Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε εκ νέου τους συμμάχους της χώρας του –την αποκαλούμενη «συμμαχία των προθύμων»– να ενισχύσουν την Ουκρανία με όπλα μεγάλου βεληνεκούς, προκειμένου να μπορέσει να πλήξει στόχους βαθιά μέσα στο ρωσικό έδαφος.
Κατά τη συνάντησή του με τον Βρετανό πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ στο Λονδίνο, ο τελευταίος του παρουσίασε το νέο αντι-drone σύστημα OCTOPUS, δεσμευόμενος να παραδώσει «χιλιάδες» μονάδες στην Ουκρανία. Ο Ζελένσκι τόνισε ότι τα όπλα μεγάλης εμβέλειας είναι απαραίτητα για να αυξηθεί η πίεση προς τη Μόσχα, αποκαλύπτοντας ότι «μόλις ο Βλαντίμιρ Πούτιν αντιλήφθηκε την πιθανότητα αποστολής πυραύλων Tomahawk, έσπευσε να δηλώσει πρόθυμος για επανέναρξη των συνομιλιών».
Παράλληλα, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε πως μέσα στις επόμενες ημέρες η Γαλλία θα παραδώσει στην Ουκρανία πυραύλους Aster και μαχητικά Mirage-2000, καθώς και νέα προγράμματα εκπαίδευσης για Ουκρανούς πιλότους.
Ο Ζελένσκι ζήτησε επίσης 25 πυροβολαρχίες Patriot για την ενίσχυση της ουκρανικής αεράμυνας, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι το Κίεβο δεν επιδιώκει να ενεργήσει χωρίς τη συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών:
«Δεν προσπαθούμε να τερματίσουμε τον πόλεμο χωρίς τις ΗΠΑ. Θέλουμε να προχωρήσουμε μαζί — σε αντίθεση με τον Πούτιν, που προσπαθεί να μας διχάσει».
Ο Στάρμερ από την πλευρά του ζήτησε «σημαντική αύξηση» στις παραδόσεις όπλων μεγάλης εμβέλειας και τόνισε τη σημασία του συνασπισμού των προθύμων για την παροχή εγγυήσεων ασφαλείας στην Ουκρανία.
Η συνάντηση Ζελένσκι – Στάρμερ έγινε λίγο μετά τη νέα ακρόαση που παραχώρησε ο βασιλιάς Κάρολος Γ΄ στον Ουκρανό πρόεδρο — την τρίτη επίσκεψή του στο Ηνωμένο Βασίλειο μέσα στο έτος. Ο «συνασπισμός των προθύμων», που συντονίζουν η Βρετανία και η Γαλλία, αριθμεί πλέον 26 χώρες που στηρίζουν ενεργά το Κίεβο.
Από τη Μόσχα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε ουκρανική επίθεση εντός της ρωσικής επικράτειας θα απαντηθεί με «συντριπτικό τρόπο», υπογραμμίζοντας πως η θέση του προέδρου Πούτιν είναι «απόλυτα σαφής και δεν επιδέχεται παρερμηνείες».
Το άρθρο Οι πολεμοκάπηλοι ηγέτες της Ευρώπης επιμένουν να δίνουν όπλα στον Ζελένσκι με κάθε κόστος και φλερτάροντας με τον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο: Aster και Mirage 2000 στέλνει o Μακρόν – OCTOPUS o Στάρμερ! – Με συντριπτικό πλήγμα απειλεί να απαντήσει ο Πούτιν σε περίπτωση χτυπήματος στα βάθη της Ρωσίας εμφανίστηκε πρώτα στο Ειδήσεις Τώρα – Europost.gr από το NewsRoom.
___________________________________
Το άρθρο αντλήθηκε και αναδημοσιεύθηκε αυτόματα στις: 24/10/2025 ώρα 9:02 μμ από την ιστοσελίδα
Το Radio Oasis δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε σημαίνει ότι συμφωνεί με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει αυτόματα από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου.


(@jurgen_nauditt) 


Ukrainian President Zelensky at the Coalition of the Willing meeting in London:





