Εννέα απουσίες με έντονο πολιτικό αποτύπωμα και πολλαπλά μηνύματα κατέγραψε η ονομαστική ψηφοφορία για την άρση ασυλίας των 13 βουλευτών που περιλαμβάνονται στη δεύτερη δικογραφία για τον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Εννέα ηχηρές απουσίες και μηνύματα με πολλαπλούς αποδέκτες εντός της Νέας Δημοκρατίας στην ψηφοφορία για τους 13 γαλάζιους βουλευτές
Η αριθμητική εικόνα του αποτελέσματος ήταν σε μεγάλο βαθμό προδιαγεγραμμένη: 286 ψήφοι υπέρ, σε σύνολο 288 ψηφισάντων, επιβεβαιώνοντας μια σχεδόν καθολική κοινοβουλευτική στάση υπέρ της άρσης. Ωστόσο, πίσω από τη «στεγνή» αποτύπωση των αριθμών, οι πολιτικές λεπτομέρειες είναι εκείνες που δίνουν τον πραγματικό τόνο της διαδικασίας και αναδεικνύουν υπόγειες διαφοροποιήσεις και ρωγμές.
Σημαντικό στοιχείο της ημέρας αποτέλεσαν οι εννέα απουσίες βουλευτών.
Από τη Νέα Δημοκρατία απουσίασαν οι Νότης Μηταράκης, Μίλτος Χρυσομάλλης και Στέλιος Πέτσας, ενώ από τον χώρο των ανεξάρτητων δεν προσήλθαν οι Αντώνης Σαμαράς, Μάριος Σαλμάς, Γιώργος Ασπιώτης, Παύλος Σαράκης και Παναγιώτης Παρασκευαΐδης.
Οι απουσίες αυτές, αν και τυπικά δεν επηρεάζουν το τελικό αποτέλεσμα, προσλαμβάνουν πολιτική σημασία στο ευρύτερο κλίμα της ψηφοφορίας.
Αναφορικά με την Κατερίνα Νοτοπούλου, ο ΣΥΡΙΖΑ διευκρίνισε ότι η απουσία της οφείλεται σε διαδικαστικό λάθος της γραμματείας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, η οποία δεν απέστειλε εγκαίρως την επιστολική ψήφο της. Σύμφωνα με την ίδια ενημέρωση, η ψήφος της ήταν θετική, υπέρ της άρσης της ασυλίας.
Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Εννέα ηχηρές απουσίες και μηνύματα με πολλαπλούς αποδέκτες εντός της Νέας Δημοκρατίας στην ψηφοφορία για τους 13 γαλάζιους βουλευτές
Στο επίπεδο των επιμέρους στάσεων, το πολιτικό τοπίο αποδείχθηκε πιο σύνθετο απ’ ό,τι δείχνει το τελικό αποτέλεσμα. Και στις 13 υποθέσεις καταγράφηκαν δύο αρνητικές ψήφοι, με μία αξιοσημείωτη εξαίρεση: η Αικατερίνη Παπακώστα, η οποία διαφοροποιήθηκε ψηφίζοντας υπέρ της άρσης της δικής της ασυλίας, αλλά καταψηφίζοντας τις αντίστοιχες αιτήσεις για τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους βουλευτές.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, η δεύτερη αρνητική ψήφος αποδίδεται στον Κωνσταντίνο Φλώρο, ο οποίος κράτησε ενιαία στάση κατά των αιτημάτων.
Παράλληλα, καταγράφηκαν και ιδιαίτερες κοινοβουλευτικές επιλογές που ξεχώρισαν: ο Κωνσταντίνος Τσιάρας δεν ψήφισε υπέρ της άρσης της δικής του ασυλίας, ενώ ο Χαράλαμπος Αθανασίου επέλεξε τη στάση του «παρών» στην υπόθεσή του, αποφεύγοντας σαφή τοποθέτηση υπέρ ή κατά.
Συνολικά, η ψηφοφορία, αν και αριθμητικά καθαρή, ανέδειξε ένα πιο σύνθετο πολιτικό υπόστρωμα, με απουσίες, διαφοροποιήσεις και επιμέρους κινήσεις που αποτυπώνουν τις εσωτερικές ισορροπίες και τις ευαισθησίες γύρω από την υπόθεση.