Σοκάρει και μετά θάνατον ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: Τη μέρα που η Ελλάδα πήρε τα 110 δις μεταφέρθηκα με ασθενοφόρο στα επείγοντα

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε από τον… τάφο! Στα απομνημονεύματά του, που κυκλοφορούν, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, ο οποίος εγκατέλειψε τα εγκόσμια στις 26 Δεκεμβρίου πέρυσι, εκμυστηρεύεται τα πάντα, συμπεριλαμβανομένου του θρίλερ των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα για το χρέος.

Στα απομνημονεύματά του ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αναφέρεται στην περίοδο της ελληνικής οικονομικής κρίσης, προβαίνοντας σε αποκαλύψεις.

Συγκεκριμένα, μιλάει, μεταξύ άλλων, για τη μέρα που θα έπαιρνε η Ελλάδα το δάνειο των 110 δις από το ΔΝΤ, ενώ αποκαλύπτει τη γνώμη του για την Άγκελα Μέρκελ, την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και άλλους κορυφαίους πολιτικούς.

Παράλληλα, ο Σόιμπλε περιγράφει τη μάχη που έδωσε για μία ολόκληρη δεκαετία με τον καρκίνο.

Όταν η Ελλάδα πήρε 110 δις ευρώ

«Ήμουν ξαπλωμένος στο κρεβάτι του σπιτιού μου με υψηλό πυρετό το πρώτο Σαββατοκύριακο του Μαΐου (σ.σ. 2010), όταν η Καγκελάριος μού τηλεφώνησε από τη Μόσχα.

Την Κυριακή θα ταξίδευα στις Βρυξέλλες, όπου συνεδρίαζε το Eurogroup, δηλαδή οι υπουργοί Οικονομικών των κρατών μελών του κοινού νομίσματος, για να εγκρίνουν το πρόγραμμα βοήθειας ύψους 110 δισεκατομμυρίων για την Ελλάδα.

Η Μπούντεσταγκ είχε μόλις δώσει το πράσινο φως γι’ αυτό. Η καγκελάριος μού ανέφερε ότι οι διεθνείς ομόλογοί της ανησυχούσαν ότι η ελληνική κρίση θα μπορούσε να επεκταθεί σε ολόκληρη την ευρωζώνη.

Τους λένε από όλες τις πλευρές, ακόμη και από τους Κινέζους, ότι η οικονομική βοήθεια που μόλις διατέθηκε δεν είναι καθόλου αρκετή. Δεν πρόκειται πλέον μόνο για την Ελλάδα, αλλά η σταθερότητα του ευρώ στο σύνολό του τίθεται υπό αμφισβήτηση και απειλεί να γίνει πρόβλημα για τις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές και την παγκόσμια οικονομία.

Οι συνθήκες του ταξιδιού στην ειδική συνεδρίαση του Eurogroup ήταν περιπετειώδεις – και μια πρόγευση των άγριων στιγμών που θα ακολουθούσαν. Την Κυριακή, η Bundeswehr με άφησε να φύγω από το Lahr στις Βρυξέλλες πέρα από κάθε ιατρική λογική.

Η σύζυγός μου με συνόδευσε προληπτικά. Μόλις έφτασα, είπα στον Γερμανό πρέσβη που με παρέλαβε από το αεροδρόμιο ότι έπρεπε πρώτα να πάω σε ένα ιατρικό κέντρο. Το κυκλοφορικό μου σύστημα απειλούσε να καταρρεύσει και ήμουν πραγματικά δυστυχισμένος.

Για να αποφύγουμε τους δημοσιογράφους που περίμεναν, σταματήσαμε σε μια άλλη είσοδο του κτιρίου του συμβουλίου. Δεν ήθελα να δώσω περαιτέρω αφορμή για εικασίες στην ήδη τεταμένη κατάσταση.

Ωστόσο, έγινε γρήγορα σαφές στο ιατρικό κέντρο ότι δεν μπορούσα να πάρω βοήθεια εκεί γρήγορα και ότι έπρεπε να μεταφερθώ επειγόντως σε μια κλινική. Έτσι, μεταφέρθηκα με ασθενοφόρο στα επείγοντα περιστατικά του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου των Βρυξελλών», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Σόιμπλε για τη μέρα που η Ελλάδα πήρε τα 110 δις, κι ο ίδιος ήταν με πυρετό.

Άνγκελα Μέρκελ: Η καλύτερη απόφαση της καριέρας μου

Η 69χρονη, πρώην καγκελάριος ,Άνγκελα Μέρκελ έχει, όπως ήταν αναμενόμενο, την… τιμητική της στα απομνημονεύματα του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Γράφοντας για την απόφασή του να προωθήσει τη Μέρκελ στην ηγεσία του CDU ως γενική γραμματέα λέει:

«Προς μεγάλη μου χαρά και ανακούφιση, συμφώνησε χωρίς δισταγμό. Ίσως να αιφνιδιάστηκε, αλλά είχε τη βούληση να διαμορφώσει τα πράγματα και μου μετέφερε με αναζωογονητικό τρόπο ότι θα αντιμετώπιζε την πρόκληση του αξιώματος με αφοσίωση. Είχα πάρει ίσως την καλύτερη (και όπως αποδείχθηκε, την πιο βαρυσήμαντη) απόφαση της θητείας μου. Δεν θα έπρεπε να τις μετανιώσω σε καμία περίπτωση. Σίγουρα πίστευα ότι η Άνγκελα Μέρκελ θα μπορούσε να ανέλθει στο υψηλότερο πολιτικό αξίωμα. Ήξερα ότι ήταν αρκετά έξυπνη, σκεπτόμενη και φιλόδοξη για να ακολουθήσει το δικό της δρόμο».

O αείμνηστος πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας κατηγορεί, ωστόσο, την τότε καγκελάριο ότι ματαίωσε τη διεύρυνση της Ευρωζώνης σε μία πιο ανεπτυγμένη οικονομική ένωση στην αρχή της κρίσης του εθνικού χρέους το 2010. Στην αρχική φάση της ευρωπαϊκής νομισματικής κρίσης, ήλπιζε να «εκμεταλλευτεί την ευκαιρία για τη δημιουργία μιας νομισματικής ένωσης με κοινή χρηματοπιστωτική, οικονομική και κοινωνική πολιτική», γράφει ο Σόιμπλε. «Ήλπιζα να μπορέσω να εξελίξω την Ευρωπαϊκή Νομισματική Ένωση σε οικονομική ένωση μέσω του δικού της νομισματικού ταμείου – παρόμοιο με το ΔΝΤ. Αυτό δεν μπορούσε να γίνει με τη Μέρκελ το 2010».

Ο Σόιμπλε γράφει επίσης: «Δεν ανήκα ποτέ στον στενό κύκλο της Μέρκελ» και θυμάται ένα ταξίδι στον κινηματογράφο μαζί της το 2012. «Όπως πάντα, ήταν ευχαρίστηση να περνάω χρόνο μαζί της – είναι πνευματώδης, γνωρίζει πολλά για πολλά πράγματα και είναι απλώς ένα απόλυτα ευχάριστο άτομο».

Όμως, η μεταξύ τους σχέση έγινε «τεταμένη» στο αποκορύφωμα της προσφυγικής κρίσης το 2015. Η Μέρκελ «έχασε τον δρόμο της όταν έβαλε τέλος σε κάθε δυνατότητα περιορισμού του αριθμού των προσφύγων από τη Συρία». Όμως, ο ίδιος απέρριψε κατηγορηματικά κάθε αίτημα ανατροπής της Μέρκελ (που πρότεινε, μεταξύ άλλων, ο επίτιμος πρόεδρος του CSU Έντμουντ Στόιμπερ).

Ο Σόιμπλε επικρίνει και το ότι η Μέρκελ δεν είναι «ικανή να δείξει αρκετή αλληλεγγύη προς το κόμμα της μετά το τέλος της καγκελαρίας της.

Ο Σόιμπλε για τη «νέα Μέρκελ», Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Ο Σόιμπλε πιστεύει ότι η Άνγκελα Μέρκελ ήθελε να προετοιμάσει ως διάδοχό της τη μελλοντική πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, γι’ αυτό και τη διόρισε την υπουργό Άμυνας της Γερμανίας:

«Ωστόσο, το αποτέλεσμα ήταν ακριβώς το αντίθετο, επειδή η φον ντερ Λάιεν προτιμούσε να καλλιεργεί την προσωπική της φήμη στο κοινό και ήταν έτοιμη, αν χρειαστεί, να δεχτεί σκληρή κριτική για αναπόφευκτες πολιτικές αποφάσεις στην Bundeswehr.»

Ο αγώνας ενάντια στον καρκίνο

«Οι γιατροί με διαβεβαίωσαν ότι αναπτύσσεται αργά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σόιμπλε, ο οποίος γνώριζε για τον καρκίνο του από το 2006. Ο πολιτικός του CDU δεν δημοσιοποίησε ποτέ το πρόβλημα υγείας του, αλλά ενημέρωσε μόνο την Άνγκελα Μέρκελ, όπως γράφει στη βιογραφία του.

Ο πρώην πρόεδρος της Μπούντεσταγκ, ο οποίος πέθανε τον Δεκέμβριο του 2023, χρειάστηκε να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση για καρκίνο πριν από 18 χρόνια, όμως ποτέ δεν δημοσιοποίησε την ασθένεια του προστάτη του.

Ωστόσο, ο καρκίνος επισκίασε την τετραετή θητεία του ως υπουργός Εσωτερικών (2005-2009) , όπως γράφει ο ίδιος Σόιμπλε στην αυτοβιογραφία του.

«Τότε, ένας φίλος μου τηλεφώνησε και μου είπε ότι έπρεπε να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση για καρκίνο του προστάτη. Είχα τα ίδια ευρήματα κατά τη διάρκεια μιας εξέτασης λίγες ημέρες αργότερα», αναφέρει ο Σόιμπλε. Κατά συνέπεια, το ερώτημα πριν από την επέμβαση ήταν αν ο καρκίνος είχε ήδη εξαπλωθεί.

«Έδωσα σιωπηλό όρκο να κόψω το κάπνισμα αν η διαδικασία ήταν επιτυχής. Εξάλλου, ήθελα να κρατήσω τα πάντα διακριτικά, γιατί ήξερα ότι, δεδομένης της αναπηρίας μου, οποιαδήποτε περαιτέρω αδυναμία θα αντιμετωπιζόταν με ιδιαίτερη καχυποψία δημοσίως», αναφέρει χαρακτηριστικά και τονίζει ότι ο ίδιος ενημέρωσε την πρώην καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ πριν από τη διαδικασία στις αρχές Ιανουαρίου του 2006.

«Δυστυχώς, υπήρχε ήδη μια μικρή ποσότητα μόλυνσης έξω από τον προστάτη, αλλά οι γιατροί με διαβεβαίωσαν ότι η ασθένεια θα εξελισσόταν μόνο αργά. Έτσι ήταν για περίπου δέκα χρόνια», σημειώνει.

Η Μέρκελ δεν ρώτησε ποτέ ξανά τον Σόιμπλε για τον καρκίνο του. Όπως τονίζει ο ίδιος, αποφάσισε να μην δημοσιοποιήσει την ασθένειά του. Μάλιστα, όπως σημειώνει, μετά από σχεδόν πενήντα χρόνια, «σταμάτησε τελικά το κάπνισμα και μάλιστα χωρίς υποτροπή».

Ποιος ήταν ο σκληρός υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μεσουράνησε στην πολιτική σκηνή της Γερμανίας για πάνω από πέντε δεκαετίες.

Διετέλεσε υπουργός των Κυβερνήσεων του Χέλμουτ Κολ (Ομοσπονδιακός Υπουργός Ειδικών Υποθέσεων και Επικεφαλής της Καγκελαρίας, κατόπιν Ομοσπονδιακός Υπουργός Εσωτερικών) από το 1984 μέχρι το 1991.

Από το 1991 έως το 2000 ήταν αρχηγός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης και από το 1998 έως το 2000 Πρόεδρος του κόμματος.

Διετέλεσε και πάλι υπουργός των Κυβερνήσεων Μέρκελ (Εσωτερικών κατά την πρώτη θητεία, μεταξύ των ετών 2005 και 2009, και κατόπιν για οκτώ χρόνια Οικονομικών κατά τη δεύτερη και τρίτη θητεία της, από το 2009 ως το 2017).

Από το 2017 έως το 2021 ήταν Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Βουλής της Γερμανίας (Bundestag), το δεύτερο πολιτειακό αξίωμα της χώρας.

Υπήρξε το μακροβιότερο μέλος οποιουδήποτε δημοκρατικά εκλεγμένου Κοινοβουλίου στην ιστορία της Γερμανίας, όντας βουλευτής χωρίς διακοπή επί 51 χρόνια, από το 1972 ως τον θάνατό του, την επομένη των Χριστουγέννων, το 2023.

Το άρθρο Σοκάρει και μετά θάνατον ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: Τη μέρα που η Ελλάδα πήρε τα 110 δις μεταφέρθηκα με ασθενοφόρο στα επείγοντα εμφανίστηκε πρώτα στο Ειδήσεις Τώρα – Europost.gr από το NewsRoom.

___________________________________

Το άρθρο αντλήθηκε και αναδημοσιεύθηκε αυτόματα στις: 07/04/2024 ώρα 9:01 πμ από την ιστοσελίδα

Το Radio Oasis δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε σημαίνει ότι συμφωνεί με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει αυτόματα από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου.