Συναγερμός: 71 φωτιές μέσα σε 12 ώρες – Από αρχές Απριλίου η μισή χώρα στην «κατηγορία 4»!

Σε κατάσταση συναγερμού για ταυτόχρονες φωτιές έχει τεθεί το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Η θερμοκρασία βρίσκεται σε υψηλά για την εποχή επίπεδα, την ώρα που έχουν ξεσπάσει 71 πυρκαγιές μέσα σε μόλις 12 ώρες.

Σύσκεψη με ομάδα μετεωρολόγων και στη συνέχεια συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων πραγματοποίησε ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας.

Στη σύσκεψη, αντικείμενο ήταν οι ισχυροί άνεμοι που θα πνέουν την Κυριακή, Δευτέρα και Τρίτη σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας με αποτέλεσμα τον κίνδυνο για την ταυτόχρονη εκδήλωση φωτιών.

Σύμφωνα με τις προγνώσεις των μετεωρολόγων, ισχυροί άνεμοι θα πνέουν στο Βόρειο Αιγαίο, στην Αττική, τη Βοιωτία, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τη νοτιοανατολική Πελοπόννησο ισχυροί άνεμοι έντασης 7-8 μποφόρ καθιστώντας την κατάσταση εξαιρετικά επικίνδυνη για την έναρξη πυρκαγιών.

Για τις παραπάνω περιοχές αποφασίστηκε οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας να είναι ετοιμότητα επιπέδου κατάστασης 4 (υψηλός κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς).

Έτσι, το Πυροσβεστικό Σώμα θα είναι σε επιφυλακή, στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων θα πραγματοποιούν περιπολίες, ενώ σε ετοιμότητα θα είναι και οι ομάδες ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ.

Η ΕΛΑΣ θα προχωρήσει σε αποκλεισμούς δρόμων που οδηγούν σε δασικές εκτάσεις όπου θα απαγορεύεται η κυκλοφορία.

Επιπλέον, οι Περιφερειακές Ενότητες θα έχουν σε ετοιμότητα τις εθελοντικές ομάδες οι οποίες θα πραγματοποιούν περιπολίες, τις υδροφόρες και τα μηχανήματα έργου για να συνδράμουν εφόσον χρειαστεί για διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών.

Σήμερα, Σάββατο 6 Απριλίου, εκδηλώθηκαν από τις 06:00 έως τις 18:00 (μέσα σε 12 ώρες) 71 αγροτοδασικές πυρκαγιές σε όλη τη χώρα.

Στη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου συμμετείχαν η ηγεσία του Υπουργείου και του Πυροσβεστικού Σώματος, εκπρόσωποι της ΕΛΑΣ και των Ενόπλων Δυνάμεων και περιφερειάρχες/ εκπρόσωποι των Περιφερειών Πελοποννήσου, Αττικής, Κρήτης, Βορείου και Νοτίου Αιγαίου και Στερεάς Ελλάδας.

Από την πλευρά του, μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3 ο εκπρόσωπος τύπου της Πυροσβεστικής Βασίλης Βαθρακογιάννης επισήμανε ότι εφόσον η καύση μέχρι την έναρξη της αγροτοδασικής περιόδου επιτρέπεται, κάποιοι δεν τηρούν τα απαραίτητα και προβλεπόμενα μέτρα.

Παράλληλα, προειδοποίησε ότι οι καιρικές συνθήκες τις επόμενες ημέρες θα χειροτερέψουν και συνιστά μεγάλη προσοχή, επισημαίνοντας ότι πρέπει στις περιπτώσεις καύσεων, πρέπει να λαμβάνονται όλα τα μέτρα ασφαλείας.

Το άρθρο Συναγερμός: 71 φωτιές μέσα σε 12 ώρες – Από αρχές Απριλίου η μισή χώρα στην «κατηγορία 4»! εμφανίστηκε πρώτα στο Ειδήσεις Τώρα – Europost.gr από το NewsRoom.

___________________________________

Το άρθρο αντλήθηκε και αναδημοσιεύθηκε αυτόματα στις: 06/04/2024 ώρα 9:00 μμ από την ιστοσελίδα

Το Radio Oasis δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε σημαίνει ότι συμφωνεί με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει αυτόματα από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου.