προμήθειες, σύμφωνα με το CNBC.

Οι διεθνείς τιμές του ελαιολάδου αυξήθηκαν στα 8.900 δολάρια ανά τόνο τον Σεπτέμβριο, λόγω της “έντονης ξηρασίας” στη Μεσόγειο, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA). Ήδη, η μέση τιμή τον Αύγουστο ήταν κατά 130% υψηλότερη σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος και δεν υπάρχει “κανένα σημάδι πτώσης της τιμής”, ανέφερε το USDA.

Η Ισπανία, ο μεγαλύτερος παραγωγός και εξαγωγέας ελαιολάδου στον κόσμο, πλήττεται εδώ και μήνες από έντονη ξηρασία. Στη χώρα καταγράφηκε επίσης το τρίτο πιο ζεστό καλοκαίρι της, με τη μέση θερμοκρασία του καλοκαιριού να είναι κατά 1,3°C υψηλότερη από τα κανονικά επίπεδα, σύμφωνα με την κρατική μετεωρολογική υπηρεσία AEMET.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας Mintec, η παραγωγή ελαιολάδου της Ισπανίας κατά την πρόσφατη περίοδο έπεσε σε περίπου 610.000 τόνους – καταγράφοντας πτώση άνω του 50% σε σύγκριση με τα συνηθισμένα επίπεδα των 1,3 έως 1,5 εκατ. τόνων.

“Στην πολυπλοκότητα της κατάστασης συμβάλλουν οι ανησυχίες για μειωμένη παραγωγή και σε άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες παραγωγής ελαιολάδου, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας και της Ελλάδας, όπου επικρατούν συνθήκες ξηρασίας”, δήλωσε στο CNBC ο αναλυτής της Mintec, Kyle Holland.

Η Ελλάδα και η Ιταλία είναι ο δεύτερος και ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός ελαιολάδου αντίστοιχα, σύμφωνα με το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου, έναν διακυβερνητικό οργανισμό που αποτελείται από μέλη που αντιπροσωπεύουν πάνω από το 98% της παγκόσμιας παραγωγής ελαιολάδου.

Κλέφτες ελαιολάδου
Οι τιμές του ελαιολάδου στην Ανδαλουσία της Ισπανίας εκτοξεύτηκαν στα 8,45 ευρώ ανά κιλό τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Mintec. Πρόκειται για την “υψηλότερη τιμή που έχει καταγραφεί ποτέ για το ισπανικό ελαιόλαδο” με βάση τα στοιχεία της εταιρείας που καλύπτουν έως 30 ετών και αντιπροσωπεύει άλμα 111% σε ετήσια βάση.

Η μεγάλη αυτή άνοδος των τιμών οδήγησε κάποιους σε κλοπές.

Περίπου 50.000 λίτρα έξτρα παρθένου ελαιολάδου κλάπηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες της 30ής Αυγούστου, σύμφωνα με δημοσιεύματα τοπικών μέσων ενημέρωσης. Πρόκειται για ελαιόλαδο αξίας άνω των 420.000 ευρώ. Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει συλλήψεις.

Δεν είναι η μοναδική περίπτωση όμως.

Λίγο καιρό πριν από αυτό το περιστατικό, κλάπηκαν 6.000 λίτρα παρθένου ελαιολάδου αξίας 50.000 ευρώ από το ελαιοτριβείο Terraverne, ανέφερε η ισπανική εφημερίδα El Munco. Κατά τη διάρκεια της ληστείας φέρεται να κλάπηκαν επίσης υπολογιστές, τραπέζια, ανεμιστήρες και καρέκλες.

Ο Holland της Mintec προειδοποίησε ότι αν τα αποθέματα ελαιολάδου συνεχίσουν να εξαντλούνται λόγω της ξηρασίας, οι προμήθειες ενδέχεται να εξαντληθούν πριν από τον Οκτώβριο, όταν συνήθως φτάνουν οι νέες σοδειές.

“Η απόφαση της Τουρκίας να αναστείλει τις εξαγωγές χύμα ελαιολάδου περιπλέκει περαιτέρω την κατάσταση”, δήλωσε ο αναλυτής.

Σημειώνεται ότι η Τουρκία, η οποία είναι επίσης σημαντικός παραγωγός ελαιολάδου, έχει αναστείλει τις εξαγωγές χύμα ελαιολάδου μέχρι την 1η Νοεμβρίου, εξαιτίας της ανόδου των διεθνών τιμών.

Το άρθρο Σε επίπεδα-ρεκόρ η διεθνής τιμή του ελαιολάδου με άλμα άνω του 100% εμφανίστηκε πρώτα στο Ειδήσεις Τώρα – Europost.gr από το Pol charalamp.

___________________________________

Το άρθρο αντλήθηκε και αναδημοσιεύθηκε αυτόματα στις: 19/09/2023 ώρα 6:03 μμ από την ιστοσελίδα

Το Radio Oasis δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε σημαίνει ότι συμφωνεί με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει αυτόματα από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου.