Ειδήσεις

Στόχο τα 30 δισ. δολάρια στο διμερές εμπόριο έβαλαν Ιράν και Τουρκία

Στόχο τα 30 δισ. δολάρια στο διμερές εμπόριο έβαλαν Ιράν και Τουρκία
Ο Ερντογάν δήλωσε ότι βρήκε πολύτιμο το όραμα του Ρεΐσι για την ανάπτυξη των σχέσεων του Ιράν με τους γείτονές του.

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που βρίσκεται στην Τεχεράνη για να συμμετάσχει στην τριμερή με Ρωσία και Ιράν στη διαδικασία της Αστάνα, είχε σειρά επαφών με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία του Ιράν ενώ πραγματοποιήθηκε και η 7η Σύνοδος Συνεργασίας Ανώτατου επιπέδου των δυο χωρών.

Κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ιρανό πρόεδρο Ιμπραήμ Ρεΐσι, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι πιστεύει ότι οι διαβουλεύσεις που πραγματοποίησαν σε στενό πλαίσιο και οι συναντήσεις αντιπροσωπειών θα δώσουν νέα ώθηση στις σχέσεις των δύο χωρών.

Ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι βρήκε πολύ πολύτιμο το όραμα του Ρεΐσι για την ανάπτυξη των σχέσεων του Ιράν με τους γείτονές του και είπε ότι τόσο οι αρμόδιοι υπουργοί όσο και ο ίδιος είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν λεπτομερείς συζητήσεις στον πολιτικό, στρατιωτικό, οικονομικό, εμπορικό και πολιτιστικό τομέα.

Υπενθυμίζοντας ότι οι δύο χώρες είχαν στο παρελθόν ως στόχο να φτάσουν σε εμπορικό όγκο 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ο Ερντογάν σημείωσε ότι «δυστυχώς, αντιμετωπίσαμε μια σοβαρή πτώση λόγω της επιδημίας του Covid-19. Μέχρι τώρα, έχουμε φτάσει τα 7,5 δισ. δολάρια. Πιστεύω ότι με την αποφασιστική πορεία των δύο χωρών, θα φτάσουμε και πάλι τα 30 δισ. δολάρια. Είναι δυνατόν να επιταχύνουμε αυτή τη διαδικασία με τα βήματα που θα κάνουμε στην αμυντική βιομηχανία. Αυτό μπορεί επίσης να επιταχυνθεί με τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν τόσο στο πετρέλαιο όσο και στο φυσικό αέριο. Η Τουρκία, όπως γνωρίζετε, έχει ένα σοβαρό άλμα, ιδίως στην αμυντική βιομηχανία».

Ο Ερντογάν δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας έχει μεγάλη σημασία, καθώς «οι τρομοκρατικές οργανώσεις PJAK, PKK, PYD, YPG και FETO αποτελούν σοβαρά προβλήματα και για τις δύο χώρες. Όπως γνωρίζετε, τους έχουμε πλέον συμπεριλάβει στη συμφωνία του ΝΑΤΟ. Επειδή, σε όποια χώρα και αν βρίσκονται, είναι ταραχοποιοί που διαταράσσουν την ειρήνη της χώρας αυτής. Ως εκ τούτου, πρέπει να συνεχίσουμε να τους πολεμάμε με αλληλεγγύη».

Αναφερόμενος στην διαδικασία της Αστάνα, ο Ερντογάν είμαι ότι «ο κ. Πούτιν, εγώ και ο κ. Ρεΐσι θα συναντηθούμε και θα συζητήσουμε τις τελευταίες εξελίξεις. Θα υπάρξει μια κατάσταση επαναξιολόγησης και αναζωογόνηση της διαδικασίας της Αστάνα.

Ρεΐσι:  Στόχος μας ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών στα 30 δισεκατομμύρια δολάρια

Ο Ιρανός πρόεδρος Ρεΐσί από την πλευρά του αναφέροντας ότι κατά τη διάρκεια των συνομιλιών συζητήθηκαν θέματα επενδύσεων και η ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων μεταξύ της Τουρκίας και του Ιράν, δήλωσε ότι «η επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν στη χώρα μας αποτελεί σημαντικό ορόσημο στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών».

«Αυτό το επίπεδο εμπορικών και οικονομικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών δεν είναι σίγουρα αρκετό, λαμβάνοντας υπόψη τις υπάρχουσες δυνατότητες, και μπορεί να φτάσει σε υψηλότερο επίπεδο. Έχουμε θέσει ως στόχο τον όγκο των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών στα 30 δισεκατομμύρια δολάρια, πράγμα που σημαίνει τριπλασιασμό του σημερινού κοινού όγκου εμπορίου» σημείωσε ο Ρεΐσι.

Αναφέροντας ότι η αύξηση των δραστηριοτήτων των εταιρειών στις δύο χώρες και η ανάπτυξη των επενδυτικών θεμάτων θα συμβάλει στην αύξηση του εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών, ο Ιρανός Πρόεδρος είπε ότι «η ίδρυση κοινών βιομηχανικών εταιρειών των δύο χωρών είναι ένα από τα θέματα που συμφωνήσαμε σήμερα».

Σημειώνοντας ότι η συνεργασία μεταξύ της Τουρκίας και του Ιράν στον τομέα της ασφάλειας είναι πολύ σημαντική, ο Ρεΐσι είπε ότι «η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, των ναρκωτικών και του οργανωμένου εγκλήματος ήταν μεταξύ των θεμάτων που τονίστηκαν στις συνομιλίες. Η τρομοκρατία πρέπει να καταπολεμηθεί για να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των συνόρων. Οι τρομοκρατικές οργανώσεις μπορεί να έχουν διαφορετικά ονόματα, αλλά εκείνοι που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των λαών και των συνόρων μας είναι τρομοκράτες και τονίσαμε αυτά τα ζητήματα στις συνομιλίες μας. Απορρίψαμε τις διακρίσεις της Δύσης μεταξύ των τρομοκρατών και τα δυο μέτρα και δυο σταθμά στο θέμα αυτό και τονίσαμε ότι η τρομοκρατία πρέπει να καταπολεμηθεί ανεξάρτητα από το όνομά της για να διασφαλιστεί η ασφάλεια των δύο χωρών».

Επιπρόσθετα ο Ιρανός πρόεδρος δήλωσε ότι οι δύο χώρες συμφωνούν στην προστασία της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας.

Εκφράζοντας την ελπίδα ότι το έγγραφο στρατηγικής συνεργασίας που υπεγράφη θα οδηγήσει σε ευρείες σχέσεις μεταξύ του Ιράν και της Τουρκίας, ο Ρεΐσι εξέφρασε την ελπίδα «ότι αυτό το ταξίδι θα φέρει καλό στα δύο έθνη και στην αγαπητή μας φίλη και αδελφή Τουρκία».

Χαμενεΐ: Επωφελής και αναγκαία η συνεργασία με την Τουρκία

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, σε συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο Ερντογάν, δήλωσε ότι η αύξηση της συνεργασίας μεταξύ της Τουρκίας και του Ιράν σε όλα τα περιφερειακά ζητήματα είναι επωφελής και αναγκαία.

Σύμφωνα με το γραφείο Τύπου του Ιρανού ηγέτη, ο Χαμενεΐ δήλωσε ότι οι οικονομικές σχέσεις και ο όγκος του εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών είναι κάτω από το επιθυμητό επίπεδο και εξέφρασε την ελπίδα ότι το ζήτημα αυτό θα επιλυθεί στις συναντήσεις που θα πραγματοποιήσουν οι ηγέτες των δύο χωρών.

Ο Χαμενεΐ τόνισε ότι η αύξηση της συνεργασίας μεταξύ της Τουρκίας και του Ιράν σε όλα τα περιφερειακά ζητήματα είναι τόσο επωφελής όσο και αναγκαία.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στη Συρία, ο Χαμενεΐ δήλωσε ότι «είναι πολύ σημαντικό να προστατεύσουμε την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας. Οποιαδήποτε στρατιωτική επίθεση στη βόρεια Συρία θα βλάψει σίγουρα την Τουρκία, τη Συρία και ολόκληρη την περιοχή και θα ωφελήσει τους τρομοκράτες».

Δηλώνοντας ότι αναγνωρίζουν την ασφάλεια της Τουρκίας ως ασφάλεια του Ιράν, ο Χαμενεΐ είπε: «βλέπετε επίσης την ασφάλεια της Συρίας ως δική σας ασφάλεια. Τα προβλήματα που σχετίζονται με τη Συρία θα πρέπει να επιλυθούν μέσω διαπραγματεύσεων και το Ιράν, η Τουρκία, η Συρία και η Ρωσία θα πρέπει να ολοκληρώσουν αυτά τα ζητήματα μέσω διαλόγου».

Ο Χαμενεΐ εξέφρασε τη σημασία της συνεργασίας με την Τουρκία στον αγώνα κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων, αλλά και την ικανοποίησή του για την απελευθέρωση του Ναγκόρνο-Καραμπάχ από την αρμενική κατοχή και την επιστροφή του στο Αζερμπαϊτζάν.

«Φυσικά, εάν υπάρχει μια πολιτική για τον αποκλεισμό των συνόρων μεταξύ του Ιράν και της Αρμενίας, το Ιράν θα αντιταχθεί σε αυτό, διότι τα σύνορα αυτά αποτελούν οδό επικοινωνίας εδώ και χιλιάδες χρόνια» εκτίμησε.

___________________________________

Το άρθρο αντλήθηκε και αναδημοσιεύθηκε αυτόματα στις: 19/07/2022 ώρα 6:00 μμ από την ιστοσελίδα

Το Radio Oasis δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε σημαίνει ότι συμφωνεί με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει αυτόματα από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου.

Related Articles

Back to top button