Σημαντική ανακάλυψη: Ραδιοκύματα 8 δισεκατομμυρίων ετών έφτασαν στη Γη

Οι αστρονόμοι εντόπισαν μια μυστηριώδη έκρηξη ραδιοκυμάτων που χρειάστηκαν 8 δισεκατομμύρια χρόνια για να φτάσουν στη Γη.

Οι γρήγορες ραδιοεκρήξεις ή FRBs, είναι εκρήξεις ραδιοκυμάτων που διαρκούν λίγα χιλιοστά του δευτερολέπτου και έχουν άγνωστη προέλευση. Η πρώτη FRB ανακαλύφθηκε το 2007, και εκ τότε έχουν ανακαλυφθεί εκατοντάδες άλλες κοσμικές αναλαμπές που προέρχονται από μακρινά σημεία του σύμπαντος.

Η έκρηξη, που πήρε την ονομασία FRB 20220610A, διήρκεσε λιγότερο από ένα χιλιοστό του δευτερολέπτου και απελευθέρωσε τις ενεργειακές εκπομπές που απελευθερώνει ο ήλιος σε 30 έτη.

Η παρατήρηση τους είναι δύσκολη, καθώς τα ραδιοκύματα που απελευθερώνουν διαρκούν λίγα χιλιοστά του δευτερολέπτου. Ωστόσο, οι αστρονόμοι με τη βοήθεια των ραδιοτηλεσκόπιων έχουν καταφέρει να εντοπίσουν αρκετές.
Για τον εντοπισμό της προέλευσης της FRB 20220610A χρησιμοποίησαν το ραδιοτηλεσκόπιο ASKAP και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η έκρηξη φαίνεται να προέρχεται από μια ομάδα δύο ή τριών γαλαξιών που βρίσκονται σε διαδικασία συγχώνευσης, αλληλεπίδρασης και σχηματισμού νέων αστέρων.

Το εύρημα αυτό ευθυγραμμίζεται με τις τρέχουσες θεωρίες που υποδηλώνουν ότι οι γρήγορες ραδιοεκρήξεις μπορεί να προέρχονται από μαγνητάρια, ή αντικείμενα με υψηλή ενέργεια που προκύπτουν από τις εκρήξεις των άστρων.

«Αν και ακόμη δεν γνωρίζουμε τι προκαλεί αυτές τις τεράστιες εκρήξεις ενέργειας, η μελέτη επιβεβαιώνει ότι είναι συνηθισμένα γεγονότα στο σύμπαν και ότι μπορούμε να τις χρησιμοποιήσουμε για να ανιχνεύσουμε ύλη μεταξύ γαλαξιών και να κατανοήσουμε καλύτερα τη δομή του Σύμπαντος», δήλωσε ο Ράιαν Σάνον.

Το άρθρο Σημαντική ανακάλυψη: Ραδιοκύματα 8 δισεκατομμυρίων ετών έφτασαν στη Γη εμφανίστηκε πρώτα στο Ειδήσεις Τώρα – Europost.gr από το Pol charalamp.

___________________________________

Το άρθρο αντλήθηκε και αναδημοσιεύθηκε αυτόματα στις: 26/10/2023 ώρα 3:00 πμ από την ιστοσελίδα

Το Radio Oasis δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε σημαίνει ότι συμφωνεί με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει αυτόματα από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου.