Παρασκευή, 5 Ιουνίου, 2026

Έφοδος της Αστυνομίας στη...

Σε μια επιχείρηση-μαμούθ που έπληξε τον σκληρό πυρήνα της παρανομίας στη Θεσσαλία, οι...

Πανηγυρίζουν οι Τούρκοι: “Ελληνικό...

Τεταμένο παραμένει το κλίμα στα Ελληνοτουρκικά σε σημείο που τουρκικά δημοσιεύματα έκαναν λόγο...

Πρώτη πτήση στο Αεροδρόμιο...

Σε ιδιαίτερα θερμό και εορταστικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η υποδοχή της πρώτης απευθείας πτήσης...

Θρίλερ στην Καλαμάτα: Η...

Σοβαρό αδιέξοδο έχει προκύψει με την επιμέλεια των κοριτσιών της Βασιλικής. Της 39χρονης...

Στα πρόθυρα ένοπλης σύγκρουσης Ουγγαρία και Ουκρανία: Ο Όρμπαν κατηγορεί το Κίεβο για σχέδιο δολιοφθοράς στην Ουγγρική ενέργεια, κατεβάζει στρατό στα σύνορα και θωρακίζει κρίσιμες υποδομές – Ραγδαία κλιμάκωση στις σχέσεις των δύο χωρών

Σε επικίνδυνη τροχιά κλιμάκωσης εισέρχονται οι σχέσεις της Ουγγαρία με την Ουκρανία, μετά τις βαριές κατηγορίες που εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, κάνοντας λόγο για ουκρανικό σχέδιο αποσταθεροποίησης του ουγγρικού ενεργειακού συστήματος.

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, ο Όρμπαν υποστήριξε ότι διαθέτει πληροφορίες από τις μυστικές υπηρεσίες που δείχνουν πως το Κίεβο προετοιμάζει περαιτέρω ενέργειες με στόχο να διαταράξει τη λειτουργία των ενεργειακών υποδομών της χώρας του. «Λαμβάνουμε τα μέτρα μας κατά του Κιέβου», ανέφερε χαρακτηριστικά, ανακοινώνοντας την απόφασή του να ενισχύσει άμεσα τη φύλαξη κρίσιμων εγκαταστάσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, διέταξε την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων και εξοπλισμού τόσο κοντά στα σύνορα όσο και γύρω από βασικές ενεργειακές εγκαταστάσεις, με αποστολή –όπως είπε– την αποτροπή ενδεχόμενων επιθέσεων ή πράξεων δολιοφθοράς.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός επανέφερε επίσης το ζήτημα του αγωγού Ντρούζμπα, επιμένοντας ότι η διακοπή της λειτουργίας του οφείλεται σε «πολιτικούς και όχι τεχνικούς λόγους». Από την πλευρά του, το Κίεβο αποδίδει το περιστατικό σε ρωσική επιδρομή με μη επανδρωμένο αεροσκάφος που έπληξε εγκαταστάσεις αγωγών στη δυτική Ουκρανία, προκαλώντας την προσωρινή διακοπή ροής ρωσικού πετρελαίου χαμηλού κόστους.

Η ένταση δεν περιορίζεται μόνο στο ενεργειακό πεδίο. Η Βουδαπέστη έχει ήδη ασκήσει βέτο στο 20ό πακέτο ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, καθώς και στο ευρωπαϊκό δάνειο ύψους 90 δισεκατομμυρίων ευρώ προς το Κίεβο, γεγονός που έχει οξύνει περαιτέρω το κλίμα. Την ίδια στιγμή, η ουγγρική κυβέρνηση αφήνει να εννοηθεί ότι η ουκρανική ηγεσία –υπό τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι– επιλέγει κινήσεις πίεσης εις βάρος της Βουδαπέστης.

Παράλληλα, τόσο η Ουγγαρία όσο και η Σλοβακία έχουν προειδοποιήσει ότι ενδέχεται να διακόψουν την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας προς την Ουκρανία, εάν δεν αποκατασταθεί η ροή πετρελαίου μέσω των υφιστάμενων αγωγών.

Το σκηνικό που διαμορφώνεται θυμίζει ενεργειακό μπρα-ντε-φερ με γεωπολιτικές προεκτάσεις, καθώς η σύγκρουση μεταφέρεται από το πεδίο της διπλωματίας σε ένα πεδίο αμοιβαίων απειλών και στρατιωτικής ετοιμότητας. Με τον στρατό να αναπτύσσεται γύρω από ενεργειακές εγκαταστάσεις και τις δημόσιες κατηγορίες να πυκνώνουν, οι σχέσεις Βουδαπέστης–Κιέβου δείχνουν να αγγίζουν τα άκρα, σε μια περίοδο όπου η ενεργειακή ασφάλεια παραμένει κρίσιμος παράγοντας για ολόκληρη την Ευρώπη.

Το άρθρο Στα πρόθυρα ένοπλης σύγκρουσης Ουγγαρία και Ουκρανία: Ο Όρμπαν κατηγορεί το Κίεβο για σχέδιο δολιοφθοράς στην Ουγγρική ενέργεια, κατεβάζει στρατό στα σύνορα και θωρακίζει κρίσιμες υποδομές – Ραγδαία κλιμάκωση στις σχέσεις των δύο χωρών εμφανίστηκε πρώτα στο Ειδήσεις Τώρα – Europost.gr από το NewsRoom.

___________________________________

Το άρθρο αντλήθηκε και αναδημοσιεύθηκε αυτόματα στις: 26/02/2026 ώρα Πέμπτη 26 Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2026 – 3:00 πμΦεβρουάριος 2026 – 3:00 πμ από την ιστοσελίδα

Το Radio Oasis δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε σημαίνει ότι συμφωνεί με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει αυτόματα από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου.