Ειδήσεις

Χατζηδάκης: Στόχος μας να βγαίνουν οι συντάξεις μέσα σε 4-5 μήνες

Χατζηδάκης: Στόχος μας να βγαίνουν οι συντάξεις μέσα σε 4-5 μήνες
«Όταν πήγα στο Υπουργείο, έμαθα ότι στο πρώην ΙΚΑ υπήρχαν 1.040 διαφορετικοί τρόποι ασφάλισης», τόνισε μεταξύ άλλων ο Κωστής Χατζηδάκης, σημειώνοντας ότι «το 2022 έχει ήδη βγει το 70% των συντάξεων που έχουν κατατεθεί».

Για την έκδοση κύριων και επικουρικών συντάξεων, τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για την πρόωρη συνταξιοδότηση δημοσιών υπαλλήλων, την ψηφιακή κάρτα εργασίας και για τις επικείμενες αυξήσεις σε συντάξεις και κατώτατο μισθό μίλησε ο Κωστής Χατζηδάκης.

Ο υπουργός Εργασίας ρωτήθηκε αρχικώς για τις επικουρικές συντάξεις και την καθυστέρηση στην απονομή τους, λέγοντας, μεταξύ άλλων, πως «έχει δοθεί έμφαση στις κύριες συντάξεις, που είναι οι βασικές συντάξεις και έχουμε μια πάρα πολύ μεγάλη βελτίωση, σε σχέση με την κατάσταση που υπήρχε. Στις επικουρικές έχουμε επίσης μια αποκλιμάκωση. Τώρα που βγαίνουν οι κύριες, που είναι και μια προϋπόθεση για να βγουν οι επικουρικές, θα δείτε τους επόμενους μήνες θα βγουν πιο γρήγορα και οι επικουρικές».

Σε ό,τι έχει να κάνει με την έκδοση των κύριων συντάξεων, ο κ. Χατζηδάκης, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ανέφερε ότι «τα στοιχεία λένε ότι μέχρι το 2018 έχουν εκκαθαριστεί πλήρως οι συντάξεις και έχουν δοθεί. Υπάρχουν κατηγορίες ασφαλισμένων που έχουν χρέη στα Ταμεία πάνω από τα όρια. Πουθενά στον κόσμο δεν παίρνει κάποιος σύνταξη αν έχει οφειλές πάνω από κάποια όρια. Η άλλη περίπτωση για να μην έχει δοθεί η σύνταξη είναι να υπάρχουν δικαστικές εμπλοκές πχ. για το ποιος κληρονομεί την σύνταξη».

Συμπλήρωσε πως αναφορικά με την πορεία ολοκλήρωσης των διαδικασιών για τις αιτήσεις συνταξιοδότησης, «από το 2019 απομένει το 1,1% των αιτήσεων για κύρια σύνταξη, είναι 1.700 συντάξεις και μέχρι τέλος Ιουλίου θα έχουν ολοκληρωθεί. Από το 2020 έχει εκδοθεί το 94,7% των συντάξεων, από το 2021 έχει εκδοθεί το 80,6% των συντάξεων και το πολύ σημαντικό ότι από το 2022 έχει ήδη βγει το 70% των συντάξεων που έχουν κατατεθεί μέχρι τον Μάρτιο και αυτό δείχνει ότι έχει μπει σε μια ροή το σύστημα. Αυτός είναι ο στόχος, να βγαίνουν οι συντάξεις σε 4-5 μήνες. Από εδώ και πέρα, χρησιμοποιώντας τους νέους μηχανισμούς, όπως οι «Συντάξεις εμπιστοσύνης» θα γίνεται πιο γρήγορα η διαδικασία».

Μάλιστα, όπως επεσήμανε, «το 2021 εκδόθηκαν 83% περισσότερες αποφάσεις για συντάξεις σε σχέση με το 2019 και ήδη το 2022 έχουν εκδοθεί περισσότερες αποφάσεις για συντάξεις από όσες  όλο το 2019», ενώ ανέφερε ως παράδειγμα και ότι «όταν πήγα στο Υπουργείο, έμαθα ότι στο πρώην ΙΚΑ υπήρχαν 1.040 διαφορετικοί τρόποι ασφάλισης».

Για τη γνωμοδότηση του ΝΣΚ για τους δημοσίους υπάλληλους

Σε ό,τι αφορά στη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για την πρόωρη συνταξιοδότηση δημοσιών υπαλλήλων, ο κ. Χατζηδάκης είπε πως «είναι μεν ειδική περίπτωση, αλλά είναι εύλογη η ανησυχία όσων αφορά. Υπήρχαν διαφορετικές ερμηνείες επί του «νόμου Κατρούγκαλου». Το Υπουργείο ζήτησε την γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου Κράτους που είπε ότι «δεν δικαιούνται πρόωρη συνταξιοδότηση, δηλαδή να βγουν σε σύνταξη, στα 58 χρόνια τους». Θα την εξετάσουμε τη γνωμοδότηση, προσωπικά δεν την έχω διαβάσει ακόμη, θα το κάνω τις επόμενες ημέρες. Θα προσπαθήσουμε να καταλήξουμε σε μια στέρεα νομικά και δίκαιη πολιτικά λύση».

Ψηφιακό δωμάτιο επικοινωνίας με τον ΕΦΚΑ

Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε και στο «Ψηφιακό δωμάτιο επικοινωνίας» του ΕΦΚΑ για τους εν αναμονή συνταξιούχους, λέγοντας πως «αντί να υπάρχουν γράμματα και αλληλογραφία από κάθε περιοχή της Ελλάδας προς τον ΕΦΚΑ και αντίστροφα και καθυστερήσεις, από το 2020 υπάρχει η ηλεκτρονική επικοινωνία στον ΕΦΚΑ και πλέον υπάρχει μικρότερη ταλαιπωρία, αλλά και γρηγορότερη έκδοση συντάξεων, καθώς γίνεται και αποστολή εγγράφων μέσω διαδικτύου, τα οποία είναι έγκυρα και αποδεκτά, καθώς η διαδικασία γίνεται μέσω του gov.gr».

Ψηφιακή κάρτα εργασίας

Σχετικά με την ψηφιακή κάρτα, ο υπουργός Εργασίας είπε ότι «αυτήν την ώρα, έχει μπει γύρω στο 86% των υπαλλήλων που θα μπορούσαν να μπουν. Είναι 120.000 όλοι, είναι πάνω από 100.000 που έχουν μπει στο σύστημα. Δεν έχουν μπει όλοι, διότι υπάρχει προσωπικό που λείπει σε άδεια ή προσωπικό που εργάζεται με τηλεργασία σε τράπεζες κτλ.», ενώ διαμήνυσε πως «στην ψηφιακή κάρτα εργασίας, που είναι για την προστασία των εργαζομένων, δεν θα υπάρξουν εκπτώσεις. Θα μπουν όλες οι επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως μεγέθους».

«Υπήρξαν καταγγελίες από τις πρώτες ημέρες και από συνδικάτα για παραβιάσεις. Υπάρχει ένα δίμηνο προσαρμογής. Για άλλα ζητήματα και παραβάσεις της εργασιακής νομοθεσίας πέφτουν “καμπάνες”, αλλά εδώ είχαμε πει από την αρχή πως θα υπάρχει αυτός ο χρόνος προσαρμογής. Μέχρι τώρα δεν υπήρχε κάποιο αδιάσειστο στοιχείο για κάποιον εργαζόμενο, ότι ενώ σχολούσε στις τρεις, έχει πάει πέντε η ώρα. Τώρα υπάρχει», επεσήμανε ο κ. Χατζηδάκης, σημειώνοντας πως η ύπαρξη της κάρτας θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για επιχειρήσεις που πιέζουν μέλη του προσωπικού τους και προβαίνουν σε παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας.

Αυξήσεις σε συντάξεις και κατώτατο μισθό

Ο Κωστής Χατζηδάκης επανέλαβε πως θα υπάρξουν αυξήσεις στις συντάξεις από την Πρωτοχρονιά του 2023, χωρίς όμως να προσδιορίσει το ύψος τους και παράλληλα σημείωσε ότι στις αρχές του 2023 θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις για την νέα αύξηση του κατώτατου μισθού.

Ελληνοτουρκικά

«Η Τουρκία είναι μια χώρα με αυξημένη γεωστρατηγική σημασία διαχρονικά, γι’ αυτό έχει συνάψει συμφωνίες με διάφορους και κάποιες δυνάμεις έχουν κάνει υποχωρήσεις. Η ένταση είναι επιζήμια και για τις δύο πλευρές και μακάρι να το καταλάβουν αυτό στην Τουρκία. Εμείς κάνουμε πολυεπίπεδες διπλωματικές κινήσεις που ισχυροποιούν την Ελλάδα και αυτό έχει φανεί. Παράλληλα, προσπαθούμε τον εκσυγχρονισμό των ένοπλων δυνάμεων. Η Κυβέρνηση έχει κάνει πολλά σημαντικά βήματα για την ισχυροποίηση της χώρας. Προφανώς δεν εφησυχάζουμε», είπε ο Υπουργός Εργασίας.

Μιλώντας στην εκπομπή «Καλοκαίρι Μαζί», ο κ. Χατζηδάκης είπε ακόμη, ενόψει και των επερχόμενων εκλογών στην Τουρκία, πως «δεν σημαίνει ότι αν χάσει ο Ερντογάν, θα έρθει ένας διάδοχος που είναι καλύτερος για εμάς. Εμείς αντιμετωπίζουμε ενιαία τη χώρα, η στάση της οποίας έχει χαρακτηριστικά έντονης προκλητικότητας και επιθετικών ενεργειών απέναντι στην Ελλάδα, αλλά και στην Κύπρο».

___________________________________

Το άρθρο αντλήθηκε και αναδημοσιεύθηκε αυτόματα στις: 19/07/2022 ώρα 12:00 μμ από την ιστοσελίδα

Το Radio Oasis δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε σημαίνει ότι συμφωνεί με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει αυτόματα από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου.

Related Articles

Back to top button