Φωτιές σε Έβρο και Πάρνηθα: Έλλειμα συντονισμού «βλέπει» στρατηγός ε.α. της Πυροσβεστικής!

Έλλειμα συντονισμού και αδύναμα επιχειρησιακά αντανακλαστικά «βλέπει» ο αντιστράτηγος εν αποστρατεία του Πυροσβεστικού Σώματος, Ανδριανός Γκουρμπάτσης, στη διαχείριση των μεγάλων πύρινων μετώπων που μαίνονται σε όλη τη χώρα.

Μιλώντας στο iEidiseis σημειώνει ότι σε αυτές τις περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης είναι επιβεβλημένη η λειτουργία του ανώτατου οργάνου συντονισμού που είναι το Κεντρικό Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας:

«Το όργανο αυτό λειτουργεί είτε σε επίπεδο Γενικών Γραμματέων όλων των συναρμόδιων υπουργείων είτε σε επίπεδο υπουργών. Έπρεπε να λειτουργεί επί 24ης βάσης από τη στιγμή που ξέσπασαν οι φωτιές στον Έβρο, πριν ακόμα δηλαδή ξεσπάσουν τα μέτωπα στην Αττική. Η λειτουργία του κεντρικού αυτού οργάνου προβλέπεται από το άρθρο 5 του νόμου 3013 του 2002 για τη διαχείριση έκτακτων καταστάσεων. Αυτό το ανώτατο κατά το νόμο όργανο δεν συγκλήθηκε και αυτό είναι ένα σημαντικό θέμα».

Γιατί δεν «συμφέρουν» τα δουλεμπορικά δίκτυα οι φωτιές

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι έρευνες για να διαπιστωθούν τα αίτια των μεγάλων πυρκαγιών σε όλη την Ελλάδα. Το μεγαλύτερο βάρος των ερευνών πέφτει -για ευνόητους λόγους- στον Έβρο. Καλά πληροφορημένες πηγές σημειώνουν πάντως ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν οργανωμένο σχέδιο εμπρησμού, ενώ σημειώνεται ότι δεν «συμφέρει» τα δουλεμπορικά δίκτυα η εκδήλωση πυρκαγιών καθώς «αποκαλύπτονται» τα περάσματά τους (δεδομένου ότι καίγονται τα δέντρα που τους παρέχουν «κάλυψη»).

Για κάποιες από τις φωτιές υπάρχουν υποψίες από τις Αρχές για τα αίτια που τις προκάλεσαν, ωστόσο, ακόμα οι έρευνες βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο και τίποτα δεν μπορεί να θεωρηθεί «δεμένο». Για μία περίπτωση εξετάζεται η εκδοχή του κεραυνού, για μία άλλη της πρόκλησης φωτιάς από το δίκτυο ηλεκτροδότησης, ενώ για αρκετές ο εμπρησμός από αμέλεια.

Στην Πάρνηθα όλο το επιχειρησιακό βάρος της Πυροσβεστικής

Στην Αττική όλο το επιχειρησιακό βάρος της Πυροσβεστικής έχει πέσει στην Πάρνηθα. Πηγές από το Π.Σ. κάνουν λόγο για ασυνήθιστα και ακραία μετεωρολογικά φαινόμενα που είχαν ως αποτέλεσμα η φωτιά να πάρει κάποια στιγμή χθες ανεξέλεγκτες διαστάσεις και να φτάσει μέχρι τα σπίτια στην Αγία Παρασκευή Αχαρνών και τον εθνικό δρυμό (χωρίς ευτυχώς να κάψει τον πυρήνα του δρυμού). Στην περίπτωση της Πάρνηθας, παρά τις έρευνες που έχουν γίνει, δεν έχει βρεθεί κανένα στοιχείο που να παραπέμπει σε εμπρησμό, ενώ έγινε αυτοψία στο σημείο από όπου ξεκίνησε το πύρινο μέτωπο. Την έρευνα έχει αναλάβει η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού του Π.Σ.

Το άρθρο Φωτιές σε Έβρο και Πάρνηθα: Έλλειμα συντονισμού «βλέπει» στρατηγός ε.α. της Πυροσβεστικής! εμφανίστηκε πρώτα στο Ειδήσεις Τώρα – Europost.gr από το NewsRoom.

___________________________________

Το άρθρο αντλήθηκε και αναδημοσιεύθηκε αυτόματα στις: 25/08/2023 ώρα 12:02 μμ από την ιστοσελίδα

Το Radio Oasis δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε σημαίνει ότι συμφωνεί με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει αυτόματα από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου.