Τρίτη, 5 Μαΐου, 2026

Αυτοψία Δημ. Κουρέτα σε...

Περιοδεία σε χωριά του Δήμου Ελασσόνας πραγματοποίησε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας, επικεφαλής...

14 συλλήψεις και 127...

Ευρεία αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε χθες, 4 Μαΐου 2026, το πρωί, σε περιοχές της...

Στιγμές τρόμου στον Ατλαντικό:...

Σοβαρό υγειονομικό περιστατικό βρίσκεται σε εξέλιξη στο κρουαζιερόπλοιο MV Hondius στον Ατλαντικό Ωκεανό,...

Θρίλερ δίχως τέλος στη...

Ένα θρίλερ δίχως τέλος εκτυλίσσεται στη Γαστούνη, μετά και το νέο χτύπημα στο...

ΗΠΑ: Το δημόσιο χρέος έσπασε το φράγμα του 100% – Σε τροχιά ιστορικού ρεκόρ από το 1946

Ιστορικό Ορόσημο: Το χρέος ανήλθε στο 100,2% του ΑΕΠ (31,265 τρισ. δολάρια), ξεπερνώντας το συνολικό ετήσιο προϊόν της χώρας για πρώτη φορά

Ιστορικό Ορόσημο: Το χρέος ανήλθε στο 100,2% του ΑΕΠ (31,265 τρισ. δολάρια), ξεπερνώντας το συνολικό ετήσιο προϊόν της χώρας για πρώτη φορά σε σταθερή βάση μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Δημοσιονομικό Χάσμα: Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δαπανά 1,33 δολάρια για κάθε 1 δολάριο εσόδων, με το έλλειμμα του 2026 να προβλέπεται στα 1,9 τρισ. δολάρια.

Μακροπρόθεσμος Κίνδυνος: Οι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι η συσσώρευση χρέους θα οδηγήσει σε μόνιμα υψηλά επιτόκια, συμπαρασύροντας το κόστος δανεισμού για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Σε ένα κρίσιμο καμπή για την παγκόσμια οικονομία, το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ υπερέβη το 100% του ΑΕΠ, καταρρίπτοντας ένα ψυχολογικό και οικονομικό φράγμα που είχε να σημειωθεί από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται η Wall Street Journal, η δημοσιονομική θέση της Ουάσιγκτον επιδεινώνεται ραγδαία, θυμίζοντας πλέον τις αναλογίες χρέους χωρών όπως η Ιταλία και η Ελλάδα.

Η «ακτινογραφία» του χρέους

Στις 31 Μαρτίου, το χρέος διαμορφώθηκε στα 31,265 τρισεκατομμύρια δολάρια, υπερβαίνοντας το ΑΕΠ της προηγούμενης χρονιάς (31,216 τρις δολάρια). Η άνοδος αυτή δεν είναι συγκυριακή, όπως συνέβη κατά τη διάρκεια της πανδημίας το 2020, αλλά δομική.

Το έλλειμμα αγγίζει το 6% του ΑΕΠ.

«Αχαρτογράφητα εδάφη» και πολιτικό ρίσκο
«Δεν υπάρχει κάτι μαγικό στο 100% έναντι του 99%, αλλά είναι ένα τρομακτικό σημείο να βρισκόμαστε», δήλωσε ο Μαρκ Γκόλγουεϊν, ανώτερος αντιπρόεδρος της Επιτροπής για έναν Υπεύθυνο Ομοσπονδιακό Προϋπολογισμό. Το πρόβλημα εντείνεται από το γεγονός ότι και τα δύο κόμματα δίνουν προτεραιότητα σε κινήσεις με βραχυπρόθεσμα πολιτικά οφέλη —όπως οι φοροελαφρύνσεις και οι αυξημένες δαπάνες— αγνοώντας τις μακροπρόθεσμες συνέπειες.

Το προνόμιο του δολαρίου και τα όριά του

Παρά την ανησυχητική εικόνα, οι ΗΠΑ διατηρούν ένα μοναδικό πλεονέκτημα: το δολάριο παραμένει το παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα. Αυτό επιτρέπει στη χώρα να δανείζεται με μεγαλύτερη άνεση από άλλες οικονομίες. Ωστόσο, η WSJ προειδοποιεί ότι τα περιθώρια στενεύουν. Το υψηλό χρέος απορροφά κεφάλαια από τον ιδιωτικό τομέα και απειλεί να υπονομεύσει τις επενδύσεις, αυξάνοντας το κόστος για στεγαστικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες.

Το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου προβλέπει ότι ο δείκτης χρέους θα φτάσει το 100,6% έως το τέλος του οικονομικού έτους (30 Σεπτεμβρίου), θέτοντας τις βάσεις για την κατάρριψη του ιστορικού ρεκόρ του 1946 (106%) έως το 2030.

Το άρθρο ΗΠΑ: Το δημόσιο χρέος έσπασε το φράγμα του 100% – Σε τροχιά ιστορικού ρεκόρ από το 1946 εμφανίστηκε πρώτα στο Ειδήσεις Τώρα – Europost.gr από το Καλλιόπη Χαραλαμποπούλου.

___________________________________

Το άρθρο αντλήθηκε και αναδημοσιεύθηκε αυτόματα στις: 05/05/2026 ώρα Τρίτη 5 Τρίτη 5 Μαΐου 2026 – 6:05 μμΜάιος 2026 – 6:05 μμ από την ιστοσελίδα

Το Radio Oasis δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε σημαίνει ότι συμφωνεί με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει αυτόματα από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου.