Ειδήσεις

Reuters: Οι κυρώσεις στη Ρωσία «χτυπούν» τους Έλληνες γουναράδες

Reuters: Οι κυρώσεις στη Ρωσία «χτυπούν» τους Έλληνες γουναράδες
«Καταρρέει» η ελληνική βιομηχανία γούνας μετά τις ευρωπαϊκές κυρώσεις στη Ρωσία, σύμφωνα με νέο ρεπορτάζ του Reuters.

Ένα νέο ρεπορτάζ του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters αποκαλύπτει τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι γουνοποιοί στην Ελλάδα, οι συνεχιστές μιας «τέχνης» που κρατά στη χώρα μας εδώ και αιώνες.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, το πελατολόγιο των ελληνικών γουνοποιών προέρχεται κατά κύριο λόγο από τη Ρωσία, ωστόσο οι κυρώσεις που αποφάσισε να επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση στο ρωσικό κράτος έχουν και ως αποτέλεσμα τη δραματική μείωση των πωλήσεων.

Σημειώνουμε ότι τα ενδύματα γούνας βρίσκονται μεταξύ των 10 κορυφαίων εξαγώγιμων ελληνικών προϊόντων, αν και έχει παρατηρηθεί πτώση των πωλήσεων τα τελευταία χρόνια. Συνολικά, τα κέρδη έχουν μειωθεί σχεδόν στο ένα τέταρτο από το 2017 μέχρι και πέρυσι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Όμως φέτος, τα πράγματα αναμένονται πολύ χειρότερα. 

«Για δεκαετίες, το εργαστήρι του Αντώνη Δήσιου, γέμιζε με τον ήχο των ραπτομηχανών, που έραβαν γούνινα παλτά για τους εύπορους Ρώσους αγοραστές. Το Μάρτιο, οι κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης εναντίων της Ρωσίας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, ‘έκλεισε’ την επιχείρηση εν μία νυκτί», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα του Reuters.

Έτσι, τόσο ο Αντώνης Δήσιος, όπως και εκατοντάδες άλλοι γουνοποιοί στην Καστοριά, ήρθαν αντιμέτωποι με την απαγόρευση εξαγωγής των εμπορευμάτων τους προς τη Ρωσία αλλά και την απαγόρευση πώλησης γούνας σε Ρώσους τουρίστες, καθώς πρόκειται για προϊόντα πολυτελείας. 

Ένας κλάδος που πεθαίνει

«Χωρίς εγχώριους αγοραστές, ο Δήσιος έστειλε και τους 23 εργάτες του σπίτι, ενώ οι αποθήκες του είναι γεμάτες απούλητα ενδύματα», επισημαίνει το άρθρο της Karolina Tagaris.

«Βρισκόμαστε σε απόγνωση», είπε στη δημοσιογράφο λακωνικά και ο ίδιος ο γουνοποιός, προσθέτοντας ότι αυτή τη στιγμή, ολόκληρη η πόλη της Καστοριάς βρίσκεται «στα χειρότερά της».

«Πρέπει να μας αφήσουν ελεύθερους [να εξάγουμε στη Ρωσία]. Αλλιώς ας έρθουν να τα πάρουν και να τα πουλήσουν εκείνοι», είπε ο Αντώνης Δήσιος, κρατώντας ένα γούνινο παλτό, το κόστος της παραγωγής του οποίου ανέρχεται στις 30.000 ευρώ.

«Όση βοήθεια και να λάβουμε από το κράτος, το κλείσιμο των επιχειρήσεων είναι θέμα χρόνου», είπε με τη σειρά του και ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γούνας, Απόστολος Τσούκας.

Από την πλευρά τους, οι οργανώσεις υπέρ των δικαιωμάτων των ζώων εκφράζουν την ευχαρίστησή τους για την πτωτική πορεία ενός εκ των τελευταίων προπύργιων στην Ευρώπη, μιας βιομηχανίας που θεωρείται από πολλούς «ηθικά ξοφλημένη».

Οι ακτιβιστές υπέρ των δικαιωμάτων των ζώων ελπίζουν ότι οι κυρώσεις έναντι της Ρωσίας, σε συνδυασμό με την κατάρρευση της τεράστιας βιομηχανίας γουναρικών στη Δανία θα φέρουν το τέλος στην εμπορεία γούνας σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο. Υπενθυμίζουμε ότι το Νοέμβριο του 2020, η δανέζικη κυβέρνηση είχε αποφασίσει τη θανάτωση 16 εκατ. μινκ, λόγω φόβων σχετικά με μία πιθανή μετάλλαξη του κορονοϊού.

Την ίδια στιγμή, ολοένα και περισσότεροι παγκοσμίου φήμης οίκοι μόδας όπως οι Gucci και Prada δεσμεύονται πως θα σταματήσουν τη χρήση αληθινής γούνας, γεγονός ενδεικτικό της συρρίκνωσης της αγοράς σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Καστοριά τον περασμένο Ιούνιο, ο υπουργός επικρατείας Άκης Σκέρτσος, είχε δηλώσει ότι «η κυβέρνηση θα υποστηρίξει τον κλάδο», ωστόσο παραδέχτηκε την ανάγκη να επικεντρωθούν οι επιχειρηματίας και σε νέες δραστηριότητες.

Όπως τονίζει το δημοσίευμα του Reuters, η Καστοριά είναι το τελευταίο κέντρο παρασκευής γούνας που έχει απομείνει σε ολόκληρη τη Γηραιά Ήπειρο και μία από τις τελευταίες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επιτρέπουν ακόμα την εμπορία γουναρικών, ακόμα και μετά τις έντονες πιέσεις των φιλοζωικών οργανώσεων σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο.

Από την άλλη, άνθρωποι που εργάζονται στον κλάδο εδώ και δεκαετίες, συχνά δυσκολεύονται να αποδεχτούν τα νέα δεδομένα: «Κάποτε ερχόσουν εδώ και υπήρχε τόσος θόρυβος από τις μηχανές και τους ανθρώπους που δούλευαν. Τελειώσαμε. Αποφεύγω να έρχομαι εδώ. Θα πάθω καρδιακή προσβολή», είπε ο 84χρονος Χρίστος Παπαδόπουλος, μέσα από το άδειο του κατάστημα.

___________________________________

Το άρθρο αντλήθηκε και αναδημοσιεύθηκε αυτόματα στις: 18/07/2022 ώρα 3:00 μμ από την ιστοσελίδα

Το Radio Oasis δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε σημαίνει ότι συμφωνεί με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει αυτόματα από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου.

Related Articles

Back to top button