Τα λουλούδια μεταδίδουν γλυκύτητα, ομορφιά και θετική ενέργεια, γι’ αυτό είναι σημαντικό να διατηρήσετε τη ζωή τους όσο το δυνατόν περισσότερο.
Σήμερα, θα σας δώσουμε μερικές συμβουλές ώστε τα κομμένα λουλούδια στο βάζουν να διατηρούνται περισσότερο.
Το κόψιμο των λουλουδιών επιταχύνει τη γήρανσή τους, η οποία γίνεται εμφανής μέσω καφέ αποχρώσεων, προειδοποιώντας ότι σύντομα θα μαραθούν. Δεδομένου ότι πρόκειται για καλλωπιστικά φυτά, δεν αρκεί απλώς να μουλιάσετε τα στελέχη σε νερό.
Είναι επίσης απαραίτητο να θέσετε σε εφαρμογή ορισμένα κόλπα που παρατείνουν τη διάρκεια της ζωής τους.
Γιατί τα κομμένα λουλούδια μαραίνονται πιο γρήγορα;
Το ενημερωτικό δελτίο Disseminating Leaves αναφέρει ότι τα λουλούδια μαραίνονται λόγω των βακτηρίων. Η έρευνα υποστηρίζει ότι οι μικροοργανισμοί αυτοί διεισδύουν στους φυτικούς ιστούς για να τους μολύνουν.
Η δημοσίευση εξηγεί ότι ορισμένα μικρόβια προσβάλλουν τα υπόγεια όργανα των φυτών ή το εναέριο τμήμα. Η συνέπεια των βακτηριακών ασθενειών στα λουλούδια είναι να μαραίνονται.
Ανάλογα με το είδος, ορισμένα διατηρούνται φρέσκα περισσότερο. Οι ανθοδέσμες που συναρμολογούνται με δείγματα κομμένα από τον κήπο μπορούν να διαρκέσουν το πολύ 5 εβδομάδες, εφόσον λαμβάνουν την κατάλληλη φροντίδα που αυξάνει τη μακροζωία τους.
Μεταξύ των λουλουδιών που επιβιώνουν περισσότερες ημέρες σε βάζα είναι τα εξής:
Κρίνοι Calla
Ζίνιες
Γαρίφαλα
Γλαδιόλες
Χρυσάνθεμα
Κανόνες για να διατηρηθούν τα κομμένα λουλούδια περισσότερο
Υπάρχουν βασικοί κανόνες που βοηθούν στην παράταση της ζωής των λουλουδιών μέσα σε ένα βάζο. Ένας από αυτούς είναι η απολύμανση του δοχείου. Για να το κάνετε αυτό, μπορείτε να το γεμίσετε με ζεστό νερό, να προσθέσετε λίγη χλωρίνη και να αφήσετε το μείγμα να δράσει. Μετά από μία ώρα, πλύντε το με σαπούνι και νερό.
Θα πρέπει επίσης να μάθετε για τα είδη στα οποία ανήκουν τα λουλούδια, ώστε να ξέρετε ποια να συνδυάσετε. Ορισμένα φυτά απελευθερώνουν βλαβερά αλκαλοειδή, όπως η λικορίνη, οπότε είναι καλύτερο να τα διαχωρίζετε ανά δείγμα για να μην τα στεγνώσετε.
Όσον αφορά το νερό, δύο μέρες είναι το μέγιστο για αντικατάσταση. Όταν αλλάζετε την ενυδάτωση, πλύνετε και στεγνώστε το βάζο πριν επαναφέρετε το μπουκέτο.
Μην εκθέτετε τα λουλούδια δίπλα στο παράθυρο, γιατί το άμεσο ηλιακό φως τα μαραίνει πρόωρα. Είναι προτιμότερο ένα δροσερό μέρος που να είναι επίσης μακριά από ρεύματα αέρα ή συσκευές θέρμανσης.
Το δοχείο που θα επιλέξετε έχει μεγάλη σημασία για τη μακροζωία των κομμένων λουλουδιών.
Τα καλύτερα κόλπα για να διατηρήσετε τα κομμένα λουλούδια περισσότερο χρόνο
Αν θέλετε να διατηρήσετε τα κομμένα λουλούδια περισσότερο χρόνο, επιλέξτε μπουμπούκια που μόλις αρχίζουν να ανοίγουν, εκείνα που έχουν τα πιο πράσινα φύλλα και εκείνα που έχουν σφικτά και πολύχρωμα
1. Τροφοδοτήστε τα με ζάχαρη
Μια κουταλιά λευκή ζάχαρη τροφοδοτεί τα κομμένα λουλούδια.
Αυτό το συστατικό δίνει στα φυτά τα θρεπτικά συστατικά που απαιτούν όταν βγαίνουν από το έδαφος. Απλά προσθέστε δύο κουταλιές της σούπας ζάχαρη στο νερό του βάζου και θα παρατηρήσετε ότι η ζωηρότητα της ανθοσύνθεσης επιστρέφει.
2. Βάλτε στο ψυγείο τα λουλούδια σας
Όταν πρόκειται για βολβώδη είδη όπως οι τουλίπες ή τα τριαντάφυλλα, το κρύο νερό είναι ιδιαίτερα καλό γι’ αυτά. Οι ανθοπώλες συμφωνούν ότι το να κρατάτε τις φρεσκοκομμένες ανθοδέσμες στο ψυγείο τριπλασιάζει τη διάρκεια ζωής των λουλουδιών.
Πριν τοποθετήσετε τα λουλούδια σε ένα δοχείο, συνιστάται να περάσουν τουλάχιστον 6 ώρες στο ψυγείο. Οι χαμηλές θερμοκρασίες επιβραδύνουν την απώλεια υγρών, ευνοούν την ανθοφορία και τα κάνουν να χρειάζονται λιγότερο νερό.
3. Επιλέξτε ένα καλό βάζο
Τα ευρύχωρα βάζα βοηθούν στο να μην είναι πολύ στριμωγμένα τα κοτσάνια και επιτρέπουν στον αέρα να κυκλοφορεί ανάμεσα στο μπουκέτο. Προσέξτε να μην υπερφορτώσετε το δοχείο.
Αν έχετε πολλά λουλούδια, μοιράστε τα σε διάφορα βάζα.
Από την άλλη πλευρά, το υλικό κατασκευής των βάζων είναι θεμελιώδους σημασίας για την παράταση της διάρκειας της σύνθεσης. Το γυαλί ή το κρύσταλλο είναι καλές εναλλακτικές λύσεις, αλλά τα ασημένια βάζα διατηρούν τα λουλούδια περισσότερο.
Μάλιστα, ένα άρθρο στο περιοδικό Nursing σχολιάζει ότι το ασήμι είναι ένα φυσικό βιοκτόνο, άρα καταστρέφει τα μικρόβια. Το δημοσίευμα αναφέρει επίσης ότι ο άργυρος αποτρέπει την αλλοίωση του νερού ως αντιμικροβιακός παράγοντας.
4. Ρίξτε λίγο χλώριο
Το χλώριο (Cl) ασκεί μια δραστηριότητα που σχετίζεται με τη φωτοσύνθεση και είναι βασικό στοιχείο για τη σπαργή των κυττάρων. Το εργαστήριο γεωργικών αναλύσεων Fertilab επισημαίνει ότι αυτό το χημικό στοιχείο λειτουργεί ως απαραίτητο μικροθρεπτικό συστατικό για τα φυτά.
Η έλλειψη ή η περίσσεια χλωρίου κάνει τα φυτά να μαραίνονται, καθώς επηρεάζεται η διαπνοή και γίνεται χλώρωση. Η κατάλληλη δόση είναι ¼ κουταλάκι του γλυκού ανά λίτρο νερού.
5. Προσθέστε λίγη βότκα
Μια σταγόνα βότκα στο ανθόνερο επιβραδύνει τη φυσική παραγωγή αιθυλενίου. Στην πραγματικότητα, το Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires εξηγεί ότι το αιθυλένιο είναι μια αέρια ορμόνη που συντίθεται από όλα τα φυτικά όργανα, η παραγωγή της οποίας αυξάνεται φυσικά κατά τη διάρκεια του διαχωρισμού των φύλλων και της γήρανσης των λουλουδιών.
6. Αραιώστε λίγη ασπιρίνη
Το ακετυλοσαλικυλικό οξύ ή ασπιρίνη έχει μεταξύ των συστατικών του ανθρακικό νάτριο, ένα ορυκτό άλας κατάλληλο για την παράταση της ζωής των λουλουδιών. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Revista Fitotecnia Mexicana έδειξε ότι ορισμένοι τύποι αλατιού διατηρούν τις υδατικές σχέσεις και τη λειτουργία των αγώγιμων ιστών, ευνοώντας σημαντικά τη διάρκεια ζωής των λουλουδιών στα βάζα.
Σύμφωνα με αυτά τα επιχειρήματα, κονιορτοποιήστε δύο δισκία ασπιρίνης και αραιώστε τα σε χλιαρό νερό. Αφού κρυώσει το μείγμα, προσθέστε το στο δοχείο με τα φρέσκα λουλούδια.
Τα δισκία ασπιρίνης είναι ένα γνωστό κόλπο για τους κηπουρούς. Η προσθήκη τους σε ένα βάζο συνήθως διατηρεί τη ζωτικότητα των κομμένων λουλουδιών.
7. Θρέψτε τα κομμένα λουλούδια σας με λίγη σόδα
Τα αναψυκτικά που περιέχουν υψηλά επίπεδα ζάχαρης θρέφουν τα κομμένα στελέχη και μειώνουν το pH του νερού λόγω του βαθμού βιομηχανικής οξύτητας. Για να παρατείνετε τη ζωτικότητα των λουλουδιών, προσθέστε λίγη σόδα στο νερό του βάζου. Κατά προτίμηση, χρησιμοποιήστε ποτά που δεν βάφουν το νερό καφέ.
8. Απολυμάνετε με λίγο ξύδι
Το ξύδι συνδέεται με την αναστολή της ανάπτυξης βακτηρίων. Το κύριο συστατικό αυτής της ουσίας είναι το οξικό οξύ και η χρήση του είναι συνηθισμένη στα πρωτόκολλα απολύμανσης, σύμφωνα με δημοσίευση στο περιοδικό του Ιβηροαμερικανικού Δικτύου Παιδαγωγικής.
Μια άλλη επιστημονική έρευνα που σχετίζεται με τον τομέα της υγείας αποκάλυψε ότι η έκθεση σε ξύδι για 20 λεπτά μειώνει τα ζωντανά βακτήρια. Για να διατηρήσετε τα κομμένα λουλούδια, προσθέστε δύο κουταλάκια του γλυκού ξύδι ανά λίτρο νερού. Αυτό το κοκτέιλ απολυμαίνει το νερό, το απαλλάσσει από την ανάπτυξη βακτηρίων και παρατείνει τη φρεσκάδα των λουλουδιών.
9. Προετοιμάστε ένα αναζωογονητικό
Ανακατέψτε λίγο ξύδι, ζάχαρη και ζεστό νερό.
Αυτά τα αναζωογονητικά διαλύματα είναι ιδανικά γιατροσόφια για τα λουλούδια σας. Το παρασκεύασμα αυτό προστίθεται στο νερό του βάζου για να θρέψει το φυτό και να αποτρέψει την εμφάνιση βακτηρίων.
Η σημασία του κοψίματος για να διατηρηθούν τα λουλούδια περισσότερο
Ο τρόπος που κόβετε τα λουλούδια έχει μεγάλη σχέση με το πόσο θα διαρκέσουν. Είναι καλύτερο να το κάνετε το πρωί, επειδή υπάρχει λιγότερη ζέστη και τότε τα λουλούδια είναι πιο φορτωμένα με υδατάνθρακες.
Κόψτε τα κοτσάνια διαγώνια, ώστε να μπορούν να απορροφήσουν τα υγρά χωρίς δυσκολία. Μόλις τα κλαδέψετε, βάλτε τα λουλούδια σε ένα βάζο με νερό, ώστε να συνεχίσουν να τρέφονται.
Τέλος, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η διατήρηση των φρέσκων λουλουδιών βασίζεται στην πρόληψη των ασθενειών. Για να γίνει αυτό, είναι σκόπιμο να αφαιρείτε τα φύλλα που αναδύονται στο τέλος του μίσχου, καθώς τείνουν να καταστρέφονται ταχύτερα και να συσσωρεύουν βακτήρια.
Το άρθρο 9 tips για να μη μαραίνονται τα λουλούδια στο βάζο εμφανίστηκε πρώτα στο Ειδήσεις Τώρα – Europost.gr από το Pol charalamp.
___________________________________
Το άρθρο αντλήθηκε και αναδημοσιεύθηκε αυτόματα στις: 12/04/2024 ώρα 3:03 πμ από την ιστοσελίδα
Το Radio Oasis δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε σημαίνει ότι συμφωνεί με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει αυτόματα από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου.