Τετάρτη, 3 Ιουνίου, 2026

Τον τσίμπησε οχιά και...

Μια σοβαρή περιπέτεια υγείας έζησε 64χρονος από την περιοχή της Καλαμπάκας, ο οποίος...

Θανατηφόρο τροχαίο για 70χρονο...

Θανάσιμο τραυματισμό 70χρονου Φαρσαλινού σε τροχαίο δυστύχημα είχαμε το απόγευμα της Τρίτης (2/6)...

Σπίθα “πολέμου” ανάμεσα σε...

Ο Βραζιλιάνος Πρόεδρος Λούλα χαρακτήρισε χθες Τρίτη τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο...

Αερογέφυρα πολέμου στο Ουκρανικό...

Αυξημένη κινητικότητα στρατιωτικών μεταγωγικών αεροσκαφών τις τελευταίες ημέρες επαναφέρει στο προσκήνιο τις εκτιμήσεις...

Νέα πρόκληση χωρίς όρια μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα: Χάρτες που αμφισβητούν την Ελληνική κυριαρχία σε όλο το Αιγαίο προκαλούν θύελλα αντιδράσεων – Καταγγελίες για οργανωμένη προπαγάνδα, «γκρίζες ζώνες» και επικίνδυνα αφηγήματα για… “Μεγάλη Αλβανία” και… “Μεγάλη Μακεδονία”, που επανέρχονται στο προσκήνιο – Καμία αντίδραση από την Αθήνα, που… παρακολουθεί σιωπηλά

Έντονες αντιδράσεις προκαλεί η δραστηριότητα σελίδας στο Facebook, η οποία κατηγορείται ότι αναπαράγει περιεχόμενο αμφισβητούμενης ιστορικής και γεωπολιτικής τεκμηρίωσης σχετικά με το Αιγαίο και ευρύτερα ζητήματα της περιοχής.

Σύμφωνα με καταγγελίες, η σελίδα δημοσίευσε χάρτη που παρουσιάζει περιοχές και νησιά του Ανατολικού Αιγαίου με τρόπο που, κατά τους επικριτές της, δημιουργεί λανθασμένες εντυπώσεις για το καθεστώς κυριαρχίας τους. Η ανάρτηση συνοδεύεται από αναφορές σε θαλάσσια σύνορα, χωρικά ύδατα και ζητήματα εναέριου χώρου, με τους διαχειριστές να υποστηρίζουν ότι το περιεχόμενο έχει αποκλειστικά εκπαιδευτικό και ιστορικό χαρακτήρα.

Ωστόσο, αρκετοί χρήστες και αναλυτές θεωρούν ότι τέτοιου είδους δημοσιεύσεις δεν αποτελούν απλή ιστορική αναφορά, αλλά συμβάλλουν στη διάδοση αφηγημάτων που αμφισβητούν διεθνώς αναγνωρισμένα δεδομένα και ενισχύουν αλυτρωτικές ή αναθεωρητικές προσεγγίσεις.

Οι επικρίσεις εντείνονται καθώς η ίδια σελίδα έχει στο παρελθόν δημοσιεύσει χάρτες και αναρτήσεις που αφορούν ευαίσθητα βαλκανικά ζητήματα, όπως ιστορικές απεικονίσεις της Μακεδονίας, αναφορές σε ξεχωριστή «μακεδονική» εθνική ταυτότητα και χάρτες που σχετίζονται με το αφήγημα της λεγόμενης «Μεγάλης Αλβανίας».

Όσοι αντιδρούν στις συγκεκριμένες δημοσιεύσεις υποστηρίζουν ότι πρόκειται για μια επαναλαμβανόμενη πρακτική που επιχειρεί να παρουσιάσει αμφιλεγόμενες γεωπολιτικές θέσεις ως ιστορικά δεδομένα, προκαλώντας σύγχυση και τροφοδοτώντας την παραπληροφόρηση στο διαδίκτυο.

Παράλληλα, εκφράζονται ερωτήματα για το κατά πόσο θα πρέπει να υπάρξει επίσημη αντίδραση από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές ή ενημέρωση των πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης όταν αναρτήσεις θεωρούνται ότι διαστρεβλώνουν ιστορικά και γεωγραφικά στοιχεία.

Το περιστατικό αναδεικνύει για ακόμη μία φορά τη δύναμη που έχουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στη διαμόρφωση αντιλήψεων γύρω από ευαίσθητα εθνικά και γεωπολιτικά ζητήματα, αλλά και τη δυσκολία διάκρισης ανάμεσα στην ιστορική καταγραφή, την προσωπική άποψη και την οργανωμένη προπαγάνδα.

Το άρθρο Νέα πρόκληση χωρίς όρια μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα: Χάρτες που αμφισβητούν την Ελληνική κυριαρχία σε όλο το Αιγαίο προκαλούν θύελλα αντιδράσεων – Καταγγελίες για οργανωμένη προπαγάνδα, «γκρίζες ζώνες» και επικίνδυνα αφηγήματα για… “Μεγάλη Αλβανία” και… “Μεγάλη Μακεδονία”, που επανέρχονται στο προσκήνιο – Καμία αντίδραση από την Αθήνα, που… παρακολουθεί σιωπηλά εμφανίστηκε πρώτα στο Ειδήσεις Τώρα – Europost.gr από το NewsRoom.

___________________________________

Το άρθρο αντλήθηκε και αναδημοσιεύθηκε αυτόματα στις: 03/06/2026 ώρα Τετάρτη 3 Τετάρτη 3 Ιουνίου 2026 – 12:05 μμΙούνιος 2026 – 12:05 μμ από την ιστοσελίδα

Το Radio Oasis δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε σημαίνει ότι συμφωνεί με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει αυτόματα από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου.