Ψηφίσματα του Σ.Ε.ΠΕ.Θ. για το δυστύχημα των Τεμπων, τον φορέα διαχείρισης υδάτων στη Θεσσαλία, την ακρίβεια και τις κινητοποιήσεις των αγροτών

Ψηφίσματα του Σ.Ε.ΠΕ.Θ. για το δυστύχημα των Τεμπων, τον φορέα διαχείρισης υδάτων στη Θεσσαλία, την ακρίβεια και τις κινητοποιήσεις των αγροτών

Στην έκδοση τεσσάρων ψηφισμάτων σχετικά με το δυστύχημα με τα τρένα στα Τέμπη, για την δημιουργία ενιαίου φορέα διαχείρισης υδάτων στη Θεσσαλίας, την ακρίβεια και τις κινητοποιήσεις των αγροτών προχώρησε η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Εργαζομένων Περιφέρειας Θεσσαλίας.

 

Αναλυτικά τα ψήφισματα:

ΨΗΦΙΣΜΑ Γενικής Συνέλευσης 20-02-2024
για το Εγκλημα στα Τέμπη 28-02-2023

Τα μέλη του ΣΕΠΕΘ απαιτούν από τη Βουλή την έναρξη των διαδικασιών για την αναθεώρηση του Συντάγματος και την ενεργοποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών καθώς και την κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας όταν προκύπτει ποινική ευθύνη πολιτικών προσώπων.
Η ατιμωρησία πολιτικών προσώπων δεν συνάδει με την ηθική, ούτε με τη Δημοκρατία, αρετές για τις οποίες είμαστε περήφανοι!
Ζητούμε να αναληφθούν από τη Βουλή συγκεκριμένες πρωτοβουλίες προκειμένου να μην υπάρξει συγκάλυψη του εγκλήματος στα Τέμπη.

Στηρίζουμε την Ημέρα Μνήμης για τα θύματα των Τεμπών και συμμετέχουμε στον «1ο Δρόμο Μνήμης», που αποτελεί έναν αγώνα δρόμου, με ζητούμενο να βρεθούμε όλοι μαζί στο χώρο της τραγωδίας για να τιμήσουμε την μνήμη των «παιδιών» και των «ανθρώπων» που τόσο “άδικα” χάθηκαν.

Το προεδρείο της Γενικής Συνέλευσης


ΨΗΦΙΣΜΑ Γενικής Συνέλευσης 20-02-2024
για την δημιουργία ενιαίου φορέα διαχείρισης υδάτων
στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

Τα μέλη του ΣΕΠΕΘ είναι κάθετα αντίθετα στην κατάργηση οποιασδήποτε οργανικής μονάδας και σε οποιαδήποτε αλλαγή εργασιακής σχέσης ή προσπάθειας επηρεασμού της υπηρεσιακής εξέλιξης όλων των υπαλλήλων που υπηρετούν στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Είναι κάθετα αντίθετα στη δημιουργία Ανώνυμης Εταιρείας και την απορρόφηση από αυτήν της Δ/νσης Υδροοικονομίας και Εποπτείας ΟΕΒ τη στιγμή που η βασική αρμοδιότητα της εν λόγω υπηρεσίας θα είναι η διαχείριση των υδάτινων πόρων και η εποπτεία της λειτουργίας των ΟΕΒ.

Να αναβαθμιστεί η λειτουργία της υπηρεσίας της Περιφέρειας και να ενισχυθεί με επιστήμονες και με τεχνολογικό εξοπλισμό ώστε να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στο συντονισμό του συνόλου των φορέων που εμπλέκονται στη διαχείριση των υδάτων προς όφελος των παραγωγικών τάξεων και όλων των πολιτών της.

Να μην δημιουργηθεί Ανώνυμη Εταιρεία για να διαχειριστεί το μεγαλύτερο δημόσιο αγαθό που αποτελεί το βασικό πυλώνα ανάπτυξής και ευημερίας των Θεσσαλών.

Να μην εγκλωβιστούν οι Θεσσαλοί αγρότες σε αυξημένες τιμολογιακές πολιτικές από μια Ανώνυμη Εταιρεία.

Η λύση της δημιουργίας νέων φορέων παρακάμπτοντας τις υπάρχουσες υπηρεσίες για να λυθούν χρόνια προβλήματα είναι τουλάχιστον αναποτελεσματική (βλέπε φορέας Διαχείρισης Κάρλας).

Ο τεχνικός σύμβουλος που θα καταγράψει τα δίκτυα και τα βασικά αναγκαία έργα που πρέπει να γίνουν, να καταθέσει την μελέτη του στην Δ/νση Υδροοικονομίας και ΟΕΒ της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Χωρίς νερό δεν υπάρχει ζωή, δεν υπάρχει πρωτογενής τομέας.

Ένα δημόσιο αγαθό πρέπει να διαχειρίζεται από μια Δημόσια Υπηρεσία και όχι από μια Ανώνυμη Εταιρεία.

Το νερό είναι κοινωνικό δικαίωμα, δεν μπορεί να αποτελεί εμπόρευμα.

Με γνώμονα το συμφέρον του Θεσσαλού πολίτη και των εργαζομένων συναδέλφων μας ζητούμε:

l Η Δ/νση Υδροοικονομίας και Εποπτείας ΟΕΒ να αναβαθμιστεί και να αναλάβει τον πραγματικό της ρόλο σύμφωνα με το οργανόγραμμα της περιφέρειας Θεσσαλίας.

Ιl Να συζητηθεί άμεσα η επικάλυψη αρμοδιοτήτων μεταξύ της Δ/νσης Υδροοικονομίας και της Δ/νσης Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης με στόχο τη δημιουργία μίας αποτελεσματικής συνεργασίας και παράλληλης συντόμευσης των διαδικασιών που συνεπάγονται την κατανάλωση εργατοωρών σε ήσσονος σημασίας αρμοδιότητες. Με αυτό τον τρόπο θα υπάρξει χρόνος πραγματικών ελέγχων και συντονισμού των εμπλεκομένων που είναι και η ουσία της διαχείρισης.

III Να δημιουργηθεί ένα ευέλικτο συντονιστικό όργανο με δικαιοδοσία άμεσης δράσης σε έκτακτες καταστάσεις. Το όργανο αυτό, να εποπτεύεται άμεσα από την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

IV Να μην μεταφερθούν οι υπάλληλοι της Δ/νσης Υδροοικονομίας και ΤΟΕΒ στην ανώνυμη εταιρεία. Να παραμείνουν οι υπάλληλοι της Δ/νσης Υδροοικονομίας και ΤΟΕΒ στο ενεργό δυναμικό της Περιφέρειας Θεσσαλίας και να καλύψουν τα κενά της υποστελέχωσης των υπηρεσιών.

Το προεδρείο της Γενικής Συνέλευσης


ΨΗΦΙΣΜΑ Γενικής Συνέλευσης 20-02-2024
για την συνεχιζόμενη ακρίβεια

Μετά από μία δεκαετία οικονομικής κρίσης και την περίοδο της πανδημίας που ακολούθησε, οι εργαζόμενοι προσπαθούμε καθημερινά να ανταπεξέλθουμε στα καθήκοντά μας σε μια πραγματικότητα η οποία περιγράφεται συνοπτικά ως εξής:
● Ο πληθωρισμός είναι άνω του 10%
● Τα καύσιμα σε απόγνωση
● Η ενέργεια πανάκριβη
● Η υποστελέχωση των υπηρεσιών μας είναι τραγική
Τα ανωτέρω έρχονται να προστεθούν στις περικοπές των μισθών μας την περίοδο των μνημονίων, στην κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στην εντατικοποίηση των συνθηκών εργασίας στις υπηρεσίες μας

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

● Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού
● Αυξήσεις στους μισθούς τουλάχιστον ίσες με τον τρέχον πληθωρισμού
● Άμεση κατάργηση του συνόλου της εισφοράς αλληλεγγύης
● Μείωση της φορολογίας στα καύσιμα
● Μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, στην διανομή του νερού, στα φάρμακα, στις μεταφορές και στα εκπαιδευτικά βιβλία

Η ικανοποίηση των αιτημάτων αυτών είναι πιο επιτακτική από ποτέ!

Για να μπορούμε να ζήσουμε με αξιοπρέπεια

Οχι στην ευημερία των αριθμών

Ναι στην ευημερία των ανθρώπων

Το προεδρείο της Γενικής Συνέλευσης


ΨΗΦΙΣΜΑ Γενικής Συνέλευσης 20-02-2024
για τις πανελλαδικές κινητοποιήσεις των αγροτών

Τα μέλη του ΣΕΠΕΘ στηρίζουν τον δίκαιο αγώνα των αγροτών και τα πανελλαδικά αιτήματά τους τα οποία είναι:

● Μείωση του κόστους παραγωγής

● Θεσμοθέτηση αγροτικού αφορολόγητου πετρελαίου

● Πλαφόν 7 λεπτά/Kwh στο αγροτοκτηνοτροφικό ρεύμα

● Επιδότηση μέσων, εφοδίων και ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ.

● Να μην εφαρμοστεί και να επαναδιαπραγματευτεί η νέα ΚΑΠ.

● Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος σε καλλιέργειες που έχουν απώλεια παραγωγής η οποία δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ καθώς και σε προϊόντα φυτικής και ζωικής παραγωγής που πουλήθηκαν κάτω από το κόστος παραγωγής. Αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για όλες τις ζημιές και νόσους στο 100% της πραγματικής ζημιάς και όχι της ασφαλιζόμενης αξίας.

● Να παρθούν μέτρα και να γίνονται έλεγχοι από την κυβέρνηση για να σταματήσουν οι «ελληνοποιήσεις» προϊόντων φυτικής, ζωικής και μελισσοκομικής παραγωγής.

● Τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής ώστε να έχουμε εισόδημα για τις βιοποριστικές και καλλιεργητικές ανάγκες μας.

● Έργα υποδομής για την αντιπλημμυρική θωράκιση της χώρας.

Τα μέλη του ΣΕΠΕΘ στηρίζουν τους Θεσσαλούς αγρότες και τα αιτήματά τους τα οποία είναι:

❖ – Χρονοδιάγραμμα της αποστράγγισης των παρακαρλίων πλημμυρισμένων χωριών και χωραφιών. Χρονοδιάγραμμα της κατασκευής σήραγγας, απαραίτητη για την αντιπλημμυρική θωράκιση της ευρύτερης περιοχής, πρώτον για ενδεχόμενες θεομηνίες τύπου Daniel και δεύτερον για υγειονομικούς λόγους.

❖ Αποζημιώσεις των πλημμυρισμένων εκτάσεων καθώς και των κτημάτων, που δεν θα καλλιεργηθούν μέχρις ότου γίνουν παραγωγικά με ποσά που θα καλύπτουν τις βασικές βιοτικές ανάγκες των παραγωγών. Συγκεκριμένα για την Θεσσαλία και Β. Φθιώτιδα.

❖ Να καταβληθεί από την κρατική αρωγή άμεσα μια προκαταβολή της τάξεως του 50% για τον πάγιο εξοπλισμό και η εξόφληση του να γίνει αμέσως μετά τον έλεγχο. Οι τελικές αποζημιώσεις πρέπει να γίνουν στο 100% της αξίας του παγίου κεφαλαίου που καταστράφηκε. Επιπροσθέτως να χορηγηθεί άμεσα το έκτακτο βοήθημα των 6.600 ευρώ στους δικαιούχους που δεν δόθηκε και επίδομα ενοικίου σε αυτούς που αναγκάστηκαν να φύγουν από τα σπίτια τους και να νοικιάσουν άλλη κατοικία. Ταυτόχρονα να δοθεί η 1η αρωγή σε όσους δεν την πήραν. Ο αγρότης χρειάζεται τόνωση ρευστότητας ώστε να ανταποκριθεί στις βασικές βιοτικές ανάγκες.

❖ Τελικές τιμές αποζημιώσεων για όλες τις καλλιέργειες που χτυπήθηκαν από την θεομηνία που θα καλύπτουν τουλάχιστον το πραγματικό κόστος καλλιέργειας (ΕΛΓΑ).

❖ Αναστολή εφαρμογής της ΚΑΠ κατά παρέκκλιση των κανόνων της αιρεσιμότητας για όσα χρόνια δεν καλλιεργηθούν τα πλημμυρισμένα κτήματα, καθώς και για αυτά που είναι αδύνατον να καλλιεργηθούν ή να αρδευτούν.

❖ Άμεση πληρωμή των συνδεδεμένων ενισχύσεων για λόγους ρευστότητας

❖ Άμεση αποκατάσταση με μέριμνα του ΓΟΕΒ, Δήμων, Περιφέρειας του οδικού δικτύου, αρδευτικού δικτύου (ΤΟΕΒ), ηλεκτρικού δικτύου (ΔΕΔΔΗΕ) και με κρατική ευθύνη να πραγματοποιηθεί μελέτη και υλοποίηση έργων αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης.

❖ Αναπλήρωση εισοδήματος των κτηνοτρόφων έως ότου αποκατασταθούν τα ζώα τους, οι σταβλικές εγκαταστάσεις τους και αποκτήσουν ένα εισόδημα επιβίωσης.

Το προεδρείο της Γενικής Συνέλευσης

___________________________________

Το άρθρο αντλήθηκε και αναδημοσιεύθηκε αυτόματα στις: 21/02/2024 ώρα 6:01 μμ από την ιστοσελίδα

Το Radio Oasis δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε σημαίνει ότι συμφωνεί με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει αυτόματα από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου.