Την ίδρυση Αναπτυξιακού Οργανισμού ΟΤΑ Περιφέρειας Θεσσαλίας ενέκρινε το Περιφερειακό Συμβούλιο – Ποιοι οι σκοποί του

Την ίδρυση Αναπτυξιακού Οργανισμού ΟΤΑ Περιφέρειας Θεσσαλίας ενέκρινε το Περιφερειακό Συμβούλιο - Ποιοι οι σκοποί του

Σειρά αποφάσεων που οδηγούν στην ίδρυση Αναπτυξιακού Οργανισμού Ο.Τ.Α. Περιφέρειας Θεσσαλίας, ενέκρινε στην τελευταία του συνεδρίαση το Περιφερειακό Συμβούλιο.

Οι Αναπτυξιακοί Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης συμπράττουν από κοινού με τους ΟΤΑ στην υλοποίηση της αναπτυξιακής πολιτικής εντός των περιοχών ευθύνης τους και έχουν ως ειδικότερο αντικείμενο την επιστημονική, συμβουλευτική και τεχνική υποστήριξη των ΟΤΑ και των ενώσεών τους, την προώθηση της επιχειρηματικής, οικονομικής και γενικότερα βιώσιμης ανάπτυξης των δήμων και των περιφερειών, μέσω της αξιοποίησης αναπτυξιακών και επενδυτικών εργαλείων, την εφαρμογή πολιτικών προστασίας του περιβάλλοντος, καθώς και την εφαρμογή πολιτικών της αυτοδιοίκησης σε δημοτικό, περιφερειακό ή σε ευρύτερο γεωγραφικό χώρο ανάλογα με τις καταστατικές τους προβλέψεις.

Σύμφωνα με την εισήγηση που τέθηκε υπόψιν του Σώματος η Θεσσαλία πρέπει να βρει τρόπο να πρωταγωνιστήσει στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται και αυτό μπορεί να γίνει μέσω της ενίσχυσης του αναπτυξιακού της ρόλου, κάτι που καθιστά επιτακτική την δημιουργία Αναπτυξιακού φορέα, ειδικά αν συνυπολογιστεί και η στελεχιακή αποδυνάμωση των ΟΤΑ τα τελευταία 10 με 15 χρόνια.

Στον εν λόγω φορέα θα συμμετάσχει ως μέτοχος η Περιφέρεια Θεσσαλίας με ποσοστό 80% και επίσης ως μέτοχος το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Θεσσαλίας με ποσοστό 20%. Το μετοχικό του κεφάλαιο ανέρχεται σε 700.000 ευρώ και θα κατατεθεί ανάλογα με το ποσοστό από τους προαναφερόμενους μετόχους.

Συγκεκριμένα η περιφέρεια Θεσσαλίας θα καταβάλει κατά ποσοστό 80%, ήτοι ποσό 560.000 ευρώ και ποσοστό 20%, ήτοι ποσό 140.000 ευρώ, το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Θεσσαλίας. εντός των νόμιμων προθεσμιών από την σύσταση του Οργανισμού.

Την εταιρεία διοικεί επταμελές Διοικητικό Συμβούλιο με 5 εκ των συμβούλων να ορίζονται από την Περιφέρεια και 2 από το Ταμείο. Μάλιστα το περιφερειακό Συμβούλιο όρισε τα μέλη που του αναλογούν και πρόκειται για τους:

Τακτικά Μέλη: Κουρέτας Δημήτριος, Τσιάρας Αθανάσιος, Καναβός Απόστολος, Ντιντή Χριστούλα, Τσιώρας Αθανάσιος

Αναπληρωματικά Μέλη: Γαλλιού Μαρία, Παπαδημητρίου Άννα – Μαρία, Αναστασίου Ιωάννης, Σίμος Βασίλειος και Μπαρμπούτης Κωνσταντίνος

Οι αποφάσεις που ελήφθησαν

Για την ίδρυση του Αναπτυξιακού Οργανισμού πέραν του ορισμού των μελών του Δ.Σ. το Περιφερειακό Συμβούλιο πήρε τις παρακάτω αποφάσεις:

1.Παρέλαβε την οικονομοτεχνική μελέτη βιωσιμότητας για τη σύσταση Αναπτυξιακού Οργανισμού ΟΤΑ της Περιφέρειας Θεσσαλίας

2.Ενέκρινε την σύσταση Αναπτυξιακού Οργανισμού ΟΤΑ της Περιφέρειας Θεσσαλίας

3.Ενέκρινε το σχέδιο Καταστατικού του Αναπτυξιακού Οργανισμού ΟΤΑ της Περιφέρειας Θεσσαλίας

4.Ενέκρινε την εισφορά στο Μετοχικό κεφάλαιο που προαναφέραμε και τον τρόπο καταβολής της(σε τρεις δόσεις)

5.Ενέκρινε την παραχώρηση χώρου εγκατάστασης της έδρας και των γραφείων του Αναπτυξιακού Οργανισμού Περιφέρειας Θεσσαλίας στις εγκαταστάσεις της Περιφέρειας επί της οδού Καλλισθένους και Θεοφράστου και

6. Εξουσιοδότησε τον κ. Τσιώρα για τις απαραίτητες διαδικαστικές ενέργειες

Υπέρ της σύστασης του Αναπτυξιακού Οργανισμού ψήφισαν 26 μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου, ενώ κατά ψήφισαν οι κ.κ. Αγοραστός Κωνσταντίνος, Γεωργαδάκης Θεόδωρος, Δόκου Σουλτάνα, Κολυνδρίνη- Χαλαστάρα Δωροθέα, Μιχαλάκης Χρήστος, Μπάρδας Κωνσταντίνος, Μπίλλης Απόστολος, Νούσιος Κωνσταντίνος, Πινακάς Βασίλειος, Τέας Ιωάννης, Τέγος Νικόλαος, Τσιαπλές Αναστάσιος, Χατζηγάκη Ελισάβετ, Χαυτούρας Νικόλαος και Ψαχούλας Ορέστης. Παρούσα δήλωσε η κ. Τζανακούλη Ελευθερία.

Οι σκοποί της Εταιρείας που δημιουργείται, σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν στη συνεδρίαση είναι:

-Η επιστημονική, συμβουλευτική και τεχνική υποστήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας και των Υπηρεσιών της, του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Θεσσαλίας, καθώς και, ενδεικτικά, της Ένωσης Περιφερειών, Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και φορέων αυτών, φορέων του Δημοσίου τομέα, συνεταιρισμών και ενώσεων αυτών, επιστημονικών φορέων, επιμελητηρίων, φορέων συλλογικών κοινωνικών ή οικονομικών συμφερόντων και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

-Η υποστήριξη και εφαρμογή της αναπτυξιακής πολιτικής της Περιφέρειας Θεσσαλίας, η προώθηση της επιχειρηματικής, οικονομικής και γενικότερα βιώσιμης ανάπτυξής της Περιφέρειας, συμπεριλαμβανομένων των έργων υποδομής, καθώς και η ανάπτυξη δραστηριοτήτων προστασίας του περιβάλλοντος και αναβάθμισης της ποιότητας ζωής της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

-Η ωρίμανση και εκτέλεση τεχνικών έργων για λογαριασμό των Μετόχων της εταιρείας και των Ο.Τ.Α. α΄ βαθμού της Περιφέρειας Θεσσαλίας, με προγραμματικές ή άλλες νόμιμες συμβάσεις, καθώς και η υποστήριξη τεχνικών υπηρεσιών και υπηρεσιών δόμησης των μελών της και άλλων ΟΤΑ.

-Η ανάληψη καθηκόντων τεχνικής υπηρεσίας ΟΤΑ.

-Η βελτίωση του αστικού, περιαστικού, ημιαστικού και εξωαστικού περιβάλλοντος, η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και η ενεργός προώθηση δράσεων ενεργειακής αειφορίας και ανάπτυξης.

-Η προώθηση της επιχειρηματικής, οικονομικής και γενικότερα βιώσιμης ανάπτυξης, καθώς και η ανάπτυξη δραστηριοτήτων προστασίας του περιβάλλοντος και αναβάθμισης της ποιότητας ζωής αυτών.

-Η βιώσιμη ανάπτυξη – υλοποίηση σχεδίων βιώσιμης αστικής κινητικότητας μέσα από συστήματα μεταφορών χαμηλών ή μηδενικών εκπομπών ρύπων, δημιουργία και αξιοποίηση ΑΠΕ, εφαρμογή αναπτυξιακών σχεδίων νέων τεχνολογιών και διαδικασιών για τη βιοοικονομία, την εναλλακτική διαχείριση βιολογικών αποβλήτων- βιοενέργεια, την κυκλική οικονομία.

-Η συμμετοχή της Εταιρείας σε προγράμματα, στον σχεδιασμό, εφαρμογή και υλοποίηση Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων (ΟΧΕ), χωρικών στρατηγικών και άλλων σχετικών πολιτικών σε διαπεριφερειακό, εθνικό, ευρωπαϊκό ή σε ευρύτερο γεωγραφικό χώρο.

-Η υλοποίηση δράσεων και έργων που εντάσσονται στους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης της Ατζέντας 2030 του ΟΗΕ.

-Η εκτέλεση έργων και η παροχή υπηρεσιών ψηφιακής σύγκλισης.

-Η μελέτη, καταγραφή, έρευνα και αξιολόγηση των υφιστάμενων δομών καιπροβλημάτων σχετικά με την οικονομική, αγροτική και τουριστική δραστηριότητα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, η μελέτη, ο σχεδιασμός και η εφαρμογή αποτελεσματικών μεθόδων και δράσεων για την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος και τον εμπλουτισμό της τουριστικής εμπειρίας, την ανάδειξη του ιστορικού πλούτου, της πολιτιστικής κληρονομιάς και της πολιτιστικής ταυτότητας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας και απασχόλησης, την προσέλκυση επενδύσεων, τη βελτίωση των υποδομών, την εξεύρεση νέων αγορών, την αξιοποίηση της θαλάσσιας οικονομίας, την ανάπτυξη νέων μορφών εναλλακτικού τουρισμού, την προώθηση και ανάπτυξη των υφιστάμενων και κάθε συναφής αναπτυξιακή δράση.

-Η στήριξη και ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας και συγκεκριμένα η ενίσχυση επενδύσεων και η στήριξη της επιχειρηματικότητας και ιδίως η ανάπτυξη δράσεων αγροτικού τουρισμού και μικρομεσαίων επιχειρήσεων και συνακόλουθα η στήριξη και αξιοποίηση των τοπικά παραγόμενων προϊόντων και η ενίσχυση της προσπάθειας μεταποίησής τους σε επώνυμα ποιοτικά προϊόντα, καθώς και η σύνδεση τοπικού παραγόμενου προϊόντος και τουριστικής υπηρεσίας και κάθε συναφής αναπτυξιακή δράση στον τομέα της αγροτικής οικονομίας.

-Η διερεύνηση, μελέτη και συντονισμός διαδικασιών και μηχανισμών για την παραγωγή, μεταφορά και παροχή ειδικής τεχνογνωσίας, υπηρεσιών και υποστήριξης σε φορείς και επιχειρήσεις της αυτοδιοίκησης, του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα της Περιφέρειας Θεσσαλίας ενδεικτικά σε αναπτυξιακά θέματα χρηματοδότησης έργων υποδομής, αστικής ανάπλασης, κοινωνικών δράσεων και διαχείρισης και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, την αξιοποίηση και υλοποίηση εθνικών, ευρωπαϊκών και διεθνών χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων πάσης φύσεως σε διαδημοτικούς ή περιφερειακούς σκοπούς και κάθε συναφής αναπτυξιακή δράση.

-Η δημιουργία προϋποθέσεων για την σύμμετρη ανάπτυξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας από οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική άποψη, με βάση τις τοπικές δυνάμεις και πόρους ιδιωτικούς και δημόσιους, καθώς και με πόρους και μέσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ελληνικού Δημοσίου.

-Ο σχεδιασμός, εφαρμογή, υλοποίηση, αξιολόγηση και παρακολούθηση εθνικών, ευρωπαϊκών ή διεθνών χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων συναφών προς τους σκοπούς του καταστατικού.

-Η ενθάρρυνση και αναζωογόνηση της υγιούς και βιώσιμης επιχειρηματικής δραστηριότητας, με σκοπό τη διατήρηση των υφισταμένων και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και με ιδιαίτερη βαρύτητα στην νεανική, νεοφυή, καινοτόμο και εξωστρεφή επιχειρηματικότητα και η προσέλκυση εγκατάστασης επιχειρήσεων φιλικών προς τον Πολίτη – Άνθρωπο , τη φύση και το περιβάλλον.

-Ο σχεδιασμός και υλοποίηση δράσεων και προγραμμάτων κοινωνικής πολιτικής και συνοχής, που αποσκοπούν στην υποστήριξη και κοινωνική φροντίδα της βρεφικής, παιδικής και τρίτης ηλικίας, ο σχεδιασμός και εφαρμογή πολιτικών εν γένει και δράσεων, που αφορούν στην υποστήριξη ανέργων ή ατόμων προερχόμενων από ευπαθείς κοινωνικά ομάδες και ο σχεδιασμός, εισήγηση και μέριμνα για την εφαρμογή πολιτικών και δράσεων που στοχεύουν στην υποστήριξη και φροντίδα της υγείας των πολιτών και την προαγωγή της ψυχικής υγείας.

-Η ανάπτυξη πρωτοβουλιών και η δημιουργία υποδομών για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και η μελέτη της αγοράς για λογαριασμό επιχειρήσεων και φορέων της περιοχής.

-Η ανάπτυξη επιστημονικής δραστηριότητας και συνεργασιών με εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα, η χρήση εφαρμογών καινοτομίας και νέων Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών, καθώς και η ανάπτυξη δράσεων έρευνας και ανάπτυξης και ψηφιακής σύγκλησης.

-Η ανάπτυξη προγραμμάτων εκπαίδευσης μέσω κατάλληλης δομής.

-Η συμμετοχή σε προγραμματικές συμβάσεις, όπως και ο ορισμός της ως Ενδιάμεσου Φορέα Διαχείρισης για την υλοποίηση επιχειρησιακών προγραμμάτων και η ανάληψη κάθε συναφούς ρόλου, σύμφωνα με τους όρους και περιορισμούς της ισχύουσας νομοθεσίας.

-Η επικοινωνία, ενημέρωση και προβολή πληροφοριών, δράσεων και ενεργειών δημοσίου ενδιαφέροντος για την πληροφόρηση του κοινού καθώς και η αξιοποίηση Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνίας σχετικά.

-Η διοργάνωση εκδηλώσεων πολιτιστικού και αθλητικού χαρακτήρα, καθώς και η διοργάνωση ή συνδιοργάνωση συνεδρίων, σεμιναρίων, και άλλων εκδηλώσεων.

-Οι δραστηριότητες των άρθρων 182 και 183 του ν. 4555/2018 (Α΄ 133)

-Η παροχή τεχνικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών διαχείρισης και αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας των μετόχων ΟΤΑ

-Κάθε άλλος σκοπός συναφής ή συνεχόμενος ή αναγκαία συμπληρωματικός ή υποβοηθητικός των ανωτέρω, ακόμη και μη ρητώς κατονομαζόμενος ή εξειδικευόμενος στην παρούσα και στο Καταστατικό, εφόσον συνάδει με τις διατάξεις του Ν.4674/2020 και αυτές των Ν. 4735/2020, 4795/2021. 5027/2023 και Ν. 5083/2024 και δεν έρχεται σε αντίθεση προς οποιαδήποτε εκάστοτε ισχύουσα νόμιμη διάταξη και το καταστατικό.

Π.Κ.

___________________________________

Το άρθρο αντλήθηκε και αναδημοσιεύθηκε αυτόματα στις: 30/06/2024 ώρα 12:04 μμ από την ιστοσελίδα

Το Radio Oasis δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε σημαίνει ότι συμφωνεί με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει αυτόματα από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου.