Σοκ: Ο ΠΟΥ προβλέπει αύξηση του καρκίνου μέχρι και 142% και διπλασιασμό της θνησιμότητας τα επόμενα χρόνια!

Ο Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC ), που ανήκει στον Παγκόμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), προβλέπει ότι μέχρι το 2050, θα υπάρξουν περισσότερα από 35 εκατομμύρια νέα περιστατικά καρκίνου, μια αύξηση δηλαδή 77% πάνω από τα επίπεδα του 2012.

Το 2012 καταγράφηκαν 14,1 εκατομμύρια κρούσματα και 8,2 εκατομμύρια θάνατοι παγκοσμίως, αριθμοί που αυξήθηκαν σε 20 εκατομμύρια νέα κρούσματα και 9,7 εκατομμύρια θανάτους μια δεκαετία αργότερα.

Σχετικά με τους θανάτους, προβλέπει πως θα έχουν σχεδόν διπλασιαστεί από το 2012 σε περισσότερα από 18 εκατομμύρια.

Παράλληλα με γνώμονα τα στοιχεία αυτά, ο ΠΟΥ πιστεύει πως η «εντυπωσιακή ανισότητα» ανάμεσα στις πλούσιες και τις φτωχές χώρες ευθύνεται πίσω από αυτή την πρόβλεψη.

Περίπου ένας στους πέντε ανθρώπους αναπτύσσει καρκίνο κατά τη διάρκεια της ζωής του, αναφέρει σε δήλωσή της η Διεθνής Υπηρεσία Έρευνας για τον Καρκίνο, και ένας στους εννέα άνδρες και μία στις 12 γυναίκες πεθαίνουν από τη νόσο. Ωστόσο η απειλή νόσησης, ποικίλλει ανάλογα με το πού ζει ο ασθενής, γεγονός που προκύπτει από δεδομένα που συλλέχθηκαν από 185 χώρες.

Για παράδειγμα, στις πιο ανεπτυγμένες χώρες, μία στις 12 γυναίκες εμφανίζει καρκίνο του μαστού στη διάρκεια της ζωής της, όμως μόνο μία στις 71 γυναίκες πεθαίνει από αυτόν.

Στις λιγότερο αναπτυγμένες χώρας όπως αναφέρεται στην έκθεση, τουλάχιστον μία στις 27 γυναίκες προσβάλλεται από καρκίνο του μαστού.

Αυτό προκύπτει από το γεγονός του ότι οι πληθυσμοί τείνουν να είναι νεαρότεροι, αλλά και της χαμηλότερης έκθεσης σε παράγοντες κινδύνου όπως το να είναι μια γυναίκα υπέρβαρη. Ωστόσο μία στις 48 γυναίκες πεθαίνουν απ’ αυτόν.

Οι γυναίκες στις χώρες αυτές «είναι λιγότερο πιθανό να διαγνωσθούν, εντούτοις κινδυνεύουν πολύ περισσότερο να πεθάνουν απ’ αυτή λόγω της αργοπορημένης διάγνωσης και της απουσίας πρόσβασης σε ποιοτική θεραπεία», τόνισε η Ιζαμπέλ Σερτζοματαράμ, υποδιευθύντρια του κλάδου παρακολούθησης καρκίνου της IARC. Παράλληλα σύμφωνα με τον Οργανισμό διαφορετικοί τύποι καρκίνου πλήττουν όλο και περισσότερο πληθυσμούς καθώς αλλάζει ο τρόπος ζωής.

Για παράδειγμα, ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι τώρα ο τρίτος πιο συνηθισμένος καρκίνος και ο δεύτερος σε όρους θανάτων στον κόσμο.

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου συνδέεται ιδιαίτερα με την ηλικία, αλλά και με παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως η παχυσαρκία, καθώς και με το κάπνισμα και την κατανάλωση οινοπνευματωδών.

Επίσης σημειώνεται πως και ο καρκίνος του πνεύμονα έχει επίσης επανεμφανισθεί ως ο πιο συνηθισμένος καρκίνος και η κορυφαία αιτία θανάτου, με 2,5 εκατομμύρια νέα κρούσματα και 1,8 εκατομμύριο θανάτους ετησίως, κάτι που η έκθεση αποδίδει στα επίμονα υψηλά ποσοστά καπνιστών στην Ασία.

Ενώ οι περιορισμοί που συνδέονταν με την πανδημία της Covid-19 είχαν αντίκτυπο στη διάγνωση του καρκίνου και στην περίθαλψη των καρκινοπαθών, τα μέχρι τώρα στοιχεία, που προέρχονται κυρίως μόνο από χώρες υψηλού εισοδήματος, δείχνουν ελάχιστο αντίκτυπο στα ποσοστά επιβίωσης.

Τέλος καταλήγει επισημαίνοντας πως ο αντίκτυπος θα είναι άνισος, καθώς σε φτωχότερες χώρες τα κρούσματα θα αυξηθούν κατά 142%, σύμφωνα με την υπηρεσία, και τα ποσοστά θνησιμότητας θα διπλασιασθούν.

Το άρθρο Σοκ: Ο ΠΟΥ προβλέπει αύξηση του καρκίνου μέχρι και 142% και διπλασιασμό της θνησιμότητας τα επόμενα χρόνια! εμφανίστηκε πρώτα στο Ειδήσεις Τώρα – Europost.gr από το NewsRoom.

___________________________________

Το άρθρο αντλήθηκε και αναδημοσιεύθηκε αυτόματα στις: 01/02/2024 ώρα 9:03 μμ από την ιστοσελίδα

Το Radio Oasis δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε σημαίνει ότι συμφωνεί με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει αυτόματα από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου.