Σταμενίτης: 5.162 δηλώσεις ζημιών για το φυτικό και 1.597 δηλώσεις για το ζωικό κεφάλαιο στον ΕΛΓΑ

Σταμενίτης: 5.162 δηλώσεις ζημιών για το φυτικό και 1.597 δηλώσεις για το ζωικό κεφάλαιο στον ΕΛΓΑ

Στην πορεία της διαδικασίας διαχείρισης των νεκρών ζώων καθώς και στις δηλώσεις για ζημιές στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο που έχουν υποβληθεί μέχρι στιγμής αναφέρθηκε ο ΥφΑΑΤ κ. Διονύσης Σταμενίτης κατά την παρέμβασή τουστην τακτική ενημέρωση του Συντονιστικού στη Λάρισα.

 

Ειδκότερα ο κ. Σταμενίτης δήλωσε μεταξύ άλλων:
Συνεχίζοντας το έργο που έχουμε αναλάβει, η κυβέρνηση και η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, παραμένουμε στη Θεσσαλία, στεκόμενοι εμπράκτως στο πλευρό των συμπολιτών μας που δοκιμάζονται έντονα αυτό το διάστημα.
Υπενθυμίζω ότι όσον αφορά στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το πεδίο δράσης μας αναπτύσσεται σε τρία σημεία:
Πρώτον, στη συγκέντρωση, αποτέφρωση ή ταφή των νεκρών ζώων, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τους Δήμους που έχουν τον πρώτο λόγο.
Δεύτερον, στην καταγραφή των ζημιών στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, μια διαδικασία που έχει ήδη ξεκινήσει και αποτελεί έργο του ΕΛΓΑ.
Τρίτον, στη δειγματοληψία, τη μακροσκοπική παρατήρηση και την εκτίμηση των συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί στα εδάφη και στο νερό άρδευσης μετά τις πλημμύρες, διαδικασία ευθύνης του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΑ.
Όσον αφορά το ζήτημα των νεκρών ζώων η κατάσταση, διαμορφώνεται ως εξής:
Στις 18 Σεπτεμβρίου και ώρα 16:00 το μεσημέρι:
Για τα Αιγοπρόβατα: Έχουν δηλωθεί 71.212 νεκρά ζώα και μέχρι την ημέρα και την ώρα αναφοράς έχουμε διαχειριστεί 38.609 νεκρά ζώα.
Για τα χοιρινά: Έχουν δηλωθεί 20.326 νεκρά ζώα και μέχρι την ημέρα και την ώρα αναφοράς έχουμε διαχειριστεί 16.465 νεκρά ζώα.
Για τα βοοειδή: Έχουν δηλωθεί 6.136 νεκρά ζώα και μέχρι την ημέρα και την ώρα αναφοράς έχουμε διαχειριστεί 237 νεκρά ζώα.
Σημειώνεται, ότι η διαδικασία διενεργείται με βάση τα υγειονομικά πρωτόκολλα και σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας ενώ η συνεισφορά των Ενόπλων Δυνάμεων έχει συμβάλλει σημαντικά στην αύξηση του ρυθμού της διαδικασίας.
Τους ευχαριστούμε για την πολύτιμη συνεισφορά τους.
Επίσης, όπως έχουμε πει πρόκειται για ένα δύσκολο εγχείρημα και επαναλαμβάνουμε ότι υπάρχουν ακόμα περιοχές στις οποίες δεν υπάρχει πρόσβαση για να γίνει περισυλλογή των νεκρών ζώων και αυτό είτε γιατί δεν έχουν ακόμα υποχωρήσει τα νερά είτε γιατί υπάρχουν δρόμοι που είναι απροσπέλαστοι.
Οι περιπτώσεις αυτές εντοπίζονται κυρίως στις Περιφερειακές Ενότητες Τρικάλων και Λάρισας.
Όσον αφορά τις ζημιές στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο:
Σύμφωνα με το δελτίο παρακολούθησης ζημιών του ΕΛΓΑ, μέχρι σήμερα, 18 Σεπτεμβρίου και ώρα 4 το πρωί για το φυτικό κεφάλαιο έχουν υποβληθεί 5.162 δηλώσεις ζημιών και για το ζωικό κεφάλαιο έχουν υποβληθεί 1.597 δηλώσεις.
Αναφορικά με τις δειγματοληψίες που διενεργούνται από το κινητό Εργαστήριο Αναλύσεων Εδαφών και Νερών του Ινστιτούτου Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών Φυτών του ΕΛΓΟ «Δήμητρα», είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι οι δειγματοληψίες συνεχίζονται κανονικά και γίνονται προσπάθειες ο αριθμός των συνεργείων την επόμενη εβδομάδα να αυξηθεί στα τρία.
Επιπρόσθετα, δεδομένης της έκτακτης κατάστασης στην οποία περιήλθε η Περιφέρεια Θεσσαλίας, μετά από εντολή του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο ΕΦΕΤ λαμβάνει έκτακτα μέτρα άσκησης επισήμων ελέγχων οι οποίοι εστιάζονται σε:
– σημεία παροχής – διανομής τροφίμων σε πλημμυροπαθείς.
– χώρους υποδοχής και φιλοξενίας πλημμυροπαθών.
– λειτουργούσες επιχειρήσεις τροφίμων που εξακολουθούν να βρίσκονται σε ιδιαίτερες συνθήκες λόγω έλλειψης βασικών υποδομών (π.χ. ενέργεια, ύδρευση κ.λ.π.).
– διερεύνηση αναφορών/ καταγγελιών ως απόρροια της διαμόρφωσης των έκτακτων συνθηκών.
Οι παραπάνω έλεγχοι πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του ενιαίου σχεδιασμού της Συντονιστικής Επιτροπής Διαχείρισης Κρίσεων για τη διασφάλιση της ορθής λειτουργίας των επιχειρήσεων τροφίμων και της προστασίας των καταναλωτών.
Σημειώνεται ότι, τα ελεγκτικά όργανα του ΕΦΕΤ θα επιχειρούν στην κατεύθυνση προληπτικών ελέγχων για τη προστασία της δημόσιας υγείας.
Τέλος, σήμερα ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης βρίσκεται στις Βρυξέλλες, όπου μετά από αίτημα του συζητήθηκε στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας το ζήτημα των καταστροφών που υπέστη η χώρα μας στον πρωτογενή τομέα.
Ακολούθως αύριο, θα μιλήσει σε ημερίδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την «Οικονομική και κοινωνική βιωσιμότητα στη γεωργία».
Ενώ την ίδια ημέρα ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, θα συναντηθεί και με τον Ευρωπαίο Επίτροπο, αρμόδιο για θέματα Γεωργίας, Γιάνους Βόιτσεχόφσκι, τον οποίο θα προσκαλέσει να επισκεφθεί τη Θεσσαλία, όπως και τους ομολόγους του υπουργούς των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα, ο Υπουργός, Λευτέρης Αυγενάκης, ύστερα από την σημαντική συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με την πρόεδρο της Επιτροπής Ούρσουλα βον ντερ Λάιεν, έχει αποστείλει στους ομολόγους του επιστολή, στην οποία προτείνει συγκεκριμένες δράσεις για την αντιμετώπιση των συνεπειών που προκάλεσαν οι πλημμύρες και οι πυρκαγιές, τονίζοντας ότι στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκονται οι αρχές της αλληλεγγύης και της κοινωνικής συνοχής.
Με σαφείς εντολές του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, συνεχίζουμε τις προσπάθειες μας τόσο στο πεδίο, με άμεσες παρεμβάσεις, όσο και σε θεσμικό επίπεδο ώστε να μπορέσουμε γρήγορα και επαρκώς να καλύψουμε τις καταστροφές που έχει προκαλέσει η κακοκαιρία DANIEL στη Θεσσαλία και στον θεσσαλικό κάμπο και να μπορέσουμε να επαναφέρουμε την περιοχή στους κανονικούς της ρυθμούς»

 

___________________________________

Το άρθρο αντλήθηκε και αναδημοσιεύθηκε αυτόματα στις: 18/09/2023 ώρα 6:03 μμ από την ιστοσελίδα

Το Radio Oasis δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε σημαίνει ότι συμφωνεί με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει αυτόματα από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου.