Παρασκευή, 22 Μαΐου, 2026

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας: Από 25...

Ενημερώνουμε τους φοιτητές/τριες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, προπτυχιακούς, μεταπτυχιακούς και υποψήφιους διδάκτορες, που ενδιαφέρονται...

Τουρκία: 10 μήνες ποινή...

Δικαστικές προεκτάσεις έλαβε το περιστατικό που σημειώθηκε στην Κωνσταντινούπολη, καθώς οι αρχές προχώρησαν...

Ο “ουρανοξύστης-ντροπή” για την...

Ένα σοβαρό ζήτημα που συνδυάζει την αστική ανάπτυξη, την αρχιτεκτονική αισθητική και την...

Τρίκαλα: Συνελήφθη 23χρονος δικυκλιστής...

Συνελήφθη, το απόγευμα της Πέμπτης 21 Μαΐου στα Τρίκαλα, από αστυνομικούς του Τμήματος...

Φωτ. Λαμπρινίδης: Όχι στη χρήση Γλυφοσάτης και χημικών σκευασμάτων εν όψει της αντιπυρικής περιόδου

Φωτ. Λαμπρινίδης: Όχι στη χρήση Γλυφοσάτης και χημικών σκευασμάτων εν όψει της αντιπυρικής περιόδου

Με αφορμή την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου και τις υποχρεώσεις καθαρισμού οικοπέδων και κοινόχρηστων χώρων, ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος Θεσσαλίας, κ. Φώτης Λαμπρινίδης, απέστειλε σαφές μήνυμα για την ανάγκη προστασίας της δημόσιας υγείας και του οικοσυστήματος, ζητώντας τον άμεσο περιορισμό των χημικών ψεκασμών.

Σύμφωνα με καταγραφές στην ύπαιθρο και σχετικές αναφορές πολιτών, παρατηρείται εκτεταμένη χρήση ζιζανιοκτόνων σκευασμάτων τύπου Γλυφοσάτης (Glyphosate) για την καταπολέμηση της ανεπιθύμητης βλάστησης.

Ωστόσο, επιστημονικές μελέτες και το ισχύον θεσμικό πλαίσιο κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς τα συγκεκριμένα σκευάσματα:

Απειλούν τη δημόσια υγεία καθώς ενέχονται για καρκινογενέσεις (λέμφωμα Non-Hodgkin) και συνδέονται με μαθησιακές δυσκολίες σε εφήβους. Καταστρέφουν το περιβάλλον αφού προκαλούν σοβαρές ζημιές στη χλωρίδα (φυτά και ριζικά συστήματα). Πλήττουν την πανίδα αφού έχουν αποδεδειγμένα δυσμενείς επιπτώσεις στους επικονιαστές (μέλισσες) και στις περιοχές τροφοληψίας άγριων πτηνών.

Μηχανικά μέσα αντί για χημικά: Οι οδηγίες προς τους Δήμους και τους Πολίτες

Η διαχείριση της βλάστησης σε επαρχιακούς δρόμους, ακάλυπτα οικόπεδα εντός αστικού ιστού και λοιπούς κοινόχρηστους χώρους πρέπει να γίνεται αποκλειστικά με μηχανικά μέσα (χρήση χλοοκοπτικών μηχανημάτων), τηρώντας αυστηρά τις προβλεπόμενες αποστάσεις ασφαλείας.

Στο πλαίσιο αυτό, η Αντιπεριφέρεια Περιβάλλοντος καλεί τους Δήμους της Θεσσαλίας:

Να αποκλείσουν τη χρήση Γλυφοσάτης σε χώρους δικής τους αρμοδιότητας, με ιδιαίτερη έμφαση σε ευαίσθητες ζώνες όπως παιδικές χαρές, σχολεία και ευαγή ιδρύματα. Να συστήσουν στους δημότες την αποφυγή χημικών σκευασμάτων στους ιδιόκτητους χώρους τους και την αντικατάστασή τους με μηχανικές μεθόδους καθαρισμού. Να μην κάνουν δεκτούς τους καθαρισμούς οικοπέδων (στο πλαίσιο των υποχρεώσεων των πολιτών για την αντιπυρική προστασία) όταν αυτοί έχουν πραγματοποιηθεί με χρήση Γλυφοσάτης.

«Η προστασία από τις πυρκαγιές είναι απόλυτη προτεραιότητα, αλλά δεν πρέπει να γίνεται εις βάρος της υγείας των παιδιών μας και του φυσικού μας πλούτου. Ο καθαρισμός πρέπει να γίνεται με υπευθυνότητα και με μηχανικά μέσα», δήλωσε σχετικά ο κ. Λαμπρινίδης.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας παραμένουν στη διάθεση των Δήμων και των πολιτών για την ορθή εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου.

 

___________________________________

Το άρθρο αντλήθηκε και αναδημοσιεύθηκε αυτόματα στις: 22/05/2026 ώρα Παρασκευή 22 Παρασκευή 22 Μαΐου 2026 – 3:05 μμΜάιος 2026 – 3:05 μμ από την ιστοσελίδα

Το Radio Oasis δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε σημαίνει ότι συμφωνεί με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει αυτόματα από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου.